Helmond Sport verpest openingsfeestje nieuwe stadion SC Cambuur met knappe zege

Sits viert zijn doelpunt met de meegereisde supporters van Helmond Sport
Sits viert zijn doelpunt met de meegereisde supporters van Helmond SportProfimedia
Helmond Sport heeft het openingsfeestje van het nieuwe Kooi Stadion van SC Cambuur verpest. De Brabanders wisten vorig seizoen bij de laatste wedstrijd in het oude onderkomen nog verrassend een punt te pakken (1-1), zondagmiddag werd zelfs met 0-1 gewonnen, waardoor het team vol nieuwelingen nu de vijfde plaats in de Keuken Kampioen Divisie (KKD) bezet.

Het was gek genoeg Helmond Sport dat zich in de eerste helft als een vis in het water voelde in het nieuwe stadion van  de Leeuwarders. Na wat speldenprikjes van de thuisploeg, waaronder een bal op de paal van Nicky Souren was het de Letse spits Dario Sits die na een prachtig hakje van Anthony van den Hurk de bal vakkundig langs Cambuur-doelman Thijs Jansen schoof. Ook in het vervolg van de eerste helft kwamen de Brabanders er af en toe gevaarlijk uit.

Cambuur kreeg wel kansen, maar veelal halve, die relatief makkelijk te stoppen waren voor de 34-jarige Helmond Sport-keeper Wouter van der Steen, die een prima indruk maakte. Na rust probeerden de gastheren meer druk naar voren te zetten, maar de ploeg van oud-Feyenoorder Kevin Hofland werkte hard en liet zien dat je daarmee in de KKD ver kan komen.

Smit faalt tweemaal vanaf elf meter

Onder meer Silvester van der Water en Souren kregen grote kansen, maar iedere keer zat er een zwart-rode scheenbeschermer, Van der Steen of paal tussen. Het Kooi Stadion begon zich steeds meer met de wedstrijd te bemoeien en een kwartier voor tijd greep het publiek tweemaal naar het hoofd.

Scheidsrechter Allard Lindhout kende Cambuur een strafschop toe na vermeend hands van Redouane Halhal, eigendom van Atlético Madrid, maar Milan Smit vond de benen van Van der Steen. Die kwam echter te vroeg van zijn lijn en dus kwam er een herkansing voor de clubtopscorer van het afgelopen seizoen. Ongeloof maakte zich bijster van iedereen, op de 103 meegereisde uitsupporters na, toen Smit opnieuw op de uitblinker bij de gasten stuitte.

Strijdlust bij Helmond Sport

Cambuur-trainer Henk de Jong, die voor de wedstrijd nog emotioneel was bij de aanblik van het nieuwe onderkomen, bracht als uiterste redmiddel oudgediende Michael de Leeuw, inmiddels 37. Ondertussen gingen bij de thuisploeg met name Smit en Remco Balk door met het missen van kansen. Twee minuten voor het verstrijken van de reguliere tweede 45 minuten leek Van der Water op weg naar de gelijkmaker, maar op het moment dat hij wilde uithalen gooide de Sloveen Enrik Ostrc zich in de baan van het schot. De actie was kenmerkend voor de strijdlust bij Helmond Sport en de net-niet-middag bij Cambuur.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Terwijl trainer De Jong ruzie stond te maken met de vierde man begon de thuisploeg aan een slofoffensief tijdens zeven minuten blessuretijd. Daarin kreeg doelpuntenmaker Sits een tweede gele kaart voor een combinatie van een overtreding en aanmerkingen op de wedstrijdleiding. De thuisploeg pompte de bal wanhopig naar voren, maar kon de blijdschap over het nieuwe stadion uiteindelijk geen feestelijke omlijsting geven met een resultaat.