Avondje KKD in een notendop: Heracles is kampioen na knotsgekke laatste speelrondeProfimedia
Het was de 38e en laatste speelronde van het seizoen 2022/23 in de Keuken Kampioen Divisie en de eindstand is bekend! Heracles Almelo is kampioen en PEC Zwolle gaat zonder kampioenschap met de Heraclieden mee de Eredivisie in. Dit is wat er gebeurde op de 10 velden door Nederland heen.

Heracles 2-0 Jong Ajax

Onder toeziend oog van Remko Pasveer, die 135 wedstrijden voor Heracles keepte en recent zijn contract bij Ajax verlengde, probeerde Heracles te winnen van de talenten van Ajax en daarmee het kampioenschap binnen te halen. De Heraclieden speelden geen sterke wedstrijd, maar Armenteros brak door en zette Heracles tegen de verhouding in op 1-0. Halverwege de tweede helft maakte Armenteros de bevrijdende 2-0 en het stadion ontplofte. Bij die ontploffing viel er helaas ook een beker op het veld, waardoor het duel werd stilgelegd. Dit duurde niet lang en het gebeurde gelukkig niet nogmaals, waardoor de wedstrijd gewoon kon worden uitgespeeld en Heracles voor eigen publiek het kampioensfeest kon vieren.

Helmond Sport 2-3 PEC Zwolle

PEC’s Lennart Thy kopte binnen voor de openingstreffer. Helmond Sport kwam op gelijke hoogte door topscorer Martijn Kaars die beheerst binnenschoof. Thy kopte weer, maar dit keer op lat. Helmond kwam toen in de blessuretijd van de eerste helft op 2-1, weer door Kaars, maar wie anders dan Thy zorgde in de 57e minuut voor de gelijkmaker. Sven Zitman maakte diep in de blessuretijd nog de winnende voor PEC, maar het was door de overwinning van Heracles niet voldoende voor het kampioenschap.

Jong AZ 0-2 ADO Den Haag

In de eerste helft was ADO Den Haag de dominante ploeg en Jong AZ had het aan keeper Sem Westerveld te danken dat het slechts 0-1 was bij rust door een doelpunt van de grote spits Thomas Verheydt. Laat in de tweede helft kwam ADO op 0-2 door Joel Zwarts, waardoor een tegenvallend seizoen nog met een enigszins goede smaak in de mond wordt afgesloten.

Telstar 2-1 NAC Breda

NAC kwam in 28e minuut op voorsprong door een doelpunt van Odysseus Velanas. Daarna gebeurde er lang niet veel, totdat in de blessuretijd van de wedstrijd Quinten van den Heerik de gelijkmaker op het bord zette, waarna een bierbeker op het veld terechtkwam en de wedstrijd werd stilgelegd. Niet lang daarna werd weer hervat voor de rest van de blessuretijd en daarin maakte Telstar warempel nog het winnende doelpunt via wederom Van den Heerik. Dat is een fijne manier om het seizoen af te sluiten voor eigen publiek. NAC krijgt de kans om dat alsnog te doen, het speelt nog play-offs voor promotie naar de Eredivisie.

De Graafschap 3-0 FC Den Bosch

Het was de afscheidswedstrijd van De Graafschaps Siem de Jong en dat liet hij ons weten ook. In de 16e minuut scoorde hij de openingstreffer. Daarna had het 2-0 moeten zijn door Jeffry Fortes, maar hij miste en het was warempel weer De Jong die scoorde, in de 37e minuut. Voor vandaag had hij slechts 3 doelpunten gemaakt dit seizoen. Vroeg in de tweede helft werd er vuurwerk op het veld gegooid door supporters van Den Bosch en werd de wedstrijd stilgelegd naar de aangescherpte regels van de KNVB. Voordat de wedstrijd werd hervat was er de wissel van De Jong. Zijn teamgenoten vormden een erehaag voor hem en onder luid applaus verliet hij het veld. In de 87e minuut werd het nog 3-0 door een treffer van Devin Haen.

Jong Utrecht 1-1 VVV-Venlo

Sven van Braken zette VVV via een penalty op voorsprong met zijn 13e goal van het seizoen, waarna zijn club groeide in de wedstrijd. Dat uitte zich niet in doelpunten, wat in de slotfase van het duel werd betreurd, toen Jong Utrechts Lynden Edhart voor de gelijkmaker tekende. VVV moet zich gauw herpakken, want het gaat verder in de play-offs.

FC Dordrecht 2-2 TOP Oss

Dordrecht en TOP Oss speelden een weinig enerverende eerste helft, totdat Sahverdi Cetin Dordrecht op 1-0 zette tegen de rust. Jearl Margaritha maakte de 1-1 voor TOP Oss in de 58e minuut en niet veel later ook zijn 11e van het seizoen om TOP Oss op voorsprong te zetten. Het werd 2-2 door een doelpunt van de Italiaan Samuele Longo en dat was ook de eindstand.

Almere City FC 1-0 MVV Maastricht

Almere had in de eerste helft de overhand, maar wist niet verder te komen dan een schot van Anthony Limbombe dat op de lat afketste. In de tweede helft kwam het op voorsprong door geklungel achterin van MVV, dat genadeloos werd afgestraft door Alvaro Pena. Het bleek de enige van de wedstrijd te zijn, waardoor Almere het seizoen met een overwinning afsluit en MVV met een nederlaag. Almere City sprong over Willem II heen, waardoor het in de play-offs speelt tegen FC Eindhoven. MVV eindigt op een puike vijfde plek en speelt om promotie tegen NAC Breda.

Roda JC 2-2 Willem II

Roda’s Dylan Vente maakte met de openingstreffer zijn 21e doelpunt van het seizoen. Elton Kabangu maakte de gelijkmaker voor Willem II. Boyd Reith maakte daarna het doelpunt dat Roda voor de tweede keer op voorsprong zette, maar dat duurde niet lang. Willem II kwam wederom op gelijke hoogte door deze keer Jesse Bosch, die op de volley met een geweldige streep in de kruising schoot. In de 55e minuut maakte Guus Joppen een veel te harde tackle, die hem terecht rood opleverde. Er werd niet meer gescoord, ondanks een grote kans van Jizz Hornkamp in de slotfase. Willem II mag zich nu opmaken voor de play-offs, waarin het het mag opnemen tegen VVV-Venlo in de eerste ronde.

Jong PSV 1-1 FC Eindhoven

In de 56e minuut kwam Jong PSV op voorsprong door een fijne goal van Jason van Duiven. FC Eindhoven kwam op 1-1 door een goal vanaf de rand van het strafschopgebied van invaller Koen Oostenbrink. Daarna wisten beide clubs de ban niet meer te breken. Eindhoven sluit een prima seizoen af op de achtste plek en speelt in de play-offs om promotie tegen Almere City.