Ajax komt ook met een andere tactiek tekort tegen Brighton en blijft laatste

Jorrel Hato, Diant Ramaj en Silvano Vos reageren teleurgesteld na de 0-1
Jorrel Hato, Diant Ramaj en Silvano Vos reageren teleurgesteld na de 0-1ANP
Ajax heeft voor de tweede keer in twee weken vrij kansloos verloren van Brighton & Hove Albion (0-2). De ploeg van trainer John van 't Schip staat door die nederlaag nog steviger op de laatste plaats van groep B in de Europa League.

Met nog een uitwedstrijd tegen Olympique Marseille en een thuisduel met AEK Athene voor de boeg heeft Ajax nog steeds kans op Europees voetbal na de winterstop. Zelfs de nummer 3 van de poule kan zich nog plaatsen voor de Conference League, de derde competitie van Europa. Het is nog maar twee seizoenen geleden dat de Amsterdammers alle zes groepswedstrijden in de Champions League winnend afsloten.

Ajax koos voor een andere tactiek dan twee weken geleden, toen de ploeg met een defensieve speelwijze kansloos verloor in de Engelse badplaats (2-0). Trainer Van 't Schip eist van zijn spelers dat ze lef tonen. Ajax koos ook voor de aanval maar dat leverde tot de slotfase geen grote kansen op. Wel schreeuwden de fans in een volle Johan Cruijff ArenA in de eerste helft tweemaal om een strafschop. Scheidsrechter Nikola Dabanovic uit Montenegro liet een handsbal en een harde duw in de rug van Brian Brobbey echter onbestraft.

Nederlanders bij Brighton

Brighton, de nummer 7 van de Premier League, verscheen met drie Nederlanders aan de aftrap. Doelman Bart Verbruggen, Joël Veltman en Jan Paul van Hecke mochten na een kwartier juichen. Silvano Vos, de 18-jarige vervanger van de geblesseerde Branco van den Boomen, gaf de bal zomaar aan Simon Adingra. Deze middenvelder uit Ivoorkust bracht Ansu Fati in stelling. De van FC Barcelona gehuurde aanvaller liet keeper Diant Ramaj kansloos (0-1).

Van 't Schip bracht na rust aanvaller Chuba Akpom voor middenvelder Kenneth Taylor. De Brit scoorde de afgelopen week als invaller driemaal tegen FC Volendam en sc Heerenveen. Hij stond nog maar 8 minuten in het veld toen Brighton op 0-2 kwam. Dit keer was Fati de aangever en Adingra de doelpuntenmaker.

Alles-of-niets

Ajax was even aangeslagen, maar koos vervolgens met aan aantal invallers voor een spelletje alles-of-niets. Het werd niets. Want Brobbey zag zijn inzet via de binnenkant van de rechter- en linkerpaal weer het veld inrollen. Ook de ingevallen Carlos Forbs en Steven Bergwijn slaagden er niet in doelman Verbruggen te passeren.