Canada weer gelijk, Guadeloupe schittert met doelpuntenparade

Matthias Phaeton opende namens Guadeloupe de score tegen Cuba
Matthias Phaeton opende namens Guadeloupe de score tegen CubaProfimedia
Het tandeloze Canada heeft zaterdag in de CONCACAF Gold Cup doelpuntloos gelijkgespeeld tegen Guatemala, terwijl Guadeloupe schitterde door Cuba met 4-1 te verpletteren. Door deze resultaten staat Guadeloupe bovenaan met vier punten, op doelsaldo voor Guatemala en Canada op twee punten.

Canada van bondscoach John Herdman kan nog steeds doorgaan naar de kwartfinales als het wint van Cuba, maar het was opnieuw een ondermaatse prestatie voor de ploeg. De energievretende hitte in Houston was de schuld van de matte 45 minuten, waarin weinig kansen te noteren vielen, behalve een schot van Nathaniel Mendez dat goed gered werd door Milan Borjan en aan de andere kant een volley van Junior Hoilett die over de lat verdween.

Het tempo lag hoger in de tweede helft, maar de kansen bleven schaars. Jacob Shaffelburg aarzelde binnen het strafschopgebied en zijn inzet werd geblokt in de 75e minuut, waarna Zac McGraw het vervolg hoog over schoot. Guatemala leek gevaarlijk in de slotfase en Esteban Garcia's mooie eerste balcontact creëerde een opening, maar hij schoot naast. Antonio Lopez kreeg de laatste kans van de wedstrijd, maar zijn schot miste kracht en werd eenvoudig gered door Borjan.

Koploper

In tegenstelling tot het gebrek aan doortastendheid in het laatste deel van de wedstrijd, produceerde Guadeloupe een uitstekende afwerking tijdens de ontmanteling van Cuba. Een schitterende treffer van Matthias Phaeton vanaf de rand van het strafschopgebied opende de score en daarna verdubbelde een prachtig schot van Ange-Freddy Plumain de voorsprong in de 41e minuut.

Twee minuten later zorgde Phaeton, die in Bulgarije voor CSKA Sofia speelt, met een treffer vanaf de rand van het strafschopgebied opnieuw voor een 3-0 voorsprong voor Guadeloupe bij de rust. Er volgde nog meer, met Anthony Baron die een kandidaat voor het doelpunt van het toernooi werd door met een pirouette twee verdedigers in het strafschopgebied kwijtraakte en de bal vervolgens rustig binnenschoot.

Een strafschop van Arichel Hernandez zorgde voor wat troost voor Cuba waarna een inzet van Daniel Diaz werd afgekeurd wegens buitenspel. Maar Guadeloupe eindigde sterk en was dicht bij een vijfde - en nog een spectaculair doelpunt - toen Nathanael Saintini vanaf 25 meter een schot tegen de lat knalde.