KKD op vrijdag: eerste Groningen-zege in twee maanden, ADO redt laat punt

Groningen viert de 1-0 van Balker
Groningen viert de 1-0 van BalkerProfimedia
Het was hondenweer in Nederland en dat was te zien op en naast de Nederlandse velden van de KKD. Slordige, soms kleurloze wedstrijden werden vrijdagavond afgewerkt, maar het spektakel bleef wederom niet zonder actie en intrige.

FC Groningen – FC Eindhoven: 2-1

FC Groningen, dat al sinds 22 september wacht op de volgende zege in de Keuken Kampioen Divisie, kwam goed uit de kleedkamer en kon na 18 minuten al juichen door een treffer van Radinio Balker. Een ruim kwartier later was het echter diezelfde Balker die Groningen de eerste Groningse tegentreffer van de avond op zijn naam zou krijgen: na een fout bij het wegwerken van de bal van Jorg Schreuders werd een schot van FC Eindhoven van richting veranderd door Balker, die Hidde Jurjus kansloos liet.

Hierna modderde de wedstrijd voort met vooral Groningen in de aanval, maar kwam Eindhoven in de 60e minuut met 10 man te staan nadat aanvoerder Amevor een rode kaart kreeg voor het neerhalen van Romano Postema. FC Groningen bleef aandringen voor het doel van de Eindhovenaren en beloonden zichzelf in de 82e minuut dan eindelijk met de 2-1: Laros Duarte, die in de rust het veld inkwam voor Joey Pelupessy, schoot op aangeven van Marco Rente de bal scherp in de hoek van buiten de 16. Groningen kwam nog enkele keren dichtbij een derde treffer, maar was 2-1 de score waarmee Groningen het moest doen.

De statistieken van Groningen-Eindhoven
De statistieken van Groningen-EindhovenFlashshare

FC Dordrecht – ADO Den Haag: 2-2

ADO zit in een mindere fase van het seizoen en moest ook vrijdagavond bijna buigen voor de tegenstander, welke ditmaal de naam ‘FC Dordrecht’ droeg. Op bezoek in Dordt grepen de Hagenaren een extreem laat punt dankzij Henk Veerman, die met een treffer in de 93e minuut de eindstand van  2-2 op het bord zette. Een goal van Ilias Sebaoui, die een onderbreking veroorzaakte door een gegooid bekertje, en een eigen goal van de Noor Daniel Granli zetten ADO nog op 2-1 achterstand in de eerste helft, nadat Lasse Vigen met zijn eerste goal van het seizoen de Hagenaren eerder nog op 1-1 had gezet. Het puntje voor ADO was een belangrijke met de zeges van Emmen, Cambuur en NAC, want NAC blijft in het spoor van de top-3 en weet de achtervolgers nog even in de achteruitkijkspiegels te houden.

Sabaoui viert zijn treffer
Sabaoui viert zijn trefferProfimedia

Helmond Sport – FC Emmen: 1-2

Ahmed El Messaoudi en Piotr Parzsyszek hebben FC Emmen vrijdagavond een terechte overwinning bezorgd op bezoek bij Helmond. Emmen, dat de wedstrijd met 10 man moest afmaken na twee gele kaarten voor Julius Dirksen, moest uit een door Dirksen veroorzaakte penalty alsnog een tegendoelpunt slikken van Martijn Kaars, maar wist de wedstrijd vakkundig uit te spelen, ondanks veel kansen voor de thuisploeg.

De statistieken van Helmond Sport-FC Emmen
De statistieken van Helmond Sport-FC EmmenFlashshare

Jong FC Utrecht – De Graafschap: 2-0

Voor het eerst sinds 22 september heeft Jong FC Utrecht, dat nog zo goed begon aan het seizoen, weer eens een wedstrijd gewonnen. In een moeizaam duel waar beide teams het lastig hadden met de weersomstandigheden was een goal van de Deen Tobias Augustinus-Jensen de eerste treffer van de avond, waarna Tobias van der Haar in de 93e minuut voor de tweede en laatste goal tekende. De nederlaag zal De Graafschap een zure nasmaak bezorgen: met een gelijkspel voor ADO hadden de Superboeren de Hagenaren in kunnen halen in de stand, maar dankzij de nederlaag moet het zich zelfs weer zorgen maken na de zeges van Dordrecht en NAC, die nu op slechts een punt afstand staan.

