KKD op vrijdag: Roda nog geen periodekampioen, Telstar boekt eerste zege

Zakkaria Eddahchouri viert de 1-1 tegen Jong Ajax
Zakkaria Eddahchouri viert de 1-1 tegen Jong AjaxProfimedia
Roda JC heeft de eerste kans om beslag te leggen op de periodetitel niet benut. De Limburgers wisten op bezoek bij De Graafschap geen zege te boeken, terwijl de concurrentie vooral goede zaken deed.

MVV-ADO: 0-3

ADO, dat voor de aftrap een steunbetuiging aan het adres van de geblesserde Hugo Wentges leverde, kon zich geen betere start voorstellen in Maastricht: na een vroege openingstreffer in de derde minuut van Jort van der Sande was het Henri Koudossou die in de negende minuut al de 0-2 op het scorebord zette namens de Hofstedelingen. Bart van Hintum kwamen na een kleine 20 minuten heel goed weg toen een eigen doelpunt van de linksback werd afgekeurd nadat een speler van MVV buitenspel stond toen de bal het Haagse zestienmetergebied in werd gewerkt.

Nog vóór de rust wist ADO de voorsprong uit te bouwen naar 0-3 toen Van Mieghem, die de twee eerdere doelpunten opzette, nu zelf wist te scoren en een dominant ADO op een riante voorsprong de rust instuurde. Na rust ging ADO door waar het mee bezig was, maar vielen er geen treffers meer en mag het, na het gelijkspel van Roda op bezoek bij De Graafschap, nog dromen van de periodetitel.

Telstar-Jong Ajax: 3-2

Gabriel Misehouy’s openingstreffer zette een overtuigend begonnen Jong Ajax in de tiende minuut al op voorsprong, maar zijn goal werd na geen minuut al teniet gedaan door Telstar toen Zakaria Eddahchouri gemakkelijk werd weggestuurd achter de Amsterdamse defensie en de stand op 1-1 bracht.

Telstar bleef aandringen in de eerste helft en kwam tot een heel aantal kansen, maar moest tot de tweede helft wachten om op voorsprong te komen. Ajax-jeugdproduct Danzell Gravenberch zette het noodlijdende Telstar amper drie minuten na rust op voorsprong, maar Telstar kwam niet zoveel aan voetballen toe als het in de eerste helft deed en moest tot ieders schrik in IJmuiden toch weer een tegengoal slikken: Gabriel Misehouy maakte zijn tweede van de wedstrijd en zijn vijfde van het seizoen in de 87e minuut.

Echter bleef het daar niet bij in het 711 Stadion en konden de mannen van Telstar eindelijk écht juichen: invaller Quinten van den Heerik scoorde in de 95e(!) minuut op aangeven van Jorginho Soares en bezorgde Telstar op deze manier de eerste zege van het seizoen. Door de zege springt Telstar ook nog eens over Jong Ajax heen en verlaat het zodoende de laatste plaats.

FC Groningen-FC Den Bosch: 0-3

Groningen kwam matig uit de startblokken en moest in de beginfase vooral het onderspit delven tegen FC Den Bosch en kon de rest van de eerste helft ook niet overtuigen met slechts twee doelpogingen in de eerste 45 minuten. Dit moest de Trots van het Noorden vroeg in het tweede bedrijf bekopen met een achterstand, welke het fluitende publiek zonder veel vreugde ontving: Kacper Kostorz schoot doelpunt nummer 4 van het seizoen in de 53e minuut tegen de touwen.

Een dramatische avond voor FC Groningen werd een kwartier na de openingstreffer nog dramatischer toen de Georgiër Shalva Ogbaidze in de 66e minuut Den Bosch op 0-2 zette na matig verdedigend werk van de noorderlingen. Na een korte onderbreking wegens een gegooid bekertje werd de wedstrijd hervat voor een halflege Euroborg en zagen de resterende toeschouwers hun avond nóg zuurder eindigen toen Ilias Boumassaoudi de bal in het dak van het doel joeg en de eindstand van 0-3 op het scorebord zette.

De rapportcijfers van FC Groningen-FC Den Bosch
De rapportcijfers van FC Groningen-FC Den BoschFlashshare

De Graafschap-Roda JC: 0-0

Het duurde geen kwartier voor het duel op de Vijverberg werd gestaakt door een gegooid bekertje, maar na een onderbreking van een klein kwartier kon er weer worden gevoetbald in Doetinchem. De Graafschap en keeper Thijs Jansen, die de bal op amateuristische wijze verspeelt, kwamen na de herstart even heel goed weg toen een treffer van Roda werd afgekeurd wegens buitenspel.

