Roda JC heeft klappen vorig seizoen niet verwerkt en gaat er bij Jong AZ met 6-1 af

Van Bommel heeft Jong AZ zojuist op 4-1 gezet
Van Bommel heeft Jong AZ zojuist op 4-1 gezetProfimedia
Roda JC heeft de klappen die het eind vorig seizoen kreeg nog niet verwerkt. Tenminste, dat zou de conclusie kunnen zijn na de 6-1 nederlaag van de Zuid-Limburgers op bezoek bij Jong AZ in wat voor beide ploegen de seizoensopener in de Keuken Kampioen Divisie was.

De ploeg van trainer Bas Sibum, die onlangs zijn contract verlengde tot de zomer van 2026, speelde een draak van een eerste helft en moest in de weinig inspirerende omgeving van het AFAS Trainingscomplex vier doelpunten slikken. Roda-doelman Koen Bucker, die een verleden heeft in Wijdewormer, wist na drie minuten al hoe laat het was.

Ruben van Bommel, die afgelopen weekend slechts één minuut speeltijd kreeg bij het eerste tegen Almere City FC, haalde hard uit en Bucker kon met moeite pareren. Het was een voorbode voor meer van Jong AZ, dat ondanks de hoge temperaturen fris speelde. Nadat een schot van middenvelder Kees Smit net geen doel trof was het na 12 minuten wel raak.

Statistieken
StatistiekenFlashshare

Lequincio Zeefuik kreeg de bal toegeschoven van Van Bommel en kon helemaal vrijstaand raak schieten. Niemand bij de bezoekers stak ook maar een kleine teen uit en de verdediging keek apathisch toe. Die omschrijving was eigenlijk ook van toepassing op de overige doelpunten van Jong AZ. Jayden Addai liep drie minuten na de openingstreffer iedereen voorbij en zijn van richting veranderde schot plofte achter Bucker in het doel.

Ongeloof

Achter dat doel stonden de meegereisde fans van Roda elkaar al net zo vol ongeloof aan te kijken als na die pijnlijke nederlaag tegen FC Groningen op de laatste speeldag van de KKD vorig seizoen, waardoor de ‘Trots van het Noorden’ promoveerde naar de Eredivisie. De Limburgers hadden nog een achterdeurtje via de play-offs, maar werden genadeloos te pakken genomen door NAC Breda.

Die oorwassing deed een beetje denken aan de eerste helft in Wijdewormer, waar Van Bommel na een half uur spelen de 3-0 kon binnenkoppen, met de vriendelijke groeten van de Roda-verdedigers, die hem ook bij de 4-1 volledig vrijlieten. Tussendoor scoorde Tiago Cukur, nota bene geboren in de Zaanstreek, uit de kluts zowaar de eerste goal van het seizoen voor Roda. De uitsupporters durfden nauwelijks te juichen. Misschien door het trauma van vorig seizoen, of bevangen door hitte en schaamte.

De nieuwe spits Tiago Cukur scoorde de 3-1 voor Roda
De nieuwe spits Tiago Cukur scoorde de 3-1 voor RodaProfimedia

Mentaliteit

Na rust begonnen de bezoekers voortvarend met een aantal gevaarlijk ogende aanvallen, maar ontbrak er scherpte bij de laatste pass. Aan de andere kant wandelden de gastheren geregeld richting Buckner. Zo bediende Addai Van Bommel, die in de 52e minuut in kansrijke positie overschoot. Het was een speldenprikje in vergelijking met wat daarna kwam. In de 56e knalde Addai bijna uit stand fraai raak en drie minuten later kopte Jorn Berkhout uit een hoekschop raak.

Zo werd nog duidelijker dat het bij Roda vooral schortte aan mentaliteit. Niet meespringen bij voorzetten en hoekschoppen, geen rugdekking geven, de duels niet aan durven gaan, niet meelopen met je tegenstander. En zo kunnen we nog even doorgaan. Natuurlijk kan het zo zijn dat je aan het begin van een seizoen de gouden formule nog niet gevonden hebt, maar als kanshebber voor promotie is honderd procent inzet het minste wat je mag verwachten.

Zware avond voor Bas Sibum
Zware avond voor Bas SibumProfimedia

Gênant

Van kansloos ging het vervolgens naar gênant. Een overtreding op invaller Patriot Sejdiu leverde de bezoekers een strafschop op, waarbij het slachtoffer en Cukur ruzie maakten over wie die mocht nemen bij een 6-1 achterstand. Sejdiu ging achter de bal staan, maar schoot slap in en AZ-doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro kon simpel tegenhouden. Het moment liet in een notendop zien wat er mis was bij Roda, dat in het laatste kwartier geen puf meer had op zoek te gaan naar een dragelijkere eindscore.

Uiteraard speelde Jong AZ in een sterke opstelling, en je kan je afvragen in hoeverre daar regels voor moeten komen, zoals bijvoorbeeld in Duitsland het geval is, maar dit Roda zou op z'n minst competitief moeten zijn. Dat was het niet en dat had niet alleen maar met kwaliteit te maken. Werk aan de winkel dus voor Sibum en zijn staf, die komende vrijdag TOP Oss ontvangen in Kerkrade.