Uitblinkende Pasveer stopt vijf penalty's en benut er één in legendarische serie

Pasveer was de held van de adembenemende penaltyserie
Pasveer was de held van de adembenemende penaltyserieANP
Met vijf gestopte strafschoppen en een benutte penalty was Remko Pasveer de grote held van Ajax na een zeldzame serie van 34 pogingen vanaf elf meter tegen Panathinaikos. "Met dank aan Jay Gorter wist ik best wel een beetje hoe zij die strafschoppen nemen", deelde de 40-jarige keeper een compliment uit aan de reservedoelman van zijn ploeg. "Een strafschoppenserie is ook een spelletje spelen. Dat hebben we goed gedaan."

Ajax leek het tweeluik met Panathinaikos om een plek in de play-offs van de Europa League in 180 minuten te beslissen, na een nipte zege van vorige week in Athene (0-1). Maar Tetê schoot de Grieken in de 89e minuut naar een verlenging (0-1). Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. Pasveer stopte er vijf, waaronder de laatste van oud-Feyenoorder Tonny Vilhena. Hij scoorde zelf ook vanaf elf meter.

"Ik dacht nog wel even", vertelde de doelman die dit seizoen enigszins verrassend van zijn coach Francesco Farioli de voorkeur heeft gekregen boven Diant Ramaj, "Dan stop je al die strafschoppen, maar mis jezelf. Dan ben je alsnog de schlemiel. Maar gelukkig is mijn traptechniek nog wel goed. Het leek wel een tennisduel. We stonden vier keer op matchpoint, maar faalden steeds", doelde hij op missers van Brian Brobbey (2), Youri Baas en Bertrand Traoré.

Strafschoppenserie

Ajax won een zeldzame strafschoppenserie met 13-12. Dat is net geen record in het Europese clubvoetbal, want Gzira United uit Malta schakelde het Noord-Ierse Glentoran vorig jaar uit in de voorronden van de Conference League na een strafschoppenserie van 14-13.

De penaltyreeks tussen Ajax en Panathinaikos duurde zo lang dat een aantal spelers tweemaal aan de beurt kwam. Brian Brobbey miste tweemaal en Anton Gaaei benutte twee strafschoppen voor de thuisploeg, waaronder de laatste. De Deense rechtsback werd vorig seizoen nog tweemaal voor rust gewisseld omdat hij blunder op blunder stapelde. "Die jongen heeft ballen", zei Pasveer die voor het duel met de Grieken nog zag dat er geen foto van hem in de catacomben van de Johan Cruijff ArenA hangt. "Ik zag er wel een van Kristian Hlynsson, die zondag de winnende maakte tegen Heerenveen. De trainer zei net dat er nu ook een foto van mij aan de muur komt."

Pasveer kreeg na de bizarre strafschoppenserie veel leuke berichtjes op zijn telefoon. Ook Louis van Gaal, oud-bondscoach en adviseur van Ajax, feliciteerde de doelman, die hij wel mee naar het WK in Qatar nam, maar niet de uiteindelijk verloren strafschoppenserie van de kwartfinale tegen Argentinië liet keepen. "Ik mag Louis graag en feliciteer hem altijd met zijn verjaardag, maar misschien moet ik hem dat nog even laten weten", lachte de gevierde doelman.