Panama knikkert Verenigde Staten uit Gold Cup via strafschoppen en bereikt finale

Carrasquilla springt doelman Mosquera in de armen na het scoren van de winnende strafschopAFP
Orlando Mosquera redde de zesde penalty van de shootout, geschoten door Cristian Roldan, om Panama te helpen het USMNT te verslaan in de halve finale van de CONCACAF Gold Cup in San Diego in de nacht van woensdag op donderdag.

Na de redding schoot Adalberto Carrasquilla voorbij Matt Turner om de shootout met 5-4 te beslissen tegen de titelverdediger. Mosquera stopte eerder ook Jesus Ferreira's inzet, terwijl Turner Cristian Martinez' penalty eruit hield.

De wedstrijd was na 90 minuten nog scoreloos, waardoor een verlenging nodig was waarin Ivan Anderson Panama in de 99e minuut op een 1-0 voorsprong zette. Ferreira maakte zes minuten later gelijk. Het leek op de wedstrijd van de VS tegen Canada in de kwartfinale op zondag, toen de Canadezen met 2-1 voorstonden in de extra tijd voordat de Amerikanen de gelijkmaker scoorden en de strafschoppenserie wonnen met twee reddingen van Turner.

Statistieken VS - Panama
Statistieken VS - PanamaFlashscore

Anderson stiftte de bal over een uitkomende Turner, die tot buiten het strafschopgebied kwam en de bal in het lege doel zag rollen. Ferreira, die back-to-back hattricks had in de groepsfase, scoorde met een volley nadat Jordan Morris hem in stelling bracht met een kopbal. Dit was de eerste keer dat de USMNT extra tijd nodig had in opeenvolgende wedstrijden en het had nog nooit twee keer extra tijd gespeeld in hetzelfde toernooi.

De VS kreeg slechts één kans in de eerste helft en die kwam al na 24 seconden spelen, toen Cade Cowell in zijn eerste Gold Cup-start de rechterpaal raakte. Panama had 56 procent van het balbezit en bijna twee keer zoveel passes (341-173), maar kon het gaatje lange tijd niet vinden. Vroeg in de tweede helft maakte Turner een uitstekende redding op een krachtige kopbal van Ismael Diaz. De VS ontliep een mogelijke strafschop in de vierde minuut van de reguliere speeltijd toen de VAR vaststelde dat AZ's Djordje Mihailovic geen handsbal had gemaakt.

Mexico de andere finalist

Panama neemt het in de finale op tegen Mexico, dat in Las Vegas Jamaica met 3-0 versloeg. Henry Martín, Luis Chávez en Roberto Alvarado kwamen tot scoren voor de Mexicanen. Feyenoorder Santiago Giménez viel na ruim een uur in bij Mexico, waar Ajacied Edson Álvarez ook inviel en rechtsback Jorge Sánchez - die eveneens bij Ajax speelt - de hele wedstrijd meespeelde.