FC Groningen komt op bezoek bij MVV niet verder dan gelijkspel

Romano Postema scoorde de enige Groningse goal
Romano Postema scoorde de enige Groningse goalProfimedia
FC Groningen heeft de verre reis naar Maastricht niet weten te belonen met drie punten. Op bezoek bij MVV kwam de Trots van het Noorden niet verder dan 1-1.

FC Groningen is de laatste zeven wedstrijden ongeslagen, maar zal niet met heel veel plezier terugkijken op het duel van vrijdagavond bij MVV Maastricht. Aan het einde van een povere eerste helft kwam de ‘Trots van het Noorden’ op 0-1 door een zeldzame aanval, afgerond door spits Romano Postema. Koen Kostons schoot na rust de gelijkmaker binnen voor de gastheren na geklungel in het verdedigende centrum van de Groningers. De formatie uit de Martinistad staat nog altijd teleurstellend negende met 29 punten. MVV blijft 14e met 23 punten.

Ten opzichte van week eerder, toen de Limburgers in Helmond met 1-2 wonnen, voerde trainer Maurice Verberne twee wijzigingen door. Bryant Nieling (22) en Nabil El Basri (19) mochten vanaf het begin starten. Groningen-trainer Dick Lukkien had een basisplaats bedacht voor Leandro Bacuna op de rechterflank.

Binnen een minuut had Luciano Valente al een grote kans namens de bezoekers, maar hij vond doelman Romain Matthys met zijn schot in de korte hoek. De aanvallende middenvelder trof in de afgelopen thuiswedstrijd van de FC tegen Telstar nog tweemaal doel. Ook de gastheren kwamen er voetballend heel aardig aan te pas in een levendige openingsfase. Groningen-keeper Hidde Jurjus kon een lage schuiver van Ferre Slegers maar ternauwernood naast tikken. In het vervolg kwam de degradant nauwelijks in de zestien van hun tegenstander en op een leuke actie van Kostons na viel er weinig te genieten in het eerste kwart van de wedstrijd en waren de toeschouwers zelfs getuige van een zeer vervelend voorval.

Doelpunt Postema

Rechtsback Kanou Sy, die afgelopen zomer transfervrij overkwam van Genk, kwam ongelukkig in botsing met Romano Postema en de 18-jarige Belg moest per brancard het veld af met optisch een zware enkelblessure. Met dat moment ebde het laatste restje vuur uit deze wedstrijd weg en kwam MVV nota bene bijna op voorsprong door een veel te harde terugspeelbal van de moeizaam spelende Wouter Prins. Jurjes kon de bal echter vlak voor de doellijn keren. Toen iedereen al dacht aan een kop koffie of klein pintje viel alsnog de goal voor Groningen. Gelegenheidsback Bacuna brak door op links, vond Postema in de zestien, die rustig afrondde in de linkerhoek.

Dat betekende uiteraard feest in het met 250 man gevulde niet uitverkochte uitvak. Ook in Maastricht regeert de angst en dat betekende dat in eerste instantie een verplichte buscombi voor de fans van FC Groningen. In totaal is dat 670 kilometer verplicht in een touringcar. De club FC Groningen en supportersvereniging kwamen daartegen in opstand en de lokale driehoek zwichtte en regelde busvervoer vanuit Noord-Limburg. De lol was er echter voor veen supporters al af en daarom zat een Gronings uitvak eigenlijk voor het eerst dit seizoen niet vol. Het is de treurige realiteit bij profvoetbal in Nederland. Een spandoek in het uitvak met ‘PRO EIGEN VERVOER’ vertelde wat dat betreft het verhaal.

Gelijkmaker

In eerst instantie hield Groningen na rust de voorsprong makkelijk vast, maar één diepe bal tien minuten na de thee op Kostons was de inleiding voor de 1-1. De ‘nummer 10’ die gebruikt wordt als spits, kreeg de bal op zijn rug, Marvin Peersman en Radinio Balker wisten vervolgens niet wie van hun wat deed, en Kostons was lachende derde met een prima uithaal. Dat was niet de eerste keer dit seizoen dat het centrale duo van Groningen op lachwekkende wijze een goal weggaf. Thom van Bergen had snel daarna de 1-2 op zijn schoen, maar dat hij de bal niet tussen de palen kreeg was bijna knap.

De statistieken van MVV-FC Groningen
De statistieken van MVV-FC GroningenFlashshare

Na het onvermijdelijke Limburgse biertje op het veld en een staking van zo’n tien minuten hadden de ploegen nog zo’n 25 minuten om tot een eventuele winnaar te komen. Dailon Livramento schoot namens MVV snoeihard op de paal en invaller Laros Duarte lepelde een vrije trap van 18 meter over de goal van Matthys. De slotfase was voor FC Groningen, dat nog goede kansen kreeg via Van Bergen en Postema, maar uiteindelijk kon het thuispubliek juichen voor een dik verdiend punt tegen een veelal ploeterend Groningen.