Den Bosch verrassende nieuwe koploper in KKD na puntenverlies Helmond en Excelsior

Den Bosch viert feest na de 1-0
Den Bosch viert feest na de 1-0 ČTK / imago sportfotodienst / IMAGO
FC Den Bosch is de verrassende nieuwe koploper in de Keuken Kampioen Divisie (KKD). De Brabanders wonnen zelf met 1-0 van FC Emmen en profiteerden van puntenverlies door Helmond Sport en Excelsior. ADO Den Haag bleef tegen Telstar op 1-1 steken en VVV-Venlo presteerde wederom matig met een thuisnederlaag tegen Jong PSV.
De stand in de KKD
De stand in de KKDFlashshare

Helmond Sport – FC Volendam 2-3

Het draait de laatste weken wat beter bij Volendam en dat was ook zeker te zien in het GS Staalwerken Stadion, waar de ruim 3500 aanwezige toeschouwers een leuke wedstrijd te zien kregen. Helmond Sport had een koppositie te verdedigen en kwam al na zeven minuten op voorsprong. Mohamed Mallahi, die zijn opleiding bij FC Utrecht genoot, kon op aangeven van de opnieuw prima spelende Theo Golliard uithalen in de korte hoek, maar Barry Lauwers lag in eerste instantie in de weg. De rebound kon hij namelijk niet stoppen.

De bezoekers raakten niet in paniek en kwamen steeds beter in de wedstrijd. De thuisploeg was na 20 minuten erg slordig op het middenveld, waardoor Xavier Mbuyamba de bal niet alleen veroverde voor Volendam, maar ook gelijk naar voren werkte, waar via een heerlijke balbehandeling van Bilal Ould-Chikh het leder bij Robert Mühren belandde, die een niet te missen kans rustig binnenschoof. Volendam kreeg daarna ook diverse kansjes, voor Helmond Sport hadden Mallahi en Enrik Ostrc de 2-1 op hun schoen.

Op slag van rust werd een treffer van Henk Veerman afgekeurde wegens buitenspel van Jamie Jacobs, die de voorzet gaf. Of dat het ook daadwerkelijk was werd door iedereen bij de uitspelende ploeg bekritiseerd. De voorsprong voor ‘het andere Oranje’ had net na rust alsnog een feit kunnen zijn, maar een kopbal van Mbuyamba werd van de lijn gehaald. Het was de voorbode voor de 1-2 van Veerman, die wellicht vanuit buitenspelpositie door mocht lopen richting het doel van Wouter van der Steen en niet faalde. Nu was het heel Helmond Sport dat zich in vertwijfeling tot de arbitrage richtte.

De Brabanders gingen echter vol goede moed op zoek naar de gelijkmaker en die viel in de 73e minuut. De uitstekende spelende Golliard was het eindstation van een chaotische situatie, waarbij Volendam de bal niet weg kreeg na een schot van Dario Sits. De slotfase was spannend en kon alle kanten op, maar Helmond Sport had het geluk niet aan hun zijde. Bryan Van Hove kopte een corner van de bezoekers in de blessuretijd achter zijn eigen doelman, die er daarbij ook niet goed uitzag. Daarmee staat de ploeg van Kevin Hofland weer met beide benen op de grond en zet Volendam de weg naar boven voort.

De cijfers
De cijfersFlashshare

FC Den Bosch – FC Emmen 1-0

FC Den Bosch is het seizoen in jaren niet zo goed begonnen en bond in een sfeervolle De Vliert ook FC Emmen aan de zegekar. Zo flitsend als in eerdere wedstrijden was het niet, maar de Portugese trainer David Nascimento heeft voetbal in zijn ploeg gekregen. Dat kwam tot uiting in de 18e minuut. Nick de Groot kwam prima opzetten vanaf links en probeerde in de zestien langs Emmen-middenvelder Fridolin Wagner te snellen, die aan de noodrem trok en daarmee een strafschop veroorzaakte, via de onderkant van de lat binnengeschoten door Torless Knoll. Wagner, die even daarvoor werd geraakt door een elleboog van Danzell Gravenberch, verliet niet lang daarna het veld voor Michael Martin.

