Ajax speelt ook tegen AEK Athene gelijk en mag daar niet ontevreden mee zijn

AEK viert de 1-1 van Domagoj Vida
AEK viert de 1-1 van Domagoj VidaANP
Ajax heeft ook zijn tweede wedstrijd in de Europa League afgesloten met een gelijkspel. Na de 3-3 tegen Olympique Marseille werd het in groep B dit keer 1-1 tegen AEK Athene.

Voor trainer Maurice Steijn is het niet het gewenste resultaat, na een zeer matige start in de Eredivisie met 5 punten uit vijf wedstrijden. Zondag wacht de Amsterdammers, momenteel vijftiende in de Nederlandse competitie, een thuiswedstrijd tegen AZ. De laatste overwinning dateert alweer van 24 augustus. Toen werd in Bulgarije Loedogorets met 4-1 aan de kant gezet.

In de beginfase van de eerste helft in Athene zorgde de thuisploeg voor enig gevaar, maar een knal van onder anderen voormalig PSV'er Nordin Amrabat ging via het lichaam van Benjamin Tahirovic over het doel van keeper Jay Gorter.

Kansen voor Ajax

Ajax kreeg vervolgens de betere kansen. Carlos Forbs pikte na 12 minuten de bal op na een ingooi en had na een geslaagde dribbel eigenlijk moeten scoren. Doelman Cican Stanković had echter een antwoord in huis op de inzet van de 19-jarige aanvaller.

Nadat Steven Bergwijn, na een prima loopactie van Brian Brobbey, in de zestien werd gevloerd door Orbelin Pineda ging de bal op de stip. Bergwijn zelf benutte de toegekende penalty, al werd hij flink gehinderd door groen laserlicht vanuit het publiek, gericht op zijn gezicht.

AEK steeds sterker

AEK Athene was dicht bij de gelijkmaker via Mijat Gacinovic (redding Gorter) en Djibril Sidibe (rebound over), maar Ajax ontsnapte. Steven Berghuis stuitte aan de andere kant op Stanković.

Gaandeweg de tweede helft werd de thuisploeg steeds sterker. Dat resulteerde eerst in een kans voor Gacinovic. De Servische middenvelder zag zijn inzet in de korte hoek gekeerd worden door Gorter.

Late gelijkmaker

De doelman van Ajax moest een kwartier voor tijd het antwoord schuldig blijven op een kopbal van Domagoj Vida, na een voorzet vanaf rechts van Amrabat. Ajax wankelde, maar bleef uiteindelijk overeind. Dat had het vooral te danken aan Gorter, die vlak voor tijd invaller Jens Jønsson van scoren afhield. Even daarvoor knalde Kenneth Taylor nog op de vuisten van Stanković.

Over drie weken volgt voor de Amsterdammers, die eerder met 3-3 gelijkspeelden tegen Olympique Marseille, een ontmoeting in Engeland met Brighton & Hove Albion.