KKD speelronde 6: Groningen onderuit tegen ADO, spektakel in Amsterdam en Dordrecht

Kevin van Veen en Groningen gingen onderuit tegen ADO
Kevin van Veen en Groningen gingen onderuit tegen ADOProfimedia
Na de dunne speelronde van vorig weekend ging het vrijdagavond weer los met het KKD-geweld. Vrijdag zag twee duels meerdere malen gestaakt worden, spektakelstukken door het hele land en een absolute wereldgoal.

FC Den Bosch - MVV Maastricht: 3-2

Het was MVV dat na een kleine twee minuten de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg via Ferre Slegers, maar de buitenspeler wist doelman Roggeveen niet te verschalken. Diezelfde Slegers lukte het in de tweede helft wél te scoren en MVV op voorsprong te zetten, alvorens Jaron Vicario namens FC Den Bosch de stand weer gelijktrok. Dat was echter niet het laatste doelpunt van de avond: Nabil El Basri scoorde in de 73e minuut de 1-2, maar dit werd gevolgd door bekertjes die vanaf de tribune werden gegooid, iets wat eerder op de avond ook al gebeurde. De wedstrijd werd voor de tweede keer gestaakt en het duurde bijna 30 minuten voor de wedstrijd werd hervat.

Kacper Kostorz kwam vurig uit de hervatting namens FC Den Bosch en tekende in de 81e en 83e minuut voor de treffers die FC Den Bosch op voorsprong zette. Echter sloeg de vlam wederom in de pan op de tribune en werd de wedstrijd voor een derde maal stilgelegd.

FC Dordrecht - Jong FC Utrecht: 3-3

Het bleef lang stil in Dordrecht, maar een absolute kanonskogel van de Engelsman Adrian Blake vloog van ruim 30 meter in de kruising om Jong FC Utrecht zo middels een wereldgoal op voorsprong te zetten in Dordrecht. Mees Rijks verdubbelde de voorsprong van Jong FC Utrecht na 38 minuten om een onmachtig Dordrecht zo in nog grotere problemen te werken. Geen 10 minuten na rust was het weer Adrian Blake die zich voor het doel van Dordrecht meldde en ook nu geen fout beging: de Engelsman maakte het zakelijk af en zette de jonge Domstedelingen zo alweer op 0-3.

Hierna kwam FC Dordrecht echter ineens los. Binnen 10 minuten na de goal van Blake was het Shiloh Zand die tweemaal scoorde namens de Schapenkoppen en zo ineens helemaal terug in de wedstrijd kwam. Het Dordtse feest was later helemaal compleet toen Malhory Noc in de 95e minuut(!) de 3-3 inschoot. Door het gelijkspel staan Dordrecht en Jong FC Utrecht nu 15e en 13e in de KKD.

FC Groningen - ADO Den Haag: 0-1

Een KKD-duel dat qua namen aandoet als een Eredivisieduel. De strijd tussen spitsen Kevin van Veen en Henk Veerman werd vroeg geopend door Veerman, die na een ruim kwartier spelen de score opende met een gecontroleerde stift in de linkerhoek: 0-1. FC Groningen probeerde er wat van te maken en had het gros van het balbezit (64%), maar wist geen grote kansen te creëren en ging uiteindelijk ten onder aan de Haagse effectiviteit nadat ADO met slechts vier doelpogingen het verschil wist te maken.

Helmond Sport - TOP Oss: 1-1

Een tamme eerste helft zag vooral kansen voor Helmond Sport, maar geen kans die menig supporter van zijn stoel zou laten schieten. De amusementswaarde van de wedstrijd werd kennelijk besproken in de kleedkamer, want twee minuten na rust was het Helmond dat alsnog de score opende middels een treffer van Michael Chacon na een fraaie aanval van Helmond.

Maar Helmond Sport-TOP Oss was de volgende wedstrijd in de reeks duels die werden stilgelegd door vreudebiertjes die het veld op werden gegooid. De wedstrijd werd gestaakt door arbiter Gerrets. Het duel werd even later hervat maar óók weer stilgelegd toen er wederom het bekertje het veld op werd gegooid. De tweede staking werd bijna reden voor de wedstrijdleiding om de wedstrijd definitief stil te leggen, maar na verwijdering van de boosdoener was dit niet meer nodig.

TOP Oss kwam sterk uit de hervatting en wist zelfs nog de gelijkmaker te scoren via Delano Ladan, die in de 91e minuut de stand gelijktrok en zo tekende voor de eindstand.

