Mexico verslaat Panama in Gold Cup finale dankzij goal Gimenez, assist Alvarez

Mexico viert feest met de trofee
Mexico viert feest met de trofeeAFP
Feyenoords Santiago Gimenez stond koud in het veld en scoorde met nog twee minuten op de klok om Mexico naar een 1-0 overwinning te leiden op Panama in de CONCACAF Gold Cup finale in de nacht van zondag op maandag en een record verlengende negende titel voor 'El Tri' veilig te stellen. Uitgerekend Ajax' Edson Alvarez vond Gimenez in de buurt van het middenveld, waarna de 22-jarige Rotterdamse publiekslieveling langs twee verdedigers snelde en met zijn linkervoet de winnende treffer in 88e minuut binnenschoot.

"Het is onbeschrijflijk", zei de in Argentinië geboren Gimenez na de wedstrijd, "Het enige wat ik voel is liefde en passie voor degenen die er altijd zijn. God, mijn familie en de mensen die vandaag zijn gekomen, 75.000 mensen. We moesten ze deze Cup geven."

De overwinning was een welkome voor Mexico, dat op het WK van vorig jaar niet verder was gekomen dan de groepsfase. Het ontnam ook de underdog Panama, die de Verenigde Staten in de halve finale versloeg, hun eerste Gold Cup-titel. De VS hebben het tweejaarlijkse toernooi zeven keer gewonnen en Canada één keer.

Statistieken Mexico - Panama
Statistieken Mexico - PanamaFlashscore
De opstellingen en spelersbeoordelingen van Mexico-Panama
De opstellingen en spelersbeoordelingen van Mexico-PanamaFlashscore

Gimenez heeft 3 minuten nodig

Mexico leek in de 33e minuut de openingstreffer te maken, maar het doelpunt van Henry Martin werd afgekeurd wegens buitenspel na een VAR-check. Vlak voor rust kregen ze nog een grote kans, maar Panama-doelman Orlando Mosquera voorkwam opnieuw het doelpunt voor Mexico.

Panama's Harold Cummings kreeg een tweede gele kaart in de 63e minuut, maar de scheidsrechter draaide zijn beslissing terug nadat was vastgesteld dat er geen contact was tijdens het spel. Panama's beste kans kwam in de 87e minuut, maar het afstandschot van Edgar Barcenas ging naast. Gimenez, die nog maar een paar minuten in het veld stond, maakte vervolgens het enige doelpunt van de wedstrijd, geassisteerd door Alvarez.

Mexico hoopt dat de overwinning een nieuw hoofdstuk inluidt voor het team, dat onder leiding staat van Jaime Lozano nadat Diego Cocca werd ontslagen na de Nations League van vorige maand.