Eerste periode naar FC Den Bosch; kopbal Helmond Sport tegen lat in slotseconde

Vieri Kotzebue was met twee treffers zeer bepalend voor de winst van de eerste periode
Vieri Kotzebue was met twee treffers zeer bepalend voor de winst van de eerste periodePro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia
FC Den Bosch heeft op de slotavond van de eerste periode in de Keuken Kampioen Divisie de eerste prijs van het seizoen in de wacht gesleept. De ploeg van trainer David Nascimento pakte thuis tegen De Graafschap een punt en nam daarmee de koppositie over van Excelsior. Een kopbal van invaller Anthony van den Hurk van Helmond Sport op de lat van Jong Ajax was het laatste wapenfeit van de concurrentie.

FC Den Bosch – De Graafschap: 2-2

FC Den Bosch zat een halfuur op de tweede hand achter de voornaamste kanshebber Excelsior, maar kwam na een halfuur zelf op achterstand door de tweede seizoenstreffer van Donny Warmerdam van De Graafschap, dat op zijn beurt een fikse zege nodig had om nog aanspraak te kunnen maken op de winst in de eerste periode.

Twintig minuten voor tijd, om 21.29 uur was het FC Den Bosch dat virtueel aan de leiding van de ranglijst kwam door een doelpunt van Vieri Kotzebue. Vier minuten later nam de thuisploeg een volgende stap op weg naar het winnen van de eerste periode en was het opnieuw Kotzebue, die trefzeker was. Hij kopte getooid met een masker de 2-1 achter Graafschap-doelman Joshua Smits. Na de 2-2 van Joran Hardeman van De Graafschap in blessuretijd werd het nog héél spannend en enkele minuten na het laatste fluitsignaal kon een volksfeest alsnog losbarsten, toen Helmond Sport-Jong Ajax in 1-1 eindigde.

Helmond Sport – Jong Ajax: 1-1

Helmond Sport kwam om 20.36 uur virtueel aan kop van de eerste periode door de tussenstanden op de andere velden en had op dat moment in de thuiswedstrijd tegen een jong Jong Ajax nog niet gescoord. Om 21.12 uur was het na 36 minuten gedaan met de virtuele koppositie, toen Jong Ajax op voorsprong kwam door een treffer van Kayden Wolff, die in zijn tiende competitieoptreden in de KKD zijn eerste treffer maakte.

Daarmee kelderde Helmond Sport van plek één naar plek 4. Zes minuten voor tijd, om 21.42 uur, keerde de hoop op de periodetitel terug toen Redouana Halhal na een afgeslagen hoekschop de 1-1 in het dak van het doel knalde. Doelman Charlie Setford hield Jong Ajax in het restant van de tweede helft op de been en ontsnapte in de laatste seconden van de extra tijd nog toen invaller Anthony van den Hurk op de lat kopte. Op dat moment had goalgetter Halhal zijn tweede gele kaart van de avond gekregen en stond Helmond Sport dus met tien spelers binnen de lijnen.

Roda JC – Excelsior: 3-0

Excelsior had op voorhand van de slotavond van de negende speelronde de beste papieren in handen om de eerste periode in de wacht te slepen, maar kreeg na ruim een halfuur in Kerkrade de eerste treffer om de oren, van Thibo Baeten. Op jacht naar een snelle gelijkmaker, vergat Excelsior de boel op slag van rust achterin dicht te houden en zo sloeg ook Patriot Sejdiu nog toe voor de 2-0. Voor zover bekend werden er door de stadionspeaker in het Parkstad Limburg Stadion geen bindende uitspraken gedaan over de mogelijke afloop van de eerste periode.

Twintig minuten voor tijd, met inmiddels een 2-1 voorsprong van Den Bosch op de borden, maakte Roda JC een einde aan alle illusies van Excelsior. Goalgetter Cain Seedorf zette zijn handtekening onder zijn eerste treffer voor de Limburgers: 3-0. Daarmee eindigde Excelsior als derde in de derde periode en is Roda JC nu de nummer 9.

Jong AZ – FC Eindhoven: 2-3

In de schaduw van de strijd om de eerste periode kwam FC Eindhoven in Wijdewormer prima voor de dag in de uitwedstrijd tegen Jong AZ. Sven Simons opende namens de ‘saaiste club van Europa’ de score na 19 minuten. Na een klein kwartier in de tweede helft was het opnieuw Simons die de score verdubbelde: 0-2. In minuut 65 was Rangelo Janga de maker van de 0-3, waarna Kees Smit 1-3 de eretreffer aantekende. Tien minuten voor tijd werd het zowaar nog weer spannend toen Jeremiah Esajas de 2-3 maakte. Verder kwamen de Alkmaarse Beloften niet.