Jong Ajax - FC Emmen: 3-3

Een slechte opbouw bij Jong Ajax werd via Emmen-doelman …, die een lange haal naar Parszyszek schoot, alvorens Joey Konings via de Poolse spits een uitgelezen 1-op-1 kans kreeg, maar niet wist te scoren. Kort later was het de 18-jarige David Kalokoh aan de andere kant die de score wél opende met zijn eerste treffer in het betaald voetbal: Jong Ajax combineerde simpel op de helft van Emmen en krulde de bal van afstand de hoek in. Bijna identiek als bij de 0-1 krult Mika Godts de bal na 19 minuten richting de rechterhoek en vliegt de bal erin om Jong Ajax zo op 0-2 te zetten.

Desley Ubbink deed echter wat terug namens FC Emmen na een twijfelachtig optreden van keeper Charlie Setgord, waarna Ubbink klaarstond om raak te schieten en zo zijn eerste goal in het Nederlandse betaalde voetbal te noteren. Een kwartier later was het Ben Scholte namens FC Emmen die de stand gelijktrok en in de 82e minuut was het wederom Ben Scholte die scoorde en FC Emmen zodoende eigenhandig naar de voorsprong schoot. Echter bleek dit niet de laatste goal van de wedstrijd: Kristian Hlynsson redde de Amsterdamse eer door in de 91e minuut de 3-3 op het scorebord te zetten en Emmen zo op één zege uit vijf wedstrijden te houden.

Jong AZ - FC Eindhoven: 0-0

FC Eindhoven kreeg in het eerste halfuur de meeste kansen om op voorsprong te komen, maar van scoren kwam het in de eerste helft niet van beide partijen. In de tweede helft was het Jong AZ dat meer en meer aanzette en twee goals afgekeurd zag worden wegens buitenspel. FC Eindhoven speelde veelal naar voren en creëerde een goed aantal kansen, maar kon geen doorbraak vinden en zodoende bleef dit duel in Wijdewormer op 0-0 steken.

Jong PSV - De Graafschap: 1-3

Mohamed Nassoh kreeg vroeg na de aftrap al een enorme kans toen Van Duijven de keeper omspeelde maar zelf omviel, waardoor de bal voor de voeten van de aanvoerder van jong PSV terechtkwam. Nassoh ging er echter te gemakzuchtig mee om en schoot voor een open doel over. Na 18 minuten was het echter toch Jong PSV dat op voorsprong kwam via Tai Abed. Echt lang was de voorsprong van Jong PSV niet van duur; 10 minuten nadien kwam de bal voor de voeten van de vrijstaande Philip Brittijn die met de buitenkant van zijn rechtervoet de bal achter Niek Schiks plaatste.

De Graafschap pakte na rust snel door en scoorde zes minuten na de fluit, maar niet zonder controverse: David Basilj roste de bal richting het Eindhovense doel, waarna de bal via de paal en lat weer buiten het doel belandde, maar volgens de grensrechter over de lijn was gegaan. In de 83e minuut gooide Ezra van der Heiden het duel in het slot door de 1-3 te noteren en De Graafschap zo met de volle 3 punten naar huis te sturen.

Roda JC – Telstar: 3-0

Walid Ould-Chikh zette zijn sterke seizoensstart snel voort tegen het noodlijdende Telstar. Na nog geen 10 minuten zette Ould-Chikh de koplopers uit Kerkrade op voorsprong middels een geplaatst schot in de korte hoek en noteerde hij zo zijn vierde treffer van het seizoen. Na rust was het wederom Roda dat trof na desorganisatie in de Telstar-verdediging met Pena-Zauner kon doorbreken. Die gaf de bal rustig aan Maximilian Schmid, die voor leeg doel de 2-0 kon binnenschuiven namens een matig spelend Roda. Arjen van der Heide deed er in de 95e minuut nog een schepje bovenop in Kerkrade en tekende zo voor de eindstand. Zo behoudt Roda de koppositie in de KKD.

VVV-Venlo - NAC Breda: 3-1

De turbulente week bij NAC werd vrijdag al vroeg kracht bijgezet toen VVV in de vierde minuut al op voorsprong kwam via de 19-jarige Levi Smans, die geen 10 minuten later hier al een schepje bovenop deed in De Koel: via Sofyan Allouch schoot Smans de bal op nagenoeg identieke wijze na een bal van de linkerflank in de vijfmeter een leeg doel in. Nog vóór rust dompelde VVV NAC nog verder in rouw toen Magnus Kaastrup de voorsprong verder vergrootte namens VVV.

Na rust werd er direct ingegrepen bij NAC middels drie wissels: Kemper, Agougil en Boere werden allemaal het veld ingestuurd en dit bleek al gauw een gouden greep nadat Janosek twee minuten na rust trof namens NAC.