KKD op vrijdag: Willem II grijpt periodetitel, De Graafschap schuift flink op

Jeremy Bokila met de periodebokaal
Jeremy Bokila met de periodebokaalProfimedia
Willem II heeft de tweede periodetitel van het KKD-seizoen gegrepen. De Tilburgers waren in eigen huis veel te sterk voor Helmond Sport, dat met 4-1 werd geklopt. Elders in de KKD was De Graafschap de grote winnaar van de avond, dat door uitglijders van concurrenten flink omhoog is gegaan in de stand.

MVV - FC Groningen: 1-1

FC Groningen heeft de verre reis naar Maastricht niet weten te belonen met drie punten. Op bezoek bij MVV kwam de Trots van het Noorden niet verder dan 1-1. Lees hier ons wedstrijdverslag.

Willem II – Helmond Sport: 4-1

Het duurde even voor Willem II echt aanstalten maakte met de tweede periode op het spel, maar na een halfuur spelen was het dan eindelijk zover in Tilburg: Ringo Meerveld rondde keurig af na een knappe actie op de vierkante meter in het strafschopgebied. Die goal zette Willem II op 25 punten voor de periode en buiten bereik voor de achtervolgers. Kort vóór rust kwam Helmond echter op gelijke hoogte door de 16e goal van Martijn Kaars van dit seizoen.

Willem II kwam fris uit de rust en wist geen zes minuten na het fluitsignaal alweer op voorsprong te komen dankzij een vlijmscherpe en snelle uitbraak, welke door Thijs Oosting werd gepromoveerd tot treffer. Jeredy Hilterman maakte er op het uur 3-1 van met zijn zesde goal uit laatste acht duels, waarna Jeremy Bokila het feest compleet maakte voor Willem II, dat met een eclatante 4-1-zege de tweede periode op haar naam weet te zetten en mag blijven dromen van een terugkeer naar de Eredivisie.

ADO – NAC: 3-1

Een grove fout van doelman Tim Coremans bracht NAC al in de achtste minuut op voorsprong. Roy Kuij pers schiet de bal vanuit de hoek van het doelgebied in de korte hoek van voormalig NAC-doelman Coremans, die grabbelt en de bal achter zich in het doel ziet verdwijnen. Het fraaie antwoord van ADO liet niet lang op zich wachten: in de tegenstoot kreeg Henk Veerman de bal voor de voeten en gaf hij met een leep stiftje NAC-doelman Roy Kortmist het nakijken. Daryl van Mieghem zette ADO niet veel later op voorsprong met een eveneens knappe lob.

Diezelfde Van Mieghem zette ADO nog vóór rust ook op 3-1 door uit de rug van de mandekking te sprinten en de lage voorzet Joel Ideho onberrispelijk het doel inwerkte. NAC zette na rust flink aan op de gelijkmaker, maar dit was tevergeefs: zonder enige doelpogingen in de tweede helft was het ADO dat er met de winst vandoor ging.

Cambuur – Jong AZ: 1-2

Jong AZ kwam in de eerste helft nog op voorspring via Ricuenio Kewal, maar moest erg kort na rust al een tegentreffer slikken toen een kopbal van Milan Smit door de benen van AZ-centrumverdediger Finn Stam binnen werd gekopt. De wedstrijd, die enige keren moest worden stilgelegd wegens gegooide bierbekertjes, werd uiteindelijk beslist in het voordeel van de jonge Alkmaarders. De pauzes gaven Jong AZ energie om de zware klus in Cambuur te klaren en Kewal de kracht om zijn tweede van de avond te maken.

Door de zege komt Jong AZ op drie punten afstand van Cambuur en op slechts twee punten van de top-8.

FC Den Bosch - De Graafschap: 0-4

Goals van Simon Colyn en Xandro Schenk zette het uiterst zwakke FC Den Bosch al vóór rust zo goed als buitenspel voor de rest van de wedstrijd. Dat betekende echter niet dat De Graafschap zou inhouden: met de druk vol op de gehele top-8 was het zaak om door te pakken en lukte de Superboeren dit via Philip Brittijn en Huseyin Dogan, die de stand 20 minuten na rust op 0-4 zetten. Hier bleef het uiteindelijk blij voor De Graafschap, dat dankzijde nederlagen van Cambuur, NAC en Emmen opschuift naar de vierde plek.