Jong FC Utrecht – Telstar: 1-1

Telstar wist Zakaria Eddahchouri ondanks ruime belangstelling te behouden en heeft daar ongetwijfeld geen spijt van, want de aanvaller maakte 27 minuten zijn zesde treffer van deze editie van de Keuken Kampioen Divisie. In die score kwam in de tweede helft lange tijd geen verandering, maar in de absolute slotfase maakte invaller Sil van der Wegen toch nog de 1-1.

FC Dordrecht – Jong PSV: 2-0

Jong PSV deed zichzelf geen plezier toen doelman Niek Schiks al na een kwartier met rood het veld moest verlaten. Raf van de Riet moest zijn plek afstaan aan reservedoelman Tijn Smolenaars en zag vanaf de kant hoe zijn ploeg stand hier tot de extra tijd van de eerste helft. In de tweede toegevoegde minuut maakte Devin Haen zijn vierde van het seizoen: 1-0. FC Dordrecht weigerde vervolgens de wedstrijd in het slot te gooien en miste vele kansen, maar sloeg in de 82ste minuut alsnog toe. Rocco Robert Shein was met zijn eerste treffer van het seizoen verantwoordelijk voor de 2-0.

Vitesse - FC Volendam: 1-2

Met een flink overschot aan aanvallers na enkele recente aanvullingen zou het voor FC Volendam geen probleem meer moeten zijn om doelpunten te produceren. In de slotfase van de eerste helft was het eerst echter nog verdediger Xavier Mbuyamba die trefzeker was voor de oranjehemden. In de extra tijd sloeg Volendam nog eens toe via Robert Mühren die zijn vijfde van het seizoen liet aantekenen.

Trainer John van den Brom wisselde in de rust maar liefst viermaal tegelijk en de flink aangepaste ploeg kwam na een kwartier in de tweede helft terug in de wedstrijd door de aansluitingstreffer van Miliano Jonathans: 1-2. Het bleek de laatste treffer van de avond in een wederom zeer goed gevuld Gelredome.

FC Emmen – MVV Maastricht: 1-1

FC Emmen en MVV Maastricht hielden elkaar in de eerste helft in evenwicht en kwamen beiden niet tot scoren. In de derde minuut van de tweede helft maakte één van de MVV-verdedigers een lullige overtreding waarna Kalian Nsona mocht aanleggen voor een strafschop. De Franse aanvaller faalde niet en maakte zijn derde treffer in de vier meest recente wedstrijden: 1-0. Twaalf minuten voor tijd was het Nabil El Basri die namens de uitploeg de 1-1 liet aantekenen. Dat bleek later ook de eindstand.

TOP Oss – ADO Den Haag: 1-5

ADO Den Haag kwam in de eerste wedstrijd onder leiding van een vrouwelijke scheidsrechter binnen 24 minuten op een marge van drie. Lee Bonis uit Noord-Ierland maakte de zijn tweede en derde van de competitie en zag hoe zijn Finse teamgenoot Juho Kilo de stand op 0-3 bracht.

Na de onderbreking zette de thuisclub een tandje bij. In de twaalfde minuut van de tweede helft maakte de Noord Abel Stensrud een ‘vooraansluitingstreffer’. ADO Den Haag had acht minuten later een ideale mogelijkheid om de marge weer op drie te brengen, maar Alex Schalk zag zijn inzet vanaf elf meter gestopt door doelman Mike Havekotte. In minuut 74 maakte Bonis zijn derde van de avond en verzekerde hij zich daarmee van de wedstrijdbal. Karim Loukili kreeg in de slotfase nog een directe rode kaart bij TOP Oss, waarna Kilo namens ADO de eindstand op 1-5 bepaalde met zijn tweede van de avond.

VVV-Venlo – SC Cambuur: 0-1

SC Cambuur presteert in deze competitie in uitwedstrijden beter dan in eigen huis en na een koerswijziging van trainer Henk de Jong was de club op slag van rust ook weer goed op weg. Een dubieuze strafschop voor SC Cambuur werd door Mark Diemers nog tegen doelman Jan de Boer aan geschoten, maar in het vervolg van de aanval maakte Thomas Poll alsnog de 0-1 voor de Leeuwarders.

In de tweede helft kreeg VVV-Venlo nog de nodige kansen, maar in de 0-1 score kwam geen verandering meer en zo boekte SC Cambuur een broodnodige overwinning aan het einde van een verder zeer teleurstellende eerste periode.