Roda JC speelt met ADO en pakt opnieuw volle buit; weer geen zege FC Emmen

Enrique Pena-Zauner scoorde twee keer voor Roda JC
Enrique Pena-Zauner scoorde twee keer voor Roda JCProfimedia
In de Keuken Kampioen Divisie (KKD) stonden vrijdagavond zeven wedstrijden op het programma. Die leverden gemiddeld meer dan 3 doelpunten per wedstrijd op! Uiteraard was er een staking, er vielen rode kaarten en het was een goede avond voor veel Brabantse ploegen.

ADO Den Haag 3–0 Roda JC

De cijfers
De cijfersFlashshare

Roda JC heeft in Den Haag aangetoond dat de vliegende start van vorige week in eigen huis tegen Helmond Sport (4-1) geen toeval was. De ploeg van oud-speler Bas Sibum speelde een sprankelende eerste helft tegen een machteloos ADO. Uitblinker bij de bezoekers was Enrique Pena-Zauner die binnen het half uur (’11 & ’29) de bal tweemaal achter Hugo Wentges werkte. Middenvelder Walid Ould Chikh, die vorige week nog een wereldgoal maakte, pikte ook z’n goaltje mee.

ADO is het seizoen daarmee dramatisch begonnen. Er werd weliswaar een punt gepakt in Doetinchem, maar het voetbal was niet om aan te gluren en grote kansen bleven uit. Ook in deze thuiswedstrijd produceerde het team van Darije Kalezić nauwelijks gevaar. In het eerste uur wisten ze geen enkele bal op het vijandige doel te produceren. Pas in het laatste half uur begon ADO te voetballen, maar dat was rijkelijk te laat.

FC Emmen 2–2 VVV-Venlo

Dat FC Emmen het lastig zou krijgen in de KKD was voor speelronde één al lastig. Het was deze zomer zeer onrustig in Zuidoost-Drenthe. Er waren daarnaast zorgen over de nieuwe selectie, samengesteld door de nieuwe algemeen directeur Rinse Bleeker en de nieuwe trainer én technisch directeur Fred Grim. Natuurlijk is ze enige tijd gegund, maar wanneer dat gepaard gaat met puntenverlies is het snel onrustig bij een degradant. In de eerste speelronde werd de zege in blessuretijd uit handen gegeven in Leeuwarden en ook in de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen bleef de degradant steken op een punt.

Emmen kwam nog wel op voorsprong via de van Sparta Rotterdam overgekomen aanvaller Patrick Brouwer, die keurig afrondde op aangeven van de ervaren Mike te Wierik. Even was de sfeer ouderwets op de Oude Meerdijk, maar VVV-Venlo schrok niet en zocht veelvuldig de aanval. Met name de rechterkant lag meermaals open en binnen een kwartier scoorden de Limburgers tweemaal via Soulyman Allouch, die zijn opleiding genoot bij AZ. De Emmenaren toonden veerkracht en kwamen op gelijke hoogte via Piotr Parzyszek. In de slotfase was de thuisploeg sterker en waren er mogelijkheden, maar de afronding was meermaals halfslachtig.

Willem II 2–0 FC Dordrecht

De cijfers

De teleurstelling droop er vanaf vorige week in Eindhoven na het 1-1 gelijkspel bij de plaatselijke FC. Dat had niet alleen met het puntenverlies te maken, maar ook met het spel. Er was weinig lijn te ontdekken in de aanvalspatronen en met name de backs vielen flink tegen. Trainer Reinier Robbemond greep in, haalde de 22-jarige Valentino Vermeulen uit de basis en gaf oudgediende Freek Heerkens weer de kans. Het hielp in het eerste half uur weinig, want FC Dordrecht was de veel betere ploeg in Tilburg.

Dat overwicht omzetten in doelpunten lukte echter niet en de ploeg van Michele Santoni kreeg het deksel op de neus in de persoon van Michael de Leeuw. De inmiddels 36-jarige aanvaller scoorde uit een assist van Niels van Berkel en dat gaf de Tricolores vertrouwen. Willem II kwam furieus uit de kleedkamer en binnen vijf minuten verdubbelde middenvelder Max Svensson, die alweer zijn vierde seizoen ingaat in Tilburg, de score. Er volgden meer kansen, Dordrecht kwam er niet meer aan te pas, en Willem II kwam niet meer in de problemen.