Statistieken FC Den Bosch-De Graafschap
Statistieken FC Den Bosch-De GraafschapFlashshare

Jong FC Utrecht – FC Eindhoven: 2-5

Jong FC Utrecht kwam al vroeg op voorsprong door een goal van spits Mees Rijks, maar kwam later in de eerste helft al met 10 man te staan toen Neal Viereck een rode kaart pakte door in het strafschopgebied de laatste man onderuit te halen. Aanvoerder Michael Amevor miste de penalty, maar zag zijn fout direct daarna worden hersteld door Dyon Dorenbosch, die Eindhoven zodoende in de 33ste minuut op 1-1 zette.

Met een kleine 20 minuten te gaan stond dezelfde stand nog altijd op het scorebord, maar toen besloot Eindhoven dat genoeg, genoeg was: Evan Rottier en Joey Sleegers troffen doel in de 71ste en 75ste minuut, waarna Amevor alsnog zijn doelpuntje meepakte en Eindhoven in de 86e minuut op 1-4 zette. Mees Rijks dacht nog even de spanning terug in de wedstrijd te brengen met zijn tweede goal van de avond in de 90e minuut, maar de kleine beetjes hoop die de Jong FC Utrecht-fans hadden werd slechts vier minuten later alweer de grond ingewerkt: Ozan Kokcu besliste de wedstrijd definitief met een goal in de 94ste minuut.

Statistieken Jong FC Utrecht-FC Eindhoven
Statistieken Jong FC Utrecht-FC EindhovenFlashshare

TOP Oss – VVV-Venlo: 2-1

Middenmoter VVV is op bezoek bij TOP Oss pijnlijk onderuit gegaan en is de aansluiting bij de play-offplekken voorlopig kwijt. Twee goals in de eerste 40 minuten van TOP Oss waren genoeg om de noodlijende rodelantaarndrager de zege op te leveren tegen een strijdend, maar ongelukkig VVV. Arthur Allemeersch en Enrico Hernandez schoten raak namens Oss, waarna Elias Sierra de aansluitingstreffer op zijn naam zette. Nog vóór rust kreeg VVV dé kans op de gelijkmaker, maar deze werd door de Griekse spits Michail Kosidis om zeep geholpen vanaf de strafschopstip.

Jong PSV – Jong Ajax: 2-2

David Kalokoh kreeg vroeg in de wedstrijd een enorme kans om Jong Ajax op voorsprong te zetten, maar net als Ajax 1-collega Chuba Akpom lukte het de jonge Kalokoh niet om deze kans om te zetten tot een treffer. Voor zijn eigen doel lukte Jong PSV dat wel: Isaac Babadi scoorde uit een strafschop en zette de jonge Eindhovenaren in de 21ste minuut op een 1-0 voorsprong.

Lang bleef het hierna rustig, tot Mohamed Nassoh de thuisploeg op 2-0 zette in de 67ste minuut. Het Jong Ajax van trainer Dave Vos liet zich echter niet zomaar opzijschuiven en benodigde slechts drie minuten om de voorsprong helemaal uit te wissen: Dies Janse scoorde uit de rebound van zijn eigen kopbal, waarna Nassef Chourak de bal fraai voorbij Joël Drommel volleerde en de jonge Amsterdammers naast Jong PSV zetten.

De statistieken van Jong PSV - Jong Ajax
De statistieken van Jong PSV - Jong AjaxFlashshare

FC Emmen – Roda JC: 0-1

Een niet bijzonder enerverende topper tussen FC Emmen en Roda JC is een prooi geworden voor de Limbugrse bezoekers. Roda-goudhaantje Walid Ould Chikh tekende voor de enige goal van de wedstrijd door in de blessuretijd van de eerste helft raak te schieten op aangeven van Lennerd Daneels.

Door de zege behoudt Roda de tweede plek in de KKD, terwijl Emmen terugzakt van de derde naar de vijfde plek.

Telstar – FC Dordrecht: 0-2

Lange tijd was het nou niet precies genieten geblazen in Velsen-Zuid tot de 10 man van FC Dordrecht in de 69ste minuut op voorsprong kwamen: op aangeven van Ilias Bronkhorst was het Robert Kriwak die de Schapenkoppen op een enigszins terechte voorsprong zette. Met de wedstrijd op het spel zette Telstar alles op alles om de broodnodige gelijkmaker te vinden, maar was het Dordrecht dat in de 88ste minuut de genadeslag uitdeelde in de omschakeling: Mathis Suray schoof de bal in de rechteronderhoek en besliste de wedstrijd in het voordeel van de Schapenkoppen, waarmee ze hun eerste uitzege hebben gepakt sinds 31 oktober.