KKD: koplopers maken geen fout, De Graafschap viert binnen en buiten 't veld feest

Een schitterende sfeeractie van de jarige Brigata Tifosi
Een schitterende sfeeractie van de jarige Brigata TifosiProfimedia
Met acht wedstrijden was er weer van alles te beleven in de Keuken Kampioen Divisie (KKD). Roda JC en Willem II gingen als koplopers de speelronde in en kwamen er als koplopers uit, al hadden de Zuid-Limburgers het lastig met hekkensluiter Jong Ajax. In Doetinchem vierden de fanatieke supporters 20 jaar 'Brigata Tifosi' met drie punten.

Roda JC  - Jong Ajax 2-1

Roda JC heeft na puntenverlies bij VVV-Venlo en een nederlaag tegen Willem II weer eens drie punten gepakt. Daarmee blijft de ploeg van Bas Sibum koploper in de KKD. Na een afgekeurde goal wegens buitenspel was het alsnog binnen het kwartier raak in het Parkstad Limburg Stadion. De Venezolaanse middenvelder Enrique Pena-Zauner schoot behoorlijk vrijstaand raak op aangeven van Metehan Guclu. In plaats van door te zetten kwam Jong Ajax steeds beter in de wedstrijd, kreeg de betere kansen en kwam vlak voor rust zelfs op gelijke hoogte. Nassef Chourak rondde acrobatisch af (39’).

De ‘Koempels’ hadden het in het vervolg erg lastig met de nummer laatst uit de competitie en kwamen enigszins fortuinlijk weer op voorsprong. Walid Ould Chikh kreeg de bal zomaar voor de voeten en haalde van een meter of 17 uit. De bal caramboleerde via de binnenkant van de linkerpaal binnen. Daarmee blijft Roda eerste in de KKD met 26 punten en volgende week de uitwedstrijd bij FC Eindhoven op het programma.

Enrique Pena-Zauner schiet de 1-0 binnen
Enrique Pena-Zauner schiet de 1-0 binnenProfimedia

Willem II – Jong PSV 3-0

Willem II was vanaf één minuut de iets betere tegen Jong PSV, maar het duurde tot vlak voor rust totdat dit ook op het scorebord tot uiting kwam. Thijs Oosting schoof de bal vanaf een metertje of 22 met een laag schot langs de 18-jarige Roy Steur. De voorsprong was verdiend, maar het krachtverschil was een stuk kleiner dan wellicht vooraf verwacht. Jong PSV had zelfs halverwege meer balbezit. Dat moet de Tilburgers niet lekker hebben gezeten en dus kwamen ze na rust sterk uit de kleedkamer.

Jeredy Hilterman verdubbelde dan ook al snel de voorsprong. Een corner werd nog afgeslagen, maar een nieuwe voorzet van de IJslander Runar Thor Sigurgeirsson werd binnen gewerkt door de Utrechter (53’). Hij was vier minuten later na gepruts bij Jong PSV de aangever voor de tweede van Oosting en de derde voor de Tilburgers, waarmee de wedstrijd natuurlijk gespeeld was. Willem II handhaaft zich bovenin en speelt komende speelronde bij hekkensluiter Jong Ajax.

Thijs Oosting scoorde tweemaal
Thijs Oosting scoorde tweemaalProfimedia

ADO Den Haag – VVV-Venlo 2-2

ADO Den Haag verloor 18 augustus voor het laatst een wedstrijd in de KKD en heeft zich dan ook inmiddels in de top van de competitie gemeld. Ze troffen in VVV-Venlo een tegenstander met soortgelijke ambities en dat was te zien. De thuisploeg had het overwicht, maar de bezoekers de goal. Martijn Berden schoof na 16 minuten de bal achter Kilian Nikiema, de doelman van ADO uit Burkina Faso. Het duurde lang voordat ADO wat beter in de wedstrijd kwam.

Uitgerekend Henk Veerman, die niet lekker in de wedstrijd zat, was goed voor de 1-1. Hij draaide goed weg bij zijn directe tegenstander en liet daarmee Boeroe kansloos. De treffer werkte als peper voor de ploeg van Darije Kalezić. De intensiteit ging omhoog en Joel Ideho schoot van buiten de zestien zowaar de 2-1 binnen. Voldoende voor de winst was het niet. Vlak voor tijd frommelde Levi Smans bij de tweede paal de gelijkmaker voor VVV binnen. ADO is nu tien duels op rij ongeslagen en heeft drie punten achterstand op de twee koplopers.

Martijn Berden scoorde de 0-1
Martijn Berden scoorde de 0-1Profimedia

FC Dordrecht – FC Den Bosch 5-1

FC Dordrecht heeft hun goede vorm een nieuwe boost gegeven met een overwinning op FC Den Bosch. Al na 17 minuten stond er 2-0 op het scorebord in het Matchoholic Stadion. De thuisploeg sneed behendig door de verdediging van de Bosschenaren heen met een dieptepass van Jari Schuurman op de Oostenrijkse spits Rene Kriwak voor de 1-0 en prima afmaken binnen de zestien door de Australiër Adrian Segecic voor de 2-0. Luke Mbete deed wat terug (’23), maar twee minuten later lag de 3-1 er alweer in na een mooie combinatie tussen Kriwak en Segecic.

