KKD: Willem II wint derby in Breda, Groningen meldt zich in subtop, Cambuur verliest

Hilterman was de grote man bij Willem II
Hilterman was de grote man bij Willem IIProfimedia
Er stonden in de Keuken Kampioen Divisie vrijdagavond vijf duels op het programma, waaronder onder meer de Brabantse kraker tussen NAC Breda en Willem II. FC Groningen had het in de Euroborg ontzettend lastig met Jong FC Utrecht en sc Cambuur leed een zielloze nederlaag in Den Bosch. De Graafschap - Jong PSV werd afgelast vanwege een onbespeelbaar veld.
De uitslagen en het resterende programma
De uitslagen en het resterende programmaFlashshare

NAC Breda - Willem II 1-2

Peter Maes blijft het goed doen met koploper Willem II. Op bezoek bij aartsrivaal NAC Breda konden opnieuw drie punten worden bijgeschreven en daarmee smaakt de kerstdis goed voor alles wat de Tilburgers een warm hart toedraagt.

Op een met confetti overladen veld kwamen de bezoekers binnen tien minuten op voorsprong. Voormalig NAC Breda-aanvaller Jeredy Hilterman kopte volledig vrijstaand raak op aangeven van Nick Doodeman (‘9). De thuisploeg probeerde het vervolgens wel, maar balverlies leidde de tweede goal voor Willem II in. Een slordige counter belandde uiteindelijk voor de voeten van Hilterman, die de wederom niet te missen kans afmaakte (33’). De 0-2 voorsprong bij rust was volledig terecht, zeker ook omdat NAC pas in de blessuretijd voor eerst serieus op goal schoot.

Statistieken
StatistiekenFlashshare

Na rust hetzelfde beeld als ervoor. Willem II speelde beheerst, als een koploper zo u wilt, en NAC had grote moeite tot kansen te komen tegen de prima verdedigende Tricolores. De aansluitingstreffer van invaller Thomas Marijnissen kwam te laat in een wedstrijd waarin het voor NAC veelal vechten tegen de bierkaai was. Te veel spelers gaven niet thuis of zaten niet in de wedstrijd en zo kon Willem II drie punten bijschrijven waarvan het niet had gedacht dat het zo makkelijk zou gaan. De voorsprong op nummer twee Roda JC is nu zeven punten, maar de ‘koempels’ komen natuurlijk nog in actie op zaterdag.

FC Groningen - Jong FC Utrecht 2-1

FC Groningen heeft de opmars in de KKD doorgezet met een bescheiden 2-1 overwinning op Jong FC Utrecht. De thuisploeg domineerde, maar had moeite het net te vinden. De (voorlopig) zesde plek op de ranglijst zal echter voelen als een opluchting na de zwakke competitiestart. Aan de technische mensen bij de club uit de Martinistad om tijdens de wintertransferwindow scorend vermogen in te kopen, nu het huwelijk met spits Kevin van Veen op de klippen lijkt te lopen.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Voor Ivar van Dinteren, de coach van Jong FC Utrecht, was het ongetwijfeld een speciale avond. Hij begon in 1997 zijn carrière als profspeler bij de Trots van het Noorden, alwaar hij tot 53 wedstrijden en tien doelpunten kwam. Eerder dit seizoen verloor FC Groningen met 1-0 in de Galgenwaard bij Jong FC Utrecht en dus had het team van trainer Dick Lukkien een appeltje te schillen met hun tegenstander. De thuisploeg viel met goede bedoelingen aan, maar kon de vele mogelijkheden niet omzetten in doelpunten. Jong FC Utrecht deed dat bij de eerste de beste kans wel. Balverlies op het middenveld na een zwake pass van Laros Duarte werd keihard afgestraft (38’).

Mees Akkerman ging er vandoor, trok twee man met zich mee en de aanvaller kon daardoor de bal bij zijn volledig vrijstaande collega Jesse van de Haar bezorgen, die er wel raad mee wist. Zo werd eens te meer duidelijk dat Groningen centraal achterin broos is en voorin stootkracht mist. Dat de gelijkmaker uit een standaardsituatie viel was dan ook geen verrassing. Wessel Kooy schoffelde Marvin Peersman hard onderuit links van het strafschopgebied en Duarte schoot de vrije trap schitterend raak bij de tweede paal (61’).

Daarmee was de ban gebroken voor de mannen in het groen en wit. Tien minuten na de gelijkmaker schoof Romano Postema beheerst de 2-1 langs Calvin Raatsie. Dat ‘de FC’ bij de les moest blijven bleek even daarna toen Mees Rijks – de doelpuntenmaker in Utrecht eerder dit jaar – de bal maar net voorlangs schoof. In de slotfase zag Groningen nog een goal onterecht afgekeurd worden voor buitenspel en kwam het niet meer in de problemen.

