AZ begint Europees avontuur met doelpuntrijke overwinning door twee goals van Van Bommel

Van Bommel was de matchwinner met twee doelpunten
Van Bommel was de matchwinner met twee doelpuntenProfimedia/ČTK / imago sportfotodienst / Marcel van Dorst/DeFodi Images
AZ heeft de eerste wedstrijd in de Europa League met 3-2 gewonnen van IF Elfsborg uit Zweden. Na een moeilijke start wisten de Alkmaarders de wedstrijd om te draaien, mede door twee doelpunten van Ruben van Bommel. Troy Parrott maakte uiteindelijk de beslissende 3-2 vanaf de penaltystip.

Bij AZ waren er geen verrassingen in de opstelling. Maarten Maartens begon met dezelfde elf als tegen PEC Zwolle. Bij tegenstander Elfsborg speelde Arber Zeneli in de basis. De vleugelaanvaller speelde eerder bij SC Heerenveen voor vier seizoenen.

Moeilijke eerste helft

AZ opende sterk in eigen huis tegen de Zweden. Na zeven minuten kreeg Parrett de eerste grote kans. Van Bommel kreeg de bal aan de linkerkant en tikte breed, maar de spits stuitte op doelman Isak Pettersson. Uit het niets werd het 0-1 na tien minuten. De eerste kans van Eflsborg was gelijk een goal. Zeneli werd weggestuurd met een dieptepass van eigen. Hij leverde een goede voorzet vanaf de rechterkant op Ahmed Qasem, die koelbloedig inschoot. Maar na een ingreep van de VAR werd de goal toch afgekeurd, het was net aan buitenspel voor Zeneli. AZ was het helemaal kwijt na die afgekeurde goal en kreeg na 23 minuten alsnog een achterstand te verwerken. Timothy Ouma kreeg de bal op de rand van de zestien en haalde hard uit: 0-1. Het duurde tot twee minuten voor de rust voor AZ weer gevaarlijk werd. Jordy Clasie vuurde vanaf de rand van de zestien op doel, maar Pettersson haalde de bal er knap uit. Een minuut later was het wel raak voor AZ. Pettersson ging de fout in bij een voorzet vanaf rechts. Hij liet de bal uit zijn handen glijden, waarna Ruben van Bommel scoorde: 1-1.

Doelpuntrijke wedstrijd

Net na rust draaide AZ het helemaal om. In de 50e minuut was het wederom Van Bommel die scoorde. Een afgevallen bal kwam op de penaltystip terecht bij de vleugelaanvaller, die van dichtbij makkelijk in kon tikken: 2-1. Maar nog geen drie minuten later werd het 2-2 door een grote fout van doelman Rome Jayden Owusu-Oduro. Simon Hedlund schoot van de rand van de zestien en de keeper liet de bal simpel in het doel gaan. In de 65e minuut had Van Bommel zijn hattrick moeten maken. AZ was razendsnel richting het Zweedse doel met een counter. Parrott gaf goed af aan Van Bommel, maar die stuitte van dichtbij op de keeper. In de 73e minuut kwam AZ toch weer op voorsprong.

Invaller Jayden Addai werd onderuitgehaald in de zestien en Parrott schoot de penalty beheerst binnen en zo kwam AZ op 3-2. Twee minuten later rondde Parrott een schitterende aanval ook af, maar dat deed hij vanuit buitenspelpositie en dus werd het geen 4-2.

Sebastian Holmen, die eerder bij Willem II speelde, kreeg nog een rode kaart vijf minuten voor tijd. Hij haalde de doorgebroken Parrott hard neer van achteren en mocht gaan douchen. Van Bommel had nog pech net voor tijd. Hij was weer dichtbij een hattrick, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. Dat was tevens zijn laatste actie, want hij kreeg in de 90e minuut een publiekswissel.