De statistieken van Jong FC Utrecht-De Graafschap
De statistieken van Jong FC Utrecht-De GraafschapFlashshare

Telstar – Willem II: 1-5

Een bezoekje aan IJmuiden heeft Willem II een probleemloze zege opgeleverd. Thuisploeg Telstar staat niet meer onderaan, maar krijgt een bittere pil te slikken met een flinke 1-5 nederlaag tegen de koploper uit Tilburg. Nick Doodeman opende de score met een goal direct vanuit een corner, waarna Jeredy Hilterman de 0-2 op het bord zette in de 33e minuut. Thijs Oosting en Jesse Bosch deden er binnen een kwartier na rust nog een schepje bovenop. Zakaria Eddahchouri redde wat er over was van de eer voor Telstar in de 60e minuut, maar geen kwartier later was het weer Nick Doodeman, ditmaal met de treffer die de einstand op het scorebord bracht.

VVV-Venlo – Cambuur: 1-2

VVV is er in eigen huis niet in geslaagd de lange terugreis van Cambuur een ‘walk of shame’ te maken. De bezoekende Friezen waren met 1-2 te sterk voor VVV, dat scherpte voor het doel miste en moest buigen voor een speler in topvorm: Milan Smit was met zijn vijfde goal in zeven wedstrijden goud waard voor Cambuur. Fedde de Jong opende de score al na vijf minuten namens Cambuur, dat pas in de 78e minuut een treffer moest slikken van Richard Sedlacek. VVV had echter niet meer de kracht of scherpte om een cruciale tweede treffer om zo aansluiting in de play-offplekken te blijven en leed derhalve een dure nederlaag.

De statistieken van VVV-Cambuur
De statistieken van VVV-CambuurFlashshare

Jong Ajax – TOP Oss: 1-0

Een makke wedstrijd tussen Jong Ajax en TOP Oss is in een minimale zege geëindigd voor de jonge Amsterdammers. De wedstrijd, die voorafgaand een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan Ruud Geels zag, zag de eerste en enige goal van de avond binnen het eerste halfuur vallen toen Mika Godts profiteerde van matig verdedigend werk aan Brabantse kant. Het bleek de enige waardevolle actie van de wedstrijd, die menig voetballiefhebber niet snel zal willen terugkijken.

De statistieken van Jong Ajax-TOP Oss
De statistieken van Jong Ajax-TOP OssFlashshare

Jong PSV – Jong AZ: 1-2

Op een natgeregende Herdgang is Jong PSV met 1-2 onderuitgegaan tegen de generatiegenoten van Jong AZ. Jong PSV, dat de wedstrijd met 10 man moest uitspelen na een extreem knullige rode kaart van Tim van den Heuvel, die enkele seconden nadat hij in de rust op het veld kwam alweer mocht douchen. Ro-Zangelo Daal opende de score in de 28e minuut voor de bezoekers, die minder van het balbezit zagen maar de nodige kansen wel wisten te creëren.

Zo’n 20 minuten na rust omspeelde Mexx Meerdink Jong PSV-keeper Niek Schiks om zo de 0-2 op het bord te zetten. Jesper Uneken deed in de 79e minuut nog wat terug namens de thuisploeg, maar het mocht niet baten: Jong PSV ging onderuit en moest zo de vijfde nederlaag in de laatste 6 KKD-duels slikken.

NAC Breda - FC Den Bosch: 1-0

NAC heeft een benarde thuisoverwinning geboekt op de provinciegenoten van FC Den Bosch. In een erg moeizame wedstrijd was het invaller Sigurd Haugen die in de 63e minuut de beslissende treffer wist te maken, slechts één minuut na te zijn ingevallen. De nederlaag verlengt een beroerde reeks van FC Den Bosch, dat nu al 8 wedstrijden op rij niet wist te winnen en er daar liefst 7(!) van verloor. NAC klimt dankzij de zege op de ranglijst en staat nu zevende met 25 punten.