KKD BLOG: Brabantse derby eindigt in een gelijkspel, MVV winnaar in Limburg

BLOG: KKD gaat van start met zes duels op de vrijdagavond
BLOG: KKD gaat van start met zes duels op de vrijdagavondProfimedia
De Keuken Kampioen Divisie keert terug van vakantie met een programma om van te smullen op de eerste vrijdagavond van de competitie. Zo nemen degradanten SC Cambuur en FC Emmen het meteen tegen elkaar op en start FC Groningen thuis tegen Jong Ajax. Ook De Graafschap-ADO Den Haag is om van te smullen, net als nog eens drie zuidelijke confrontaties. Zondag en maandag zijn er ook nog telkens twee duels.

SC Cambuur – FC Emmen PREVIEW (2-2)

De strijd der degradanten was er één van aankijken en afwachten. De eerste helft bood weinig grote kansen voor beide teams, maar één waar Cambuur de dienst uitmaakte. Emmen kwam moeilijk aan voetballen toe, maar was wél de ploeg die de score opende: in de 39e minuut was het Ben Scholte die uit de counter toesloeg en Emmen compleet tegen de verhoudingen in op 0-1 zette. Tot Friese overmaat van ramp kwam Emmen vóór rust zelfs nog op 0-2 via een knappe treffer van Jeff Hardeveld, die de bal onverwacht in de korte hoek het dak van het doel inwerkte.

In de 62e minuut kreeg Cambuur de kans om terug in de wedstrijd te komen nadat Emmen-keeper Hoekstra onbesuisd uitkwam en een penalty veroorzaakte, maar Robert Uldrikis liet dit na en schoot een beroerde penalty over het doel van Hoekstra. Dezelfde Hoekstra ging enkele minuten later wéér de fout in, wat hem ditmaal wel duur kwam te staan: Michael Breij wist de bal het doel in te jagen nadat Hoekstra de bal door zijn handen liet glippen bij een corner.

Tijdens het vieren van de goal werden er echter bekertjes het veld op gegooid, wat ertoe leidde dat de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd, maar na enkele minuten weer werd hervat.

Cambuur bleef aanzetten en kansen creëren, maar kwam maar niet tot de gelijkmaker. Twee verdedigende wissels in de 85e minuut moesten het FC Emmen van Fred Grim naar de zwaarbevochten zege helpen in Leeuwarden, maar dat bleek tevergeefs: in de 94e minuut maakte de 16-jarige Wiebe Kooistra uit een corner de verdiende gelijkmaker namens Cambuur, wat tevens het laatste wapenfeit van de wedstrijd zou zijn.

Cambuur viert feest na de langverwachte gelijkmaker van Wiebe Kooistra
Cambuur viert feest na de langverwachte gelijkmaker van Wiebe KooistraProfimedia

FC Groningen – Jong Ajax PREVIEW (4-1)

‘De trots van het Noorden’ had in de beginfase moeite met de jonge Amsterdammers, die met bravoure het gros van het balbezit hadden. Desondanks was het Kevin van Veen die de eerste van zijn gedroomde 30 competitietreffers nét naast de paal zag verdwijnen. Dit leidde een sterke fase van Groningen in en na een halfuur was het Marco Rente die de score opende met een geplaatste kopbal uit een corner. Kansen voor Jong Ajax waren er mondjesmaat, vooral via de zeer bedrijvige Gabriel Misehouy die twee schoten van afstand niet ver naast het doel zag gaan.

Jong Ajax kreeg de eerste kans in de tweede helft na een knap schot van afstand wat een net zo knappe redding benodigde van Verrips, waarna FC Groningen veel druk zette en drie goede kansen creëerde, maar in de weg werd gezeten door keeper Charlie Setford. Een vierde schot pareren bleek echter te veel voor Setford, die zich vergiste in een bal die via de lat van grote hoogte terug het veld op kwam en via Postema het doel in zag belanden.

FC Groningen-aanvoerder Leandro Bacuna spreekt de supporters aan tijdens de onderbrekingProfimedia

Na de treffer van Postema werd de wedstrijd echter 10 minuten lang stilgelegd door arbiter Martijn Vos vanwege bekertjes die het veld op werden gegooid tijdens de feestvreugde.

Ruim een kwartier na het beëindigen van de staking gooide Tomas Suslov, die in de voorbereiding nog disciplinair werd berispt door trainer Dick Lukkien, in de 72e minuut de wedstrijd in het slot: 3-0. Jong Ajax deed in de 84e minuut nog wat terug via de Deen Christian Rasmussen, maar moest zijn meerdere erkennen in FC Groningen. Groningen opent de jacht op promotie met een welverdiende 3-1 zege.

De Graafschap – ADO Den Haag PREVIEW (0-0)

Een ten opzichte van vorig seizoen sterk gewijzigd ADO kwam voortvarend uit de kleedkamers en kreeg de nodige kansen, maar lang niet tot een doelpunt. ADO kreeg de rest van de eerste helft nog kansen en ging de rust in na een poeier die op de lat belandde.

Na rust was het meer van hetzelfde met wat kansjes over en weer, maar kwamen beide ploegen niet tot echte grote kansen. In de 83e minuut kreeg ADO-verdediger Tyrese Asante een goede kans op de openingstreffer, welke Asante hard over het doel schoot. Jam Lammers kreeg namens de Graafschap nog een enorme kans, maar redde Hugo Wentges via een knappe reflex. Veel schoten, weinig echt grote kansen: De Graafschap-ADO eindigt doelpuntloos.

Het beeld van de wedstrijd: frustratie na wéér een gemiste kans
Het beeld van de wedstrijd: frustratie na wéér een gemiste kansProfimedia

Roda JC – Helmond Sport PREVIEW (4-1)

Debuterend trainer Bas Sibum zag zijn ploeg, en dan met name Wahid Ould-Chikh, erg sterk uit de startblokken komen. Ould-Chikh opende de score al in de vijfde minuut met een enorme pegel van afstand, waarna de Duits-Venezolaanse nieuwkomer Enrique Pena-Zauner, overgekomen van Eintracht Braunschweig, een kwartier later de 2-0 op het bord zette.

Vroeg in de tweede helft was het echter Martijn Kaars die Helmond Sport terug de wedstrijd inwerkte. Pena-Zauner kwam diep in de tweede helft bijna weer tot scoren, maar een harde schuiver werd goed weggewerkt door Helmond-doelman Wouter van der Steen. In de 86e minuut kwam de volgende Roda-treffer dan toch en tekende Saydou Bangura voor de 3-1 na compleet over het hoofd gezien te worden door de Helmond-verdediging, waarna Lennerd Daneels slechts drie minuten later het debuut van Bas Sibum nóg wat mooier maakte en de 4-1 binnenschoot.

FC Den Bosch – TOP Oss PREVIEW (1-0)

TOP Oss trok richting Den Bosch met een perfecte voorbereiding op zak waarin alle zeven de duels werden gewonnen, maar De Vliert zag kans op kans voor de thuisploeg in de eerste helft: Den Bosch had 66% van het balbezit en wist acht van hun acht schoten op doel te richten.

Pas na 67 minuten was het raak voor FC Den Bosch via de Pool Kacper Kostorz, die twee Ossenaren knap uitkapte in de 16 en in de korte hoek raak schoot. Den Bosch bleef domineren en gaf weinig kansen weg, maar scoorde verder niet meer en won het openingsduel met 1-0.

Kacper Kostorz zorgde voor de enige treffer in de wedstrijd
Kacper Kostorz zorgde voor de enige treffer in de wedstrijdProfimedia

FC Dordrecht – NAC Breda PREVIEW (2-2)

De avond van NAC begon met hoofdpijn. Niet eens figuurlijk, want defensieve sterkhouder Boy Kemper moest al na een klein kwartier van het veld geholpen worden na een nare botsing met een ploeggenoot. Thomas Marijnissen liet zich namens NAC prominent zien op bezoek bij de schapenkoppen met twee grote kansen in de eerste 30 minuten, maar het was Dordrecht dat op voorsprong kwam via een knappe goal van John Hilton.

Beide teams lieten niet veel zien aan het begin van de tweede helft. Pas in de 63e minuut kreeg Dordrecht een grote kans op de 2-0, welke onbenut bleef door Rene Kriwak die een strakke voorzet niet op doel wist te krijgen. Dordrecht bleef de druk opvoeren op de Bredase defensie, die na 70 minuten wederom een bal het eigen doel in zag vliegen: Antef Tsoungui knikte raak uit een hoekschop en zette zo de 2-0 op het scorebord.

Het duurde echter niet lang voordat NAC wat terugdeed: Van der Avert beging een overtreding in de eigen 16, waarna Dominik Janosek de penalty benutte en NAC een levenslijn gaf voor het laatste kwartier. En deze levenslijn pakte NAC: diep in de blessuretijd was het Patriot Sejdiu, de vervanger van Boy Kemper die gisteren pas tekende in Breda, die NAC op 2-2 schoot en zo voor de eindstand tekende in Dordrecht.

FC Eindhoven – Willem II (2-2)

De tweede Noord-Brabantse derby van het seizoen is in een gelijkspel geëindigd. Willem II begon met de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven en verspeelde een 1-0 voorsprong. In de 19e minuut van de wedstrijd benutte Ringo Meerveld de eerste grote kans van de wedstrijd voor de Tilburgers en bepaalde hij daarmee de ruststand op 0-1 in het voordeel van de ploeg van trainer Reinier Robbemond.

Na elf minuten in de tweede helft maakte Sven van Doorm de gelijkmaker (1-1) voor de thuisclub, die speelde voor 2.641 toeschouwers in het Jan Louwers Stadion. In de slotfase van de wedstrijd viel doelman Jorn Brondeel tot zijn eigen spijt nog geblesseerd uit bij de thuisclub van de bij Eindhoven debuterende trainer Willem Weijs. Ondanks zes minuten extra tijd kwam er geen verandering meer in de score en zo verdeelden de beide Brabantse ploegen de punten in de openingsronde van de Keuken Kampioen Divisie.

VVV-Venlo – MVV Maastricht (1-3)

De eerste Limburgse derby van het seizoen 2023/2024 werd een prooi voor MVV Maastricht, ook al een van de verrassingen van de afgelopen jaargang. Voor de 5.510 toeschouwers in het Covebo Stadion – De Koel – kwam de wedstrijd pas in de tweede helft voldoende op gang. Binnen vijf minuten na rust sloeg de ploeg van trainer Maurice Verberne tweemaal toe.

De 18-jarige Ferre Slegers maakte in zijn debuutwedstrijd de eerste treffer in de tweede minuut na rust en twee minuten later werd de score verdubbeld door Marko Kleinen. Een kwartier voor tijd maakte Simon Janssen namens de thuisclub de aansluitingstreffer, maar drie minuten voor tijd bepaalde Koen Kostons de eindstand op 1-3.

Door de zege staan de Maastrichters derde op de ranglijst. Hun thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven in de tweede speelronde is uitgesteld, wegens een ondeugdelijke nieuwe kunstgrasmat in de Limburgse hoofdstad. VVV-Venlo speelt komende vrijdag de uitwedstrijd tegen degradant FC Emmen.

Jong AZ – Jong FC Utrecht (maandag, 20.00 uur)