Derde speelronde KKD: Roda trotse koploper, Groningen wint weer niet en hattrick Addai

Opluchting bij Emmen na de 0-1 op een natte Vijverberg
Opluchting bij Emmen na de 0-1 op een natte VijverbergProfimedia
In de Keuken Kampioen Divisie (KKD) stonden vrijdagavond zeven duels op het programma, zondag en maandag werd de speelronde afgerond. Zoals altijd gebeurde er weer genoeg. Roda JC liet zien dat het terecht koploper is door niet heel goed te spelen, maar wel de goals te maken tegen TOP Oss. FC Groningen kwam niet verder dan 0-0 thuis tegen Willem II en Jayden Addai maakte een hattrick voor Jong AZ tegen Telstar.

Roda JC – TOP Oss 2-0

Roda JC begon deze speelronde als trotse koploper in de KKD en dat zijn ze na deze vrijdagavond nog steeds. In het Parkstad Limburg Stadion hadden de Koempels het aanvankelijk lastig met TOP Oss. De bezoekers kregen een paar goede kansen en de gastheren mochten van geluk spreken dat ze geen tegendoelpunt hoefden te slikken. De missers kwamen TOP duur te staan, want Roda kwam in de 39e minuut op voorsprong dankzij een goal van Walid Ould Chikh.

De aanvallende middenvelder kwam afgelopen zomer over van FC Volendam, waar hij tot één doelpunt kwam. Voor de Zuid-Limburgers heeft hij echter tot nu toe in iedere wedstrijd dit seizoen gescoord. En de één is nog mooier dan de ander. Zijn afstandsschot met lastige stuit was in ieder geval Mike Havekotte, vorig jaar nog actief voor Helmond Sport, te machtig. Oss gaf niet op en was ook niet minder, maar kwam niet tot scoren. Dat was dan ook echt het verhaal van de wedstrijd. Wel goed voetbal en kansen, geen goals.

In de slotfase vloeiden de krachten bij TOP langzaam weg en maakte Lennerd Daneels nog de 2-0. Daarmee was het lot bezegeld en breidde Roda hun puntentotaal uit naar negen. Met de uitwedstrijd tegen Jong FC Utrecht voor de boeg schijnt de zon in Kerkrade.

SC Cambuur – Jong Ajax 4-2

Dat er scorend vermogen is bij SC Cambuur werd in de eerste twee wedstrijden van het seizoen al duidelijk en voor wie daar nog aan twijfelde knalden de Leeuwarders er tegen Jong Ajax in de eerste helft drie in. Ze kregen er echter ook twee tegen in een vermakelijke eerste helft. Bijna alle goals werden ingeleid door of dramatisch verdedigen of dramatisch opbouwen. Vooral Jong Ajax was achterin bijzonder naïef.

Gabriel Misehouy zette de Amsterdammers nog binnen negen minuten op voorsