ADO Den Haag profiteert van zwak verdedigen De Graafschap en neemt kleine voorsprong

Absalem scoorde de 1-1 in de eerste helft
Absalem scoorde de 1-1 in de eerste helftProfimedia
ADO Den Haag heeft een ferme tik uitgedeeld aan De Graafschap in de heenwedstrijd van de kwartfinale in de play-offs om promotie. In de reguliere competitie eindigden beiden op 63 punten, maar scoorde ADO beduidend meer. Die statistiek kwam wellicht tot uiting op de Vijverberg en in de score: 2-3.

De Graafschap en Den Haag maakten er vooral voor rust een boeiend schouwspel van op een sfeervolle Vijverberg. De bezoekers begonnen goed aan de wedstrijd en al snel lag de bal achter doelman Thijs Jansen, maar in de opbouw werd buitenspel geconstateerd door zowel grensrechter als VAR. Des te verrassender was de goal van De Graafschap in de 14e minuut. Na veel gerommel belandde de bal voor de voeten van voormalig Manchester United-speler Alexander Buttner, die vanaf de rand van de zestien snoeihard de openingsgoal binnenroeide.

Het zorgde ervoor dat ADO nog een versnelling bijschakelde. De ploeg van Darije Kalezic had meer balbezit en creëerde ook meer. Nadat Henk Veerman vijf minuten na de 1-0 een grote kans miste trof vleugelspeler Amir Absalem wel doel met een geplaatste kopbal op aangeven van Jari Vlak. Dat was maar goed ook, want in het vervolg had Veerman meerdere keren het vizier niet op scherp staan.

Medisch noodgeval

In de 54e minuut werd de wedstrijd stilgelegd door arbiter Marc Nagtegaal wegens een onwelwording op de tribune. Onder meer de arts van De Graafschap snelde met een AED (Automated External Defibrillator) naar de Spinnekoptribune. De persoon in kwestie werd na ongeveer 20 minuten bij kennis en onder applaus weggevoerd richting ambulance (lees meer).

Vlak na de gedwongen pauze kwam ADO op voorsprong, en dat had De Graafschap aan zichzelf te wijten. Meerdere spelers grepen half in bij het uitverdedigen met als dieptepunt Joran Hardeman die een bal slapjes terug kopte op Jansen, waardoor Daryl van Mieghem, voormalig De Graafschap, tussenbeide kon komen en mocht scoren (58').

De cijfers
De cijfersFlashshare

Twee doelpunten marge

Of het incident op de tribune een rol speelde is lastig in te schatten, maar de thuisploeg overtuigde geenszins en ADO maakte al snel de 1-3. Joey Veerman had een sterke individuele actie in huis en bracht Alex Schalk in stelling, die van dichtbij raak schoot (67'). De voorassist van de zeer sterk spelende Vlak is daarbij ook het vermelden waard. De oud-speler van FC Emmen was de schakel in het spel van de Hagenezen en daarmee de uitblinker.

Vooral achterin bleef het bij de gastheren slordig en onzeker en had ADO via met name Van Mieghem nog kunnen uitlopen. Die missers kunnen Den Haag nog duur komen te staan, want in de zevende minuut van de blessuretijd schoot Jeffry Fortes een strafschop binnen na vermeend hands van Absalem in de zestien die ook licht geduwd werd, maar de armen alles behalve langs het lichaam hield.