Diezelfde Thijs Jansen bewees later in de eerste helft wel zijn waarde met drie belangrijke reddingen om De Graafschap zo in de wedstrijd te houden, maar de verhoudingen lagen sterk in het voordeel van de bezoekers die een zege nodig hadden om de periodetitel te grijpen. De tweede helft had Roda het lastiger en had De Graafschap het gros van het balbezit, wat Roda niet veel kansen opleverde. Een schot van Walid Ould-Chikh in de 78e minuut leverde nog het meeste gevaar op tot dat punt. De Limburgers konden weinig uitrichten in de tweede helft en lieten het na gebruik te maken van de eerste kans om de periodetitel te pakken.

Statistieken De Graafschap-Roda JC
Statistieken De Graafschap-Roda JCFlashshare

Jong AZ – Willem II: 0-2

Het debuut van Peter Maes begon met een droomstart toen de Zweed Max Svensson al vroeg toesloeg in Wijderwormer: de rechtsbuiten van Willem II pikte een slechte bal van Loek Postma, die de bal door het midden uitverdedigde, op en maakte de kans genadeloos af met een pegel in de linker bovenhoek. Het was het hoogtepunt van een verder weinig vermakende eerste helft, waarin vooral Jong AZ aan voetballen toe kwam.

Jesse Bos zette Willem II in de tweede helft op 0-2 en wederom was het een hard afstandsschot die Rome-Jayden Owusu-Oduro aan zich voorbij moest laten gaan. Dit was ook meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd en zo mocht Peter Maes zijn debuut als Willem II-trainer afsluiten met drie verdiende punten.

TOP Oss-FC Emmen: 0-1

De eerste helft zag vooral kansen voor FC Emmen, wat TOP Oss-keeper Mike Havekotte drie keer in actie moest laten komen, maar geen treffers. Daar kwam pas in de 68e minuut verandering in toen Ahmed El Messaoudi de inmiddels terechte 0-1 op het scorebord zette – een beloning voor de Emmenaren die meer en meer lieten zien in de tweede helft. De tweede helft zag TOP Oss de nodige kansen krijgen, maar ook effectiviteit missen op weg naar de vijfde nederlaag van het nog jonge seizoen. FC Emmen blijft met de zege in Oss aanhaken bij de top.

Statistieken TOP Oss-FC Emmen
Statistieken TOP Oss-FC EmmenFlashshare

FC Eindhoven-FC Dordrecht: 1-1

Een gelijk opgaande eerste helft zag één goal tussen alle kansen van Eindhoven en Dordrecht in. De Oostenrijker Rene Kriwak maakte in de 29e minuut op aangeven van Antef Tsoungui de openingstreffer in het Jan Louwers Stadion. FC Eindhoven, de enige ongeslagen ploeg in de KKD, bleef aanzetten in de eerste helft maar kwam niet tot scoren.

De tweede helft zag meer van Eindhoven komen dan van Dordrecht, dat slechts één poging op doel loste, maar zag nog lang de stand van 0-1 op het bord staan. Ilias Bronkhorst bracht FC Dordrecht laat in de wedstrijd echter in de problemen door een penalty te veroorzaken, welke FC Eindhoven dé kans gaf om de ongeslagen reeks voort te zetten. Mawouna Amevor pakte deze kans met beide handen aan en schoot de bal de linkerhoek in, waardoor FC Eindhoven na zeven duels nog altijd zonder nederlaag kwam te zitten.

Statistieken FC Eindhoven-FC Dordrecht
Statistieken FC Eindhoven-FC DordrechtFlashshare

Cambuur-Jong PSV: 3-4

De eerste helft had niet slechter uit kunnen vallen voor Cambuur: de Friezen kwamen binnen het halfuur op een 0-2 achterstand na goals van Jason van Duiven en Tygo Land, waarna Sekou Sylla in de 33e minuut een rode kaart pakte na een overtreding op de doorgebroken Emir Bars.

Na de rust vocht Cambuur terug en wist het binnen 20 minuten naast Jong PSV te komen: Michael Breij en Silvester van der Water tekenden in de 51e en 64e minuut  voor de 1-2 en 2-2 – de treffer die de volgende stillegging van een KKD-duel opleverde.

De vreugde van de gelijkmaker liet Jong PSV echter niet lang duren toen Tygo Land zijn tweede doelpunt in het betaalde voetbal erin schoot en de jonge Eindhovenaren weer op voorsprong zette. Na een grote gemiste kans van Van der Water schoot Jason van Duiven in de 88e minuut zijn tweede van de avond erin en leek daarmee de wedstrijd te beslissen, ware het niet dat de 20-jarige Milan Smit met zijn zevende goal van het seizoen nog wat terugdeed namens Cambuur en de Leeuwardenaren zich mochten opmaken voor een spannende apotheose van de wedstrijd. Verwoede Frieze pogingen om de bal in het Eindhovense doel te forceren liepen echter op niks uit en Cambuur leed de tweede nederlaag op rij, wederom tegen een Jong-ploeg.