Arsenal wint na penalty's van Manchester City in strijd om Community Shield

Arsenal viert het winnen van de Community Shield na het beter nemen van strafschoppenProfimedia
Arsenal heeft zondag het FA Community Shield gewonnen, de eerste prijs van het voetbalseizoen in Engeland. De club versloeg kampioen Manchester City na strafschoppen, 4-1. Kevin De Bruyne en Rodri misten voor City. Na reguliere speeltijd was het 1-1. Cole Palmer maakte ongeveer een kwartier voor het einde de 1-0 voor City. Door een eigen doelpunt van Manuel Akanji in de 11e minuut van blessuretijd werd het gelijk.

Jurriën Timber, overgekomen van Ajax, stond in de basis bij Arsenal. Hij speelde linksachter en deed 75 minuten mee. Oranje-international Nathan Aké ontbrak in de selectie van Manchester City. De Noorse 'doelpuntenmachine' Erling Haaland stond bij de kampioen nog niet op scherp en werd na een uur gewisseld.

In de eerste helft was Kai Havertz twee keer dicht bij een treffer voor Arsenal. De Duitse spits, overgenomen van Chelsea, stuitte beide keren op zijn landgenoot Stefan Ortega in het doel van City. De club uit Manchester scoorde 2 minuten voor rust bijna. Rodri probeerde het met een lob vanaf de middenlijn, maar zag de bal net over het doel gaan.

Gevaarlijk

Cole Palmer, de vervanger van Haaland, was halverwege de tweede helft gevaarlijk met een schot. Timber voorkwam erger voor Arsenal door de bal van richting te veranderen. De aanval was ingeleid door Kevin De Bruyne en Phil Foden, beiden ook ingevallen.

Even later was het wel raak voor de pas 21-jarige Palmer. Hij draaide de bal met links in de 'verre' hoek, na te zijn aangespeeld door De Bruyne. Foden was nog dicht bij de 2-0, maar Aaron Ramsdale voorkwam dat met het nodige fortuin. Ver in blessuretijd werd het gelijk. Akanji veranderde een schot van Leandro Trossard dusdanig van richting dat de bal in het doel verdween.

Officiële opening

De wedstrijd om het Community Shield gaat traditioneel tussen de landskampioen en de winnaar van de FA Cup. Aangezien City deze 'dubbel' het afgelopen seizoen won, mocht Arsenal als de nummer 2 van de Premier League meedoen aan de officiële opening van het seizoen.

Manchester City won afgezien van de prijzen in eigen land ook nog eens de Champions League.