Helmond Sport blijft koploper in KKD door doelpunt in blessuretijd van Letse spits

Helmond Sport - TOP Oss eindigde in 1-0
Helmond Sport - TOP Oss eindigde in 1-0Profimedia
Helmond Sport is nog altijd koploper in de Keuken Kampioen Divisie. Het team van Kevin Hofland won in eigen huis met 1-0 van provinciegenoot TOP Oss. De thuisploeg was sterker, maar trof een taaie opponent met een goede doelman, die zich pas in blessuretijd gewonnen moest geven. FC Den Bosch nestelde zich ook in de top dankzij een 0-3 zege bij Jong FC Utrecht. Excelsior had geen enkele moeite met VVV-Venlo. De Rotterdammers wonnen in Kralingen met 4-0.

De wedstrijd begon leuk met vooral kansen voor de thuisploeg. Al in de 4e minuut mocht Lennerd Daneels uithalen, maar de Belg zag zijn schot via de handschoen van Oss-keeper Mike Havekotte over het doel vliegen. De sluitpost speelde tussen 2021 en 2023 twee seizoenen voor Helmond en moest regelmatig in actie komen, maar had in de beginfase Giovanni Troupee nodig om de 1-0 te voorkomen.

Uit een corner kon uitgehaald worden, maar de oud-speler van FC Utrecht haalde de bal van de lijn. Nadat het centrale duo van de bezoekers, Xander Lambrix en Calvin Mac-Intosch, binnen vijf seconden na elkaar geel kreeg, kwam ook Oss er af en toe uit, maar met name de snelle Amir Absalem verdedigde telkens prima. Joshua Zimmerman was namens de bezoekers met het hoofd dichtbij de openingstreffer, maar kwam net niet goed uit.

Statistieken
StatistiekenFlashshare

Geen cadeautjes

Zo was de beginfase het aanzien waard, maar zakte het niveau richting de rust weg. Met een kopje thee in de mik kwam Helmond Sport prima uit de kleedkamer met na een paar minuten een schitterende aanval waarbij Theo Golliard de Letse spits Dario Sits in stelling bracht van dichtbij uit te halen, maar Havekotte was duidelijk niet van plan een cadeautje uit te delen tegen zijn voormalige werkgever. Het leverde hem een blessure op, maar na enkele minuten nam hij zijn plek onder de lat weer in.

Terwijl de harde kern van Helmond Sport de sfeer erin hield, moest TOP het doen met een leeg uitvak. De uitsupporters mochten enkel per verplichte buscombi afreizen naar Helmond, maar de lokale busvervoerder weigerde bussen te leveren in verband met vernielingen en afgestoken vuurwerk bij een eerdere uitwedstrijd. Ondanks het uitblijven van steun vanaf de tribune bleven de bezoekers vrij eenvoudig overeind, al moest Karim Loukili bij een corner de bal bij de tweede paal van de doellijn halen.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Optisch gevaarlijk

Helmond Sport drong richting het einde van de wedstrijd steeds meer aan, maar werd vooral optisch gevaarlijk, zonder doelpogingen aan elkaar te rijgen. Met de klok precies op 80 minuten kon Golliard uithalen, maar in het drukke strafschopgebied vond hij in plaats van het net een been. Met Anthony van den Hurk als invaller ging Helmond nog vol voor de drie punten, maar hun opponenten uit Oss stonden goed gepositioneerd en rekenden ze wellicht al op een punt, al had oud-Helmonder Loukili in de 89e een goede kans op een winnende treffer. Die viel niet veel later alsnog aan de andere kant. Sits controleerde een peer naar voren knap met het hoofd en haalde verwoestend uit, waarop spelers de fanatieke supporters van Helmond Sport in de armen vlogen.

De stand
De standFlashshare

Overige uitslagen:

Jong FC Utrecht - FC Den Bosch 0-3

FC Den Bosch had koploper kunnen zijn als het in Helmond 0-0 was gebleven. Den Bosch verloor dit seizoen nog maar één keer (uit bij FC Eindhoven) en boekte op Sportcomplex Zoudenbalch de derde overwinning op rij. De ploeg was zeer effectief en werd geholpen door de thuisploeg. Danzell Gravenberch opende op aangeven van Thijs van Leeuwen de score in de 12e minuut en nog voor het half uur kreeg de 19-jarige Utrecht-verdediger Wessel Kooy een eigen doelpunt op zijn naam. Na rust tekende Byron Burgering, die overkwam van GVVV, voor de 0-3 en miste Georgios Charalampoglou namens de thuisploeg een strafschop.

Excelsior - VVV-Venlo 4-0

Excelsior had in het Van Donge & De Roo Stadion geen enkel probleem met VVV-Venlo en kroop naar de tweede plaats, één punt achter koploper Helmond Sport. De ploeg scoorde dit seizoen al 17 keer en staat dan ook op doelsaldo boven FC Den Bosch, dat ook 13 punten heeft. De Zweedse aanvaller Richie Omorowa scoorde alweer zijn vijfde en zesde goal dit seizoen en is topscorer in de KKD. De andere twee goals kwamen op naam van Jacky Donkor (1-0) en invaller Jose de Almeida Reis (4-0).

FC Emmen - Vitesse 3-3

Vitesse heeft dit seizoen al de nodige veerkracht laten zien en vertrok maandagavond met een zwaarbevochten 3-3 uit Emmen. Miliano Jonathans maakt al weken indruk bij de Arnhemmers en was wederom belangrijk met de 1-1 op slag van rust na de openingstreffer van Fridolin Wagner. Na rust gingen beide ploegen vol voor de winst, wat resulteerde in vier doelpunten. Emmen kwam twee keer op voorsprong, maar dat bleek niet voldoende voor de zo gewenste drie punten. Giovanni Büttner deed met een hard schot voor 3-3 in de 90e minuut het uitverkochte uitvak ontploffen.

Jong PSV - ADO Den Haag 2-2

ADO Den Haag blijft ploeteren. Op bezoek bij Jong PSV kwam het niet verder dan 2-2. Emir Bars scoorde in de eerste helft de 1-0, maar ADO rechtte na rust de rug. Finn de Bruin scoorde de gelijkmaker en Daryl van Mieghem krulde de bal prachtig in de kruising voor 1-2. De Bruin was vervolgens dichtbij de 1-3, maar zag zijn inzet op de lat belanden. ADO dacht wellicht dat het de winst al binnen had en lette twee minuten voor tijd niet goed op waardoor de 18-jarige Sven van der Plas de gelijkmaker kon binnentikken uit een vrije trap.

Cambuur - Roda JC 0-0

Cambuur blijft slecht presteren in de KKD en het nieuwe Kooi Stadion. Voor de derde keer op rij kwam de ploeg van trainer Henk de Jong niet tot scoren in Leeuwarden, waardoor het 0-0 bleef tegen Roda JC. Al na drie minuten mocht Mark Diemers een strafschop nemen, maar hij faalde. Beide ploegen kregen genoeg kansen op een doelpunt, maar een combinatie van ontbrekende scherpte en twee goede doelmannen zorgden voor de brilstand. Diep in blessuretijd kreeg de Kosovaarse Roda-aanvaller Patriot Sejdiu zijn tweede gele kaart.