NAC Breda 2–1 Jong AZ

NAC Breda had het vorige week erg lastig in Dordrecht en sleepte met een uiterste krachtinspanning een punt uit het vuur door een goal in de 95e minuut. Er zat wel voetbal in de ploeg en dat kwam er tegen Jong AZ uiteindelijk ook uit. De eerste 40 minuten was de wedstrijd vrij mat en op het moment dat het publiek dacht aan het halen van bier voor in de rust – ook dan moet er gedronken worden in Breda – was de beer los. Binnen twee minuten kwam de thuisploeg op 2-0 door een rake penalty van de Tsjech Dominik Janosek, die even daarna ook uit een veldgoal scoorde.

Jong AZ kwam nog wel terug in de wedstrijd door de tweede strafschop van de wedstrijd. Scheidsrechter Nick Smit zag een handsbal en de 17-jarige Jayden Addai, vorig seizoen goed voor één goal, maakte de tweede goal van Jong AZ in deze nog prille competitie. Jan Sierksma wisselde uiteraard aanvallend, maar NAC hield vrij eenvoudig stand.

Telstar 2–3 SC Cambuur

De cijfers

SC Cambuur verdiende vorige week tegen FC Emmen drie punten, kreeg er met veel moeite en een beetje mazzel één, en ging dus in Velsen op zoek naar de eerste driepunter van het seizoen. Dat lukte, maar er werd vooral gesproken over het optreden van arbiter Stan Teuben. Binnen 20 minuten had hij al drie gele kaarten gegeven aan spelers van de thuisploeg en hij gaf twee dubieuze strafschoppen aan Cambuur. Met name de tweede was onbegrijpelijk. Teuben blies na een keurige tackle op de bal van Jorginho Soares op zijn fluit. Onbegrip bij iedereen.

Even later gaf Milan Smit Telstar-keeper Ronald Koeman een tik, maar Teuben gaf de verkeerde van de twee geel en gek genoeg daarna ook Cambuur-trainer Sjors Ultee. Toen er vervolgens één miezerig bekertje op het veld belandde moest de scheidsrechter ook nog eens de wedstrijd tijdelijk staken. Dat zijn natuurlijk niet zijn regels, maar het maakte de sfeer er niet beter op. Telstar-trainer Mike Snoei wisselde drie keer in de rust en dat leidde binnen 60 seconden tot de aansluitingstreffer van Quinten van den Heerik. Het maakte de wedstrijd 25 minuten spannend, totdat Michael Breij een vrije trap binnenschoot voor de 1-3. Vreugdebier vanuit het uitvak leidde tot een twee staking.

Na de hervatting maakte Telstar-middenvelder Jayden Turfkruier een onbegrijpelijke overtreding en kreeg terecht rood, eindelijk een goede beslissing van Teuben. Alsof de avond nog niet gek genoeg was werkte Zakaria Eddahchouri de 2-3 binnen uit een vrije trap met een spanennde slotfase tot gevolg. Telstar kreeg in de blessuretijd nog een goede kans uit een hoekschop. Een puntje was terecht geweest, maar het zat er niet in op een doldwaze avond in het 711 Stadion.

TOP Oss 4–1 Jong PSV

TOP Oss heeft de nederlaag bij FC Den Bosch van vorige week van zich afgeschud met een prima 4-1 overwinning op Jong PSV. De ploeg van de nieuwe trainer Ruud Brood speelde gretig en fris en mede geholpen door een vroege strafschop, benut door verdediger Roshon van Eijma, kreeg het team vleugels. De Griekse spits Konstantinos Doumtsios had het vizier op scherp staan en had twee mooie treffers in huis. Een tegendoelpunt na rust van wie anders dan Jason van Duiven kon de spanning niet terugbrengen, zeker niet na een rode kaart voor de 18-jarige verdediger Renzo Tytens en een eigen goal van Bram Rovers. Er volgden nog kansen voor TOP, maar het bleef bij vier goals voor de thuisploeg.

Helmond Sport 1–0 FC Den Bosch

De cijfers

Helmond Sport heeft zich weten te herstellen van de flinke nederlaag bij Roda JC (4-1). Een doelpunt van de Griekse middenvelder Giannis-Fivos Botos in de 27e minuut was genoeg voor drie punten. De zege was overigens terecht. Helmond Sport was de hele wedstrijd beter en wist in balbezit meer creativiteit aan de dag te leggen. Net als vorig jaar stonden centraal achterin Elmo Lieftink en Flor Van Den Eynden hun mannetje en had FC Den Bosch moeite om door het midden in de buurt van de ervaren doelman Wouter van der Steen, zes jaar werknemer bij de bezoekers, te komen.