FC Den Bosch - sc Cambuur 3-1

FC Den Bosch heeft eindelijk weer eens drie punten gepakt. Al na 12 minuten spelen kwam de thuisploeg op voorsprong in de thuiswedstrijd tegen Cambuur. Of het zo bedoeld was is de vraag, maar de Poolse aanvaller Kacper Kostorz verwerkte met zijn hak een voorzet van Jaron Vicario tot doelpunt. Inleiding tot de 1-0 was balverlies in de opbouw van Sekou Sylla, die de bal zeer slordig verspeelde. De Leeuwarders kwamen daarna slechts mondjesmaat tot mogelijkheden en konden daarmee hun goede spel van midweeks in de beker bij FC Dordrecht (0-3) geen vervolg geven. Het was juist de thuisploeg die verzuimde de voorsprong te verdubbelen.

Na rust werd het nog vervelender voor de ploeg van trainer Henk de Jong. Verdediger Floris Smand, die in de eerste helft geel pakte voor vastpakken deed dat nogmaals en mocht gaan douchen van scheidsrechter Richard Martens. Daarmee kreeg de thuisploeg nog wat meer vleugels en een tweede goal. Uitblinker Vicario was er opnieuw bij betrokken met een mooie actie vanaf rechts. Uiteindelijk belandde de bal tegen de voet van verdediger Stan Maas (68’). Dat de aansluitingstreffer viel hadden de Bosschenaren daarna volledig aan zichzelf te danken.

Een slordige bal achterin belandde voor de voeten van Milan Smit, die resoluut uithaalde (81’). Het zorgde voor een spannende slotfase waarin Cambuur alles gaf, maar daardoor ook veel ruimte weggaf. Mees Laros gaf een prima bal in de ruimte op Sebastiaan van Bakel en de 22-jarige aanvaller faalde niet. Voor FC Den Bosch was het de eerste overwinning sinds de uitzege bij FC Groningen op 29 september, voor Cambuur de tweede nederlaag op rij, na de thuisnederlaag van vorige week tegen Jong AZ.

VVV-Venlo - Telstar 2-1

VVV-Venlo heeft een wisselvallige eerste seizoenshelft afgesloten met een nipte overwinning op een zwak Telstar. De ploeg uit Noord-Holland verloor alweer voor de 14e keer en staat met 14 punten teleurstellend voorlaatste. Ook in De Koel mocht de ploeg van Mike Snoei eigenlijk geen aanspraak maken op een resultaat.

In de eerste helft hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Na een kwartier had verdediger Robin Lathouwers een prima steekbal in huis op de 19-jarige Levi Smans. De aanvallende middenvelder wist net als in de vorige thuiswedstrijd van VVV opnieuw het doel te vinden. Het lichte overwicht was er daarna voor de thuisploeg, maar Telstar werd ook af en toe gevaarlijk. Bij matig uitverdedigen kwam de bal zomaar voor de voeten van Zakaria Eddahchouri, die de bal langs een grabbelende Boeroe schoot.

Feest bij VVV na de zege op Telstar
Feest bij VVV na de zege op TelstarProfimedia

Na rust was de thuisploeg sterker en kreeg het loon naar werken. Magnus Kaastrup besloot van buiten de zestien maar eens uit te halen en zijn streep verdween langs doelman Ronald Koeman (61’). Het bleek de winnende, al had VVV zeker nog een goal kunnen en misschien wel moeten maken. Gebrek aan scorend vermogen bleek de voorbije weken meermaals een groot probleem. Van de laatste zes duels werden er dan ook vier verloren. De laatste wedstrijd van het jaar leverde echter drie punten op en daarmee houden de Limburgers aansluiting met de subtop. Na de winterstop speelt VVV op 15 januari een uitwedstrijd bij Jong FC Utrecht.

MVV Maastricht - Top Oss 2-0

Bij MVV ging het deze week over hele andere zaken dan voetbal. Trainer Maurice Verberne kreeg te horen dat zijn moeder acute leukemie had, vloog naar Spanje en kreeg daar te horen dat er gelukkig een behandelplan was. Mede ook omdat MVV voor de wedstrijd een herdenkingsmoment had voor overleden fans in 2023 was de emotie voelbaar in De Geusselt. De ontlading was dan ook groot toen de thuisploeg binnen tien minuten op voorsprong kwam en ook nog eens op prachtige wijze.

De cijfers

De Belgische back Leroy Labylle zette voor vanaf links en wie anders dan Koen Kostons kopte in de loop stijlvol raak. Het was een spaarzaam hoogtepunt in Zuid-Limburg, waar de Ossenaren voor rust tot geen enkele echte kans kwamen. Na rust was dat wel anders. De wedstrijd werd levendig met momenten over en weer. TOP heeft echter niet voor niets tot nu toe maar 12 keer gescoord en dat brak de Brabanders wederom op. De tweede goal was namelijk voor de Maastrichtenaren. Dailon Rocha Livramento schoot raak. MVV heeft nu vier duels op rij niet verloren en hoopt die opmars ongetwijfeld door te zetten na de winterstop. Op 12 januari wacht de uitwedstrijd bij Cambuur.