ADO wint eerste keer dit seizoen en laat Volendam puntloos, Oss beleeft superstart

Vlak maakte de 2-0 voor ADO Den Haag
Vlak maakte de 2-0 voor ADO Den HaagProfimedia
ADO Den Haag heeft de eerste overwinning van het seizoen geboekt. De hele wedstrijd waren ze beter dan Volendam, maar het werd 'slechts' 2-1. Volendam eindigde de wedstrijd, net als vorige week, met tien man. Top Oss zet de goede start voort onder Sjors Ultee. Zij wonnen thuis van Cambuur met 1-0 en haalden al zeven punten uit drie wedstrijden. Daarmee staan ze eerste, al moet Eindhoven nog in actie komen. De Graafschap kwam niet verder dan 2-2 tegen Jong Utrecht. FC Emmen en Helmond Sport scoorden niet en Den Bosch en MVV speelden gelijk.

De Graafschap 2-2 Jong Utrecht

De Graafschap had na vier minuten op voorsprong moeten komen, maar Sam Bisselink liet een hele grote kans liggen. Jeffrey Fortes gooide in aan de rechterkant op Ralf Seuntjes, die de bal verlengde. Via een verdediger kwam de bal voor de voeten van Besselink, maar die schoot van heel dichtbij naast. Een minuut later kwam Jong Utrecht-spits Anthony Descotte vrij door, maar hij schoot één op één tegen keeper Tiem Wieggers aan. De Graafschap bleef knoeien, maar Jong Utrecht profiteerde niet. Na twintig minuten kreeg Wesley Kooi de bal voor de voeten. Maar dat is een verdediger en geen aanvaller en dus kreeg hij de bal bij de tweede paal niet in het doel. De Graafschap kwam toch op voorsprong, net voor de rust. Tristan van Gilst maakte een mooie actie aan de linkerkant en legde terug op Bisselink, die dit keer wel doel trof.

In de tweede helft kreeg Jesse van de Haar een grote kans op de 2-0. Maar hij kopte een voorzet van links net over. Verder gebeurde er barweinig in Doetinchem. De Graafschap leek het wel best te vinden en Jong Utrecht kon niet gevaarlijk worden. Tot de 66e minuut, toen het 1-1 werd. Een voorzet van rechts werd ingetikt door Emil Rohd, via de linkerpaal. Het werd nog erger, want twee minuten later schoot Descotte de 1-2 binnen. Een voorzet van rechts werd simpel binnengewerkt. Invaller Mimoun Mahi viel in en kreeg tien minuten voor tijd een grote kans op de rand van de zestien, maar zijn schot belandde op de paal. De Graafschap kreeg een minuut daarna een heel makkelijk gegeven penalty. Mahi ging achter de bal staan en schoot de 2-2 binnen. Daar bleef het uiteindelijk wel bij, meer verdiende De Graafschap ook niet. Beiden dus een punt.

Statistieken De Graafschap-Jong Utrecht
Statistieken De Graafschap-Jong UtrechtFlashshare

FC Den Bosch 1-1 MVV Maastricht

Waar er vorige week nog veel spektakel was bij Den Bosch, kwam de eerste kans nu pas na 24 minuten en die was voor de bezoekers. Den Bosch kreeg een vrije trap van een meter of 20, maar Thijs van Leeuwen zag zijn inzet gepareerd worden door keeper Romain Matthys. Een paar minuten later kreeg Danzell Gravenberch een steekpass vanuit het middenveld, maar hij kwam net te kort om het Matthys lastig te maken, die goed uit de goal kwam. Na 37 minuten had de thuisploeg op voorsprong moeten komen. Byron Burgering ging één op één met de keeper, maar schoot hard tegen Matthys aan. In de nastoot kreeg Mees Laros nog een kans, maar ook hij miste het doel. Vijf minuten voor rust was het wel raak voor de thuisploeg. Na slecht uitverdedigen van MVV nam Burgering de bal over. Hij was niet zelfzuchtig en tikte de bal naar Gravenberch, die de bal in het lege doel tikte.

Gravenberch had gelijk na de rust de wedstrijd moeten beslissen. Hij kreeg weer een goede voorzet van Burgering, maar hij gleed de bal van heel dichtbij merkwaardig tegen de paal. Zo bleef MVV nog in de wedstrijd. Die misser kwam Den Bosch duur te staan, want na 50 minuten werd het 1-1. Nabil El Basri tikte een voorzet van Bryan Smeets binnen, na knullig uitverdedigen van Den Bosch. MVV maakte daarmee voor het eerst een doelpunt dit seizoen. MVV wilde meer en kreeg dat bijna. Sven Braken knikte een voorzet van Lars Schenk op de paal. MVV was de betere in de tweede helft. Den Bosch in de eerste helft en dus was 1-1 een terecht einduitslag.

