PEC Zwolle blijft op titelkoers; MVV, NAC en ADO doen goede zaken voor play-offs

Lennart Thy heeft zojuist de 1-0 voor PEC Zwolle gescoord
Lennart Thy heeft zojuist de 1-0 voor PEC Zwolle gescoordProfimedia
PEC Zwolle heeft voor de vijfde keer op rij een wedstrijd gewonnen in de Keuken Kampioen Divisie. In eigen stadion wonnen de 'Blauwvingers' van Jong FC Utrecht: 2-0. Daarmee kwam de ploeg van trainer Dick Schreuder nog steviger op de eerste plek te staan. Heracles Almelo speelde namelijk tegen nummer drie Almere City FC en kwam in Twente niet verder dan een gelijkspel. Voor de plekken die recht geven op play-offs deden MVV Maastricht, NAC Breda en ADO Den Haag goede zaken.

PEC Zwolle had het niet makkelijk met de talenten van FC Utrecht. De bezoekers kregen al snel in de wedstrijd een gigantische kans de score te openen en ook in de tweede helft kwam Zwolle een paar keer goed weg. Toch was de overwinning wel terecht. De thuisploeg had veel meer balbezit en met 19 tegenover vijf doelpogingen heersten ze. De beslissende goal viel in 58e minuut. Lennart Thy draaide handig weg bij zijn tegenstander en schoot de bal hard achter de 19-jarige Kevin Gadellaa. De Duitser was in de blessuretijd ook nog verantwoordelijk voor de tweede goal van de koploper. Dean Huiberts kreeg voor de tweede keer in deze wedstrijd de assist op zijn naam. De vakken achter de keeper waren leeg vanwege een collectieve straf.

Heracles Almelo – Almere City FC 1-1

Heracles Almelo liet twee punten liggen in het Erve Asito. De wedstrijd was net zo treurig als het weer. De bezoekers leken er net wat meer zin in te hebben en kwamen via Álvaro Peña terecht op voorsprong. Hij kopte raak uit een hoekschop, die totaal onnodig weggegeven werd. Misschien wel illustratief voor de wedstrijd. Terwijl iedereen al dacht aan een bak dampende thee frommelde Nikolai Laursen uit het niets de 1-1 binnen. De aanvaller viel overigens later in de wedstrijd geblesseerd uit toen hij zijn knie verdraaide. Het zou wel eens einde seizoen kunnen zijn. Na rust was de grootste kans voor de thuisploeg. Ruben Roosken kon een voorzet van Anas Ouahim binnenschieten, maar faalde.

ADO Den Haag – Telstar 3-1

ADO boekte een zeer belangrijke zege in een kletsnat Den Haag. Na een moeizame eerste helft sloeg de ploeg van trainer Dick Advocaat na rust toe. Glynor Plet raakte een schot van David Min aan, waardoor er een aparte openingsgoal viel te noteren. De ongeveer 50 meegereisde supporters van Telstar gingen terecht uit hun dak. De ploeg uit Velsen-IJmuiden was voor deze avond drie wedstrijden op rij ongeslagen en had wat dat betreft dezelfde belangen als de thuisploeg: uitzicht houden op play-offs. Telstar kon de voorsprong echter niet vasthouden. Titouan Thomas schoot vlak na rust een vrije trap schitterend binnen. De bezoekers kregen het steeds lastiger en kwamen op achterstand door een terechte strafschop: Thomas Verheydt schoot beheerst raak. Er leek echter, tot woede van alles wat Telstar is, wel buitenspel aan vooraf te gaan. Uit een counter bezegelde Xander Severina vervolgens de zege voor ADO en daarmee zag Telstar hun tegenstander op ranglijst naderen tot één punt.

MVV Maastricht – FC Eindhoven 3-2

MVV en FC Eindhoven willen allebei play-offs spelen, maar in de beginfase was er maar één ploeg die dat liet zien, en dat waren de bezoekers. Charles-Andreas Brym kon al vroeg in de wedstrijd zonder gehinderd te worden uithalen binnen de zestien en schoot raak voor de Brabanders. Enkele minuten daarna kreeg het team een uitgelezen kans op de 0-2, maar een penalty van Evan Rottier werd gered door Romain Matthys. De thuisploeg leek rijp voor de slacht, maar turnde de wedstrijd plotseling om. Drie minuten voor rust tikte Ruben van Bommel bij de tweede paal een voorzet van Koen Kostons binnen en in de blessuretijd haalde middenvelder Marko Kleinen verwoestend uit voor 2-1. MVV deed wat Eindhoven niet deed: een marge van twee doelpunten creëren. Even na rust veranderde Pieter Bogaers een kopbal van Van Bommel van richting voor de 3-1. Ozan Kökcü schoot in de slotfase nog de aansluitingstreffer binnen en daarna was Eindhoven nog dicht bij een punt. De Belgische keeper Matthys was echter net als in het begin van de wedstrijd ook in de slotminuten de held van Maastricht.

VVV-Venlo – NAC Breda 1-3

NAC Breda speelt een niet te voorspellen seizoen. Toch is de club ondertussen wel opgeklommen naar de laatste plaats die recht geeft op deelname aan de play-offs: de achtste. Dat deden de Brabanders door te winnen in en bij Venlo, dat zes punten meer heeft en nu nog vierde staat. Willem II kan bij een overwinning bij FC Den Bosch zondagmiddag die plek overnemen. NAC kwam op voorsprong door balverlies van VVV achterin. Aimé Omgba vond daardoor na een kwartier spelen de kruising. De thuisploeg kwam getergd uit de kleedkamer en had na vier minuten al succes via Kees de Boer, die alweer zijn vierde doelpunt in de maand maart scoorde. De gelijkmaker was op dat moment ook terecht. Het schudde bovendien NAC weer wakker. Tien minuten later schoot Elías Már Ómarsson namelijk de 1-2 binnen bij de eerste paal en vijf minuten daarna stuiterde een getoucheerd schot van Casper Staring achter doelman Ennio van der Gouw. Het doelpunt kwam dan ook op naam van VVV-speler Simon Janssen. Die klap kwamen de Limburgers niet meer te boven.

TOP Oss – Helmond Sport 2-2

TOP Oss en Helmond Sport gaan geen play-offs spelen, maar de eer in deze Brabantse derby stond natuurlijk wel op het spel. De thuisploeg begon sterk. Jearl Margaritha wipte de bal al na zes minuten prachtig over Mike Havekotte heen. In de slotfase van de eerste helft schoot Justin Mathieu de Ossenaren zelfs naar 2-0. Het matig spelende Helmond Sport leek op weg naar een kansloze avond, maar kwam uit het niets terug in de wedstrijd. Martijn Kaars, de beste man bij de bezoekers, legde de bal via een aanname op de borst knap klaar voor Jelle Goselink en die schoot hard raak in de verre hoek. Helmond zette na rust door zonder in de eerste 25 minuten gevaarlijk te worden. Mees Kreekels ramde in de 72e minuut opeens een vrije trap op de baal. Het was de aanzet tot meer druk. Vier minuten later werd Kaars weggestuurd en hij omspeelde de te laat uit zijn doel gekomen Thijs Jansen. De voorzet die volgde werd binnengegleden door TOP-verdediger Milan Hilderink. In de slotfase kregen beide ploegen nog een grote kans en was er in blessuretijd nog wat nodeloos duw- en trekwerk.