Na rust gooide Emmen steeds meer de schroom van zich af en kwamen er ook kansen, mede ingegeven doordat de bezoekers de controle over de wedstrijd in handen kregen met ruim 60 procent balbezit. De beste kans was eigenlijk geen kans. Djenahro Nunumete probeerde het in één keer met een soort van volley en raakte de onderkant van de lat. Op basis van de tweede helft verdiende Emmen wel een goal, maar het geluk was met de nieuwe koploper in de KKD, zeker toen een kopbal van Emmen-verdediger Pascal Mulder in de zevende minuut van de blessuretijd via binnenkant paal en de 17-jarige doelman Tjemme Bijlsma net niet over de doellijn ging.

De cijfers

FC Dordrecht – Excelsior 2-2

Excelsior is niet de nieuwe koploper van de KKD. De Rotterdammers leken op weg naar een overwinning bij streekgenoot FC Dordrecht, maar gaven een 0-2 voorsprong weg. In een goed gevuld M-Scores Stadion bleven de kansen in de eerste helft in eerste instantie uit en kwam de meest opwinding voort na een pittige overtreding van Dordrecht-verdediger John Hilton op Jacky Donkor. De Amerikaan mocht blij zijn dat hij mocht blijven staan en kreeg twee minuten later lik op stuk van Donkor, die met genoegen de gele kaart in ontvangst nam.

Excelsior was de betere ploeg en Cedric Hatenboer, die de laatste weken een goede indruk maakt, was met een goed schot dichtbij de 0-1. Jaden Slory mocht namens de gastheren vrij uithalen, maar vond de benen van Excelsior-doelman Calvin Raatsie. Na rust drong de degradant uit Rotterdam aan en kregen ze loon naar werken. Lennard Hartjes schoot prachtig raak via de binnenkant van de linkerpaal en Richie Omorowa werkte een rebound binnen na een gered schot van Ilias Bronkhorst.

Met die 0-2 stand op het scorebord leek Excelsior op weg naar drie punten, maar met nog 20 minuten te gaan knalde Slory opeens raak, waardoor de spanning weer terug was in Dordrecht. Het publiek ging vol achter de thuisploeg staan en Ben Scholte schoot zowaar de gelijkmaker binnen. Het leidde een spannende slotfase in, waarin Joep van der Sluijs (Dordrecht) rood kreeg voor inkomen met een gestrekt been en de thuisploeg tijdens zeven minuten blessuretijd met het nodige angstzweet onder de oksels overeind bleef voor een zwaarbevochten punt.

De cijfers

ADO Den Haag - Telstar 1-1

ADO Den Haag heeft het al sinds speelronde 1 erg lastig en dat heeft meerdere oorzaken, maar het missen van kansen is daar één van. Ook in de thuiswedstrijd tegen Telstar werden een aantal grote kansen niet tot doelpunt gepromoveerd. De Finse verdediger Diogo Tomas kopte heel knap naast en spits Lee Bonis liet wederom zien dat hij waarschijnlijk beter is in het repareren van daken in Noord-Ierland dan het scoren van goals in Den Haag.

Toch kwamen de gastheren na tien minuten spelen vrij makkelijk op voorsprong. Joel Ideho werd geen strobreed in de weg gelegd door Telstar, dat via een prima krul van Zakaria Eddahchouri binnen het half uur ook alweer op gelijke hoogte kwam. Dat bleek voldoende voor een punt, omdat ADO, zoals reeds gemeld, uit in totaal 17 doelpogingen maar tot één doelpunt kwam.

De cijfers

VVV-Venlo - Jong PSV 0-2

VVV-Venlo heeft voor de derde keer in vier wedstrijden verloren. Thuis tegen Jong PSV werd het 0-2 en dat hadden de Limburgers aan zichzelf te danken. Tai Abed mocht na 23 minuten vanaf rechts naar binnen snijden en een apathische verdediging liet de Israëliër uithalen voor de openingsgoal. Gedurende de tweede helft kwam VVV beter in de wedstrijd door vier wissels na een uur, maar waren de beste kansen voor Jong PSV, dat via Tygo Land de genadeklap uitdeelde.