Statistieken Den Bosch-MVV
Statistieken Den Bosch-MVVFlashshare

ADO Den Haag 2-1 FC Volendam

De eerste kansen kwamen voor de ploeg van Darije Kalezic na drie minuten. Alex Schalk kreeg de bal in de zestien uit een voorzet van links, maar zijn schot werd geblokt voor de doellijn. In de nastoot werd de bal net overgeschoten door Jari Vlak. Zo kwam Volendam goed weg aan het begin van de wedstrijd. ADO kreeg gelijk weer een kans na tien minuten. Joel Ideho gaf de bal voor vanaf rechts op nieuwe spits Lee Bonis, maar hij stuitte op keeper Barry Lauwers. Volendam was verre van wakker. Keeper Lauwers dacht na een kwartier rustig uit te verdedigen, maar daar stak Bonis een stokje voor. Een doelpunt werd het niet, want hij kwam niet aan de bal. Dani Beukers kreeg de eerste kans voor Volendam na slecht uitverdedigen van Silvinho Esajas. Maar de rechtsback kon in de zestien niet krachtig genoeg inschieten, dus redde Tim Coremans. De corner werd ingekopt door Mawouna Amevor, maar die inzet werd van de lijn gehaald door Esajas.

Na 31 minuten kwam ADO meer dan verdiend op voorsprong. Alex Schalk plukte de bal uit een vrije trap van links uit de lucht en gleed daarmee de 1-0 binnen. Vijf minuten na de rust leek de wedstrijd beslist. Vlak kreeg de bal mee van Ideho op links, trok naar binnen en schoot raak in de korte hoek. Heel zwak verdedigt van Volendam: 2-0. Het waren niet de spitsen, maar weer Beukers die de kans kreeg voor Volendam. Hij moest de spanning terugbrengen met een kopbal, maar hij knikte van dichtbij tegen Coremans. Na een dik uur werd het toch wel weer spannend, want Volendam scoorde uit het niets de 2-1. Henk Veerman schoot met zijn eerste kans de bal binnen. Hij kreeg de bal in de zestien aangespeeld aan de rechterkant en schoot koelbloedig binnen in de verre hoek.

Die hoop leek van korte duur, want Volendam kreeg een rode kaart. Beukers had commentaar op de leiding en had al een gele kaart. En dus kreeg hij er nog één en dus mocht hij douchen. Doelpunten kwamen er niet meer en dus trok ADO de overwinning over de streep.

Statistieken ADO Den Haag-Volendam
Statistieken ADO Den Haag-VolendamFlashshare

FC Emmen 0-0 Helmond Sport

Emmen was veel beter dan Helmond in het eerste kwart. Het probleem was echter dat er geen echte kansen kwamen. Ze hadden veel de bal en kwamen wel tot de laatste linie, maar daar kwam weinig gevaar uit. Dat was uiteindelijk ook het verhaal van de eerste helft. Emmen had de bal, maar scoorde niet.

In de tweede helft kreeg Helmond de eerste kans van de wedstrijd. Mohamed Mallahi kreeg een schietkans vanuit een lastige hoek aan de rechterkant, maar kreeg de bal wel op doel. Luca Unbehaun stond goed opgesteld en kon makkelijk redding brengen. Na een uur haalde Torben Rhein verwoestend uit van een dikke 20 meter, maar hij zag z'n inzet uit het doel getikt worden door keeper Wouter van der Steen. Emmen kreeg in de 94e minuut nog een grote kans. Maar de paal werd geraakt door invaller Tim Geypens. Daardoor eindigde het in 0-0.

Statistieken Emmen-Helmond Sport
Statistieken Emmen-Helmond SportFlashshare

TOP Oss 1-0 SC Cambuur

Cambuur kreeg na dik tien minuten de eerste kans van de wedstrijd. Rechtsbuiten Silvester van de Water kwam door aan de rechterkant en kwam de zestien binnen. Hij schoot op doel, maar kwam de benen van keeper Mike Havekotte tegen. Van de Water kreeg na 16 minuten nog een grote kans. Uit een voorzet van Fedde de Jong kopte Van de Water van heel dichtbij tegen Havekotte aan. Van de Water was veruit de gevaarlijkste man in de eerste helft. Hij kwam wederom door over rechts na een halfuur, toen hij aan een dribbel begon. Die dribbel eindigde met een schot buiten de zestien, maar die poging ging net naast.

In de tweede helft werd Oss beter en kreeg Cambuur amper kansen in het eerste kwartier. Oss kreeg ook amper kansen, maar kwam wel wat dichter bij het doel van Cambuur. Uiteindelijk resulteerde dat ook in een voorsprong voor de Ossenaren. Eerst ging de bal nog op de paal, maar uit de hoekschop die volgde, schoot Giovanni Korte van dichtbij raak: 1-0. Die goal was uiteindelijk genoeg voor de overwinning en dus kende de mannen van Ultee een heuse superstart. Met zeven punten uit drie wedstrijden nam zij de koppositie over.