FC Groningen thuis in Euroborg eenvoudig langs TOP Oss

FC Groningen viert de openingsgoal van Johan Hove
FC Groningen viert de openingsgoal van Johan HoveProfimedia
FC Groningen heeft krap drie dagen na het bereiken van de halve finale van het bekertoernooi een regelmatige zege geboekt op TOP Oss. In Euroborg werd het 3-0 na een 1-0 ruststand. FC Groningen stijgt door de zege naar plek vijf op de KKD-ranglijst en doet bovendien nog volop mee in de strijd om de derde periode.

De sfeer in Euroborg was afgelopen donderdagavond euforisch toen Fortuna Sittard de laatste strafschop miste en FC Groningen daarmee voor het eerst in negen jaar doordrong tot de halve finales van het bekertoernooi. Zaterdagavond kwam daarin voor FC Groningen een uitwedstrijd tegen Feyenoord uit de koker. Om de beker te winnen zal FC Groningen dus zowel eind februari als op zondag 21 april een overwinning moeten boeken in De Kuip. Op 3 mei 20215 schreef de FC geschiedenis in dat stadion door PEC Zwolle met 2-0 te verslaan.

Juichen

Bovenstaande feiten waren het gesprek van de middag in de thuishaven van FC Groningen, waar het behoorlijk tam en leeg oogde in vergelijking met afgelopen donderdagavond. Misschien niet vreemd na een zware avond en met het perspectief van een duel met de hekkensluiter. De uitfans lieten zelfs helemaal verstek gaan om carnaval te vieren. De spelers en fans van FC Groningen moesten even op gang komen, maar bij de achtste doelpoging van groen-wit kon er toch flink gejuicht worden toen een afstandsschot van Johan Hove via het lichaam van enkele andere spelers achter doelman Mike Havekotte verdween: 1-0.

Ratings Groningen-TOP Oss
Ratings Groningen-TOP OssFlashsha.re

FC Groningen was in eigen stadion inmiddels acht wedstrijden ongeslagen en dus op weg naar nummer negen in deze reeks. Naast de geschorste Marco Rente en de geblesseerde Noam Emeran moest Joey Pelupessy verstek laten gaan wegens een gebroken neus. De treffer van nota bene zijn vervanger Johan Hove betekende het einde aan een periode van drie uur (180 minuten) zonder velddoelpunt in Euroborg. In de tweede helft kwam Isak Määttä bij FC Groningen binnen de lijnen voor linksback Wouter Prins. Bij TOP Oss was het hard zoeken naar spelers die deze competitie al eens voor hun club hadden gescoord en sowieso had de Brabantse club nog maar 16 doelpunten gemaakt. TOP-trainer Ruud Brood bracht twee verse krachten in: Konstantinos Doumtsios en Joshua Zimmerman.

Buitenspel

Laatstgenoemde veroorzaakte in de 51e minuut een strafschop toen hij topscorer Romano Postema onreglementair vloerde. Captain Leandro Bacuna zag zijn inzet van elf meter echter gekeerd worden door doelman Havekotte. Uitgerekend de man die donderdag zijn strafschop miste, Luciano Valente, was vier minuten later de maker van de 2-0. Brood bracht – voor 20.414 toeschouwers in Groningen – nog maar eens twee nieuwe krachten binnen de lijnen.

Statistieken Groningen-TOP Oss
Statistieken Groningen-TOP OssFlashsha.re

Ook bij FC Groningen begon in het laatste kwartier het grote wisselen en uitgerekend twee van de invallers zorgden samen voor de derde Groningse treffer. Kristian Lien bepaald op aangeven van Rui Mendes de eindstand op 3-0. Thom van Bergen had eerder nog een doelpunt afgekeurd zien worden wegens buitenspel. Door de overwinning stijgt FC Groningen naar de vijfde plek in de Keuken Kampioen Divisie. TOP Oss is de nieuwe rode-lantaarndrager na 25 speelronden.