Openingswedstrijd Gold Cup tussen de Verenigde Staten en Jamaica eindigt in gelijkspel

Enkele momenten na de gelijkmaken van Brandon Vazquez
Enkele momenten na de gelijkmaken van Brandon VazquezAFP
Het duurde tot de 88e minuut, voordat de Verenigde Staten de gelijkmaker maakten in hun openingswedstrijd van de Gold Cup tegen Jamaica. In Chicago werd het 1-1.

Het scheelde niet veel of de Amerikanen hadden voor de tweede keer in 44 groepswedstrijden op de Gold Cup verloren. Cincinnati-aanvaller Brandon Vazquez redde zijn ploeg nadat hij zes minuten eerder was ingevallen. Na een voorzet van Jesus Ferreira kon Jamaica-verdediger Dexter Lembikisa de bal niet wegwerken en daardoor kreeg Vazquez de kans om zijn tweede doelpunt in vier interlands bij te schrijven.

Vazquez zorgde daarmee voor bedroefdheid bij de IJslandse bondscoach van Jamaica, Heimir Hallgrimsson, die sinds dat hij in september de baan kreeg, nog geen wedstrijd wist te winnen. De Caribische ploeg was voor een groot gedeelte de betere ploeg en kwam in de 14e minuut op voorsprong. Everton-speler Demarai Gray was via een vrije trap de aangever en zag Damion Lowe zijn voorzet al vallend hard binnenkoppen.

De opstellingen
De opstellingenFlashshare

Jamaica kreeg de ultieme kans om de score te verdubbelen. Aidan Morris maakte een overtreding op Kevon Lambert en dat leverde de Jamaicanen een strafschop op. De penalty van Leon Bailey werd door de Amerikaanse doelman Matt Turner goed gered en de aanvaller van Aston Villa schoot de rebound naast.

De VS, waar interim-coach B.J. Callaghan nog steeds de leiding heeft, miste een aantal in Europa spelende basisspelers en moest het vooral doen met tweede garnituur. Jamaica bleef de bovenliggende partij. Andre Blake, doelman van Jamaica, redde goed bij een poging van Jordan Morris net voor rust en was ook zeer attent bij een kans voor Cristian Roldan 20 minuten voor tijd.

Totdat Vazquez, die het WK nog miste, liet zien een prima spits te zijn. “We bleven dicht bij elkaar en we hebben tot het einde gevochten,” zei Vazquez. “Om te scoren en het team aan een punt te helpen, maar me heel erg blij. Ik denk niet dat zij heel veel kansen hadden. Het was een fout bij een dood spelmoment. Maar, we hebben een punt behaald,” zei hij.

De andere twee teams in Groep A - Trinidad & Tobago en Saint Kitts en Nevis - spelen zondag tegen elkaar. In Groep B begint Mexico de campagne tegen Honduras en Haïti speelt tegen Qatar.