Ajax kruipt door het oog van de naald en wint met minimale cijfers van Vojvodina

Ajax won de eerste wedstrijd met 1-0 door een goal van Van den Boomen
Ajax won de eerste wedstrijd met 1-0 door een goal van Van den BoomenProfimedia
Ajax is met de schrik vrijgekomen en heeft een minimale zege geboekt op Vojvodina in de Johan Cruijff Arena. Invaller Branco Van den Boomen werd de matchwinner met de enige treffer vijf minuten voor tijd. Lang leek het uit te lopen op de zoveelste deceptie van Ajax, maar de Amsterdammers wonnen op basis van de eerste helft terecht. De return in de tweede voorronde van de Europa League is volgende week.

Ajax begon het duel met Vojvodina uit Servië met Remko Pasveer in het doel. Steven Berghuis was nog niet fit en begon op de bank en daardoor stonden Christian Kjelder Rasmussen en Carlos Forbs op de flanken. Zij werden in de eerste helft ook veelvuldig gezorgd, maar waren heel erg slordig in balbezit. Ajax had veel meer de bal, maar had moeite met de taaie Serven en kreeg lange tijd geen kansen.  Forbs kreeg na 22 minuten pas de eerste kans voor Ajax. Hij schoot van buiten de zestien op doel, maar de doelman kon redding brengen. Jorden Henderson en Jorrel Hato kregen daarna nog twee kleine kansen, maar de grootste kans kwam na een halfuur. Rasmussen kwam van rechts naar binnen en schoot hard richting de verre hoek, maar Lazar Carević bracht redding.

De opstellingen van Ajax en Vojvodina
De opstellingen van Ajax en VojvodinaFlashshare

Ajax mist veel kansen

De wedstrijd kwam daarna los. Kenneth Taylor kreeg vijf minuten later een grote kans, maar schoot op de lat. Vijf minuten voor rust was de schiettent compleet geopend, maar Ajax profiteerde niet. De inzet van Forbs en Taylor werden van de lijn gehaald en Chuba Akpom kopte rakelings naast van dichtbij. Ajax kreeg kans op kans aan het einde van de eerste helft, maar scoorde niet en daardoor gingen beide ploegen de rust in met een 0-0 tussenstand.

Na rust amper gevaar

In de tweede helft was de verwachting dat Ajax erover zou gaan, maar dat was zeker niet het geval in het eerste kwartier na rust. De Amsterdammers begonnen hoe ze ook de eerste helft begonnen. Te voorzichtig en met weinig dreiging naar voren. Daardoor besloot de nieuwe trainer Francesco Farioli in te grijpen na een uur. Steven Berghuis en Mika Godts kwamen erin voor Kian Fitz-Jim en Rasmussen. Maar Ajax kreeg nog steeds weinig kansen en kwam in de problemen na driekwart wedstrijd. De Serven kregen een aardige schietkans via Mihailo Ivanović, maar zijn schot kan ternauwernood worden gestopt door Pasveer.

Een minuut later kwam de grootste kans voor Vojvodina. Ivanovic kwam oog in oog met Pssveer, maar schoot tegen de paal. Een kwartier voor tijd wisselde Farioli nog twee keer, omdat het totaal niet meer liep. Julian Rijkhoff en Branco Van den Boomen kwamen erin voor Taylor en Akpom.

Bevrijdende goal

Vijf minuten voor tijd kwam Ajax dan toch op voorsprong met een van de weinige kansen in de tweede helft. Godts gaf de voorzet vanaf links en andere invaller Van den Boomen verlengde de bal met het hoofd in de verre hoek: 1-0. Dat was ook de laatste kans en zo werd Van den Boomen de matchwinner. Volgende week is de return in Servië.