Ook na rust bleef de thuisploeg sterker en was het doeltreffend via de Est Rocco Robert Shein, die van binnen de zestien beheerst afrondde op aangeven van John Hilton. Het slotakkoord was voor Mathis Suray, die in de 81e minuut de 5-1 maakte uit een strafschop. De opmars van Dordrecht brengt ze momenteel naar plek nummer vier in de KKD.

Rocco Robert Shein viert de 4-1
Rocco Robert Shein viert de 4-1Profimedia

De Graafschap – FC Eindhoven 2-1

De Brigata Tifosi, de fanatieke supportersgroepering van De Graafschap, bestaat 20 jaar en dat werd uitbundig gevierd tijdens de opkomst. Boven de lange zijde torende ‘The Joker’ uit met het nodige siervuurwerk als omlijsting. Vuurwerk was er ook tijdens de eerste helft, die het kijken meer dan waard was met aanvallen over en weer. Net op het moment dat de wedstrijd even inzakte sloeg Eindhoven toe. De organisatie bij De Graafschap was even helemaal weg bij een diepe bal op rechts, waar Justin Ogenia vervolgens Evan Rottier makkelijk in staat kon stellen te scoren (35’). De gastheren zetten weer aan en Donny Warmerdam draaide de bal knap langs Jorn Brondeel (41’).

Na rust ging de thuisploeg op zoek naar meer, al werd het onderbroken in die queeste door een flinke dosis afgestoken fakkels. Na een onderbreking om de rook op te laten trekken schoof de Canadese aanvaller Simon Colyn de bal binnen en ontplofte dit keer het publiek. Zo sloot De Graafschap een feestdag in stijl af en was het ongetwijfeld nog lang onrustig op De Vijverberg. De thuisploeg kwam in punten (20) naast hun opponent te staan en daarmee ook in het linkerrijtje.

Groot feest na de 2-1 van Simon Colyn
Groot feest na de 2-1 van Simon ColynProfimedia

FC Emmen – Jong AZ 2-1

FC Emmen heeft zich na een lastige paar eerste weken keurig in het linkerrijtje gemeld, maar is nog altijd kwetsbaar. Dat bleek tegen Jong AZ wederom, want dat was de ploeg die als eerste scoorde via uiteraard supertalent Jayden Addai. Emmen toonde karakter en kwam op gelijke hoogte via Jari Vlak (39’), die van grote afstand scoorde. De gastheren mochten het zichzelf kwalijk nemen dat het voor rust maar bij één goal bleef, al kregen de bezoekers vlak voor rust nog een grote kans op een tweede goal.

Na rust was het Jong AZ dat meer op zoek was naar de voorsprong. Mexx Meerdink had na 55 minuten de 1-2 op de pantoffel, maar was net niet scherp genoeg. Ook daarna werden kansen gemist en was het Emmen dat weer aandrong. Op het moment dat niemand het meer verwachtte, namelijk in de zevende minuut van de blessuretijd, liet Vlak met zijn tweede treffer De Oude Meerdijk ontploffen. In een zenuwachtige slotfase van de extra tijd bleven de Emmenaren ternauwernood op de been.

Een intense slotfase bij FC Emmen - Jong AZ
Een intense slotfase bij FC Emmen - Jong AZProfimedia

NAC Breda – Helmond Sport 1-1

Helmond Sport is de afgelopen weken een taaie ploeg om van te winnen, wat ook NAC Breda ondervond in een uiteraard wederom goedgevuld Rat Verlegh Stadion. De thuisploeg liet de bezoekers regelmatig aan de bal, maar was in de omschakeling gevaarlijk en had minimaal één keer moeten scoren uit een handvol kansen. Het kreeg de deksel op de neus toen wie anders dan Martijn Kaars na rust werd weggestoken en beheerst afrondde.

Die voorsprong was niet eens onterecht, maar Helmond Sport hield ‘m niet vast. Dominik Janosek kan een vrije trap nemen en liet dat zien in de 69e minuut door de bal over Wouter van der Steen te tillen, die er daarbij niet helemaal lekker uitzag. Het leverde NAC en Helmond Sport een punt op, die daarmee respectievelijk 10e en 9e staan met allebei 18 punten.

Dominik Janosek was met een vrije trap verantwoordelijk voor de gelijkmaker
Dominik Janosek was met een vrije trap verantwoordelijk voor de gelijkmakerProfimedia

Telstar – TOP Oss 1-0

De ambities van Telstar konden in principe na vijf minuten de prullenbak in toen Danny Bakker Joshua Zimmerman raakte in plaats van de bal. De straf was zwaar, maar volgens de regels wel terecht. Het leidde tot een zeer eenzijdige eerste helft, waarbij het een wonder was dat TOP Oss niet scoorde. Reden voor dat wonder heette Joey Houweling, die de ene na de andere mooie redding verrichte. Na rust was de wedstrijd wat meer in evenwicht en ging Telstar er steeds meer in geloven. Bij een corner in blessuretijd ontstond een scrimmage en verdediger Mitch Apau deed daarbij net genoeg om de bal in z’n geheel over de doellijn te werken. Het leidde tot doldwaze taferelen in Velsen-Zuid en boze Ossenaren in het uitvak.