FC Groningen blameert zich al in tweede speelronde met verlies bij Jong Utrecht

Mees Rijks wordt gefeliciteerd met zijn goal
Mees Rijks wordt gefeliciteerd met zijn goalProfimedia
FC Groningen heeft al in de tweede speelronde drie punten laten liggen. De degradant verloor met 1-0 bij Jong FC Utrecht en beleefde een bijzonder pijnlijke avond in een vrijwel lege Galgenwaard. Matchwinner werd Mees Rijks. Hij scoorde voor rust de enige en winnende.

FC Groningen begon met één wijziging ten opzichte van de basiself tegen Jong Ajax (4-1). Laros Duarte bleef geblesseerd achter in Groningen en voor hem speelde de 18-jarige Jorg Schreuders. Tot veel succes leidde dat niet. De jongeling verspeelde constant de bal op schoof de bal veelal in de voeten van een tegenstander. Ook de rest van de ‘Trots van het Noorden’ was niet bij de les. De degradant had het meeste balbezit, maar tot grote kansen leidde dat niet.

Fofin Turay kreeg halverwege de eerste helft een toevallige kans, maar hij mikte naast in plaats van op doel. Niet geheel onterecht viel de goal aan de andere kant. Mees Rijks, vorig seizoen goed voor zeven doelpunten, schoot zijn eigen rebound uit een hoekshop snoeihard achter Groningen-doelman Michael Verrips (’38). Het zorgde nauwelijks voor een verandering in het matte spel van de bezoekers, die plichtmatig de helft uitspeelden tot het fluitsignaal voor de rust van arbiter Clay Ruperti.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Meer inleveren dan afleveren

De tweede helft speelde Groningen richting het met 400 supporters gevulde uitvak. De autoriteiten stonden niet meer meereizende fans toe en dat was misschien maar goed ook. De ploeg van trainer Dick Lukkien leed ook na de thee veelvuldig balverlies. Dat leidde een goede kans voor Rijks in (’51), die rakelings voorlangs schoot. Pas na een uur loste Groningen een serieus schot op het doel van Calvin Raatsie, via invaller Daleho Irandust. Hij was even daarvoor in het veld gekomen samen met Isak Dybvik Maatta en Luciano Valente.

Lukkien hoopte ongetwijfeld op een aanvallende impuls, maar er veranderde weinig aan het spelbeeld. Jong FC Utrecht bleef druk zetten op de verdediging en opbouw van de bezoekers en die bleven meer ballen inleveren dan afleveren. Als het tot een aanval kwam was het meer wanhoop dan een gedachte. Lukkien zag het vanaf de bank met grote en lede ogen aan en dat gold ongetwijfeld ook voor de uitsupporters. Daarbij moeten de complimenten natuurlijk ook naar de ploeg van voormalig FC Groningen-speler Ivar van Dinteren.

Ivar van Dinteren

Zijn team had het goed voor elkaar. Ze stonden telkens op de juiste plek gepositioneerd bij de afvallende bal, wachtten rustig hun kansen af en lieten hun tegenstander nimmer in hun ritme komen. Daarmee kwam Jong FC Utrecht net als hun tegenstander op drie punten en heeft alleen Roda JC de volle winst na twee speelrondes. FC Groningen speelt aanstaande zondagmiddag thuis tegen Willem II. Jong FC Utrecht reist vrijdag af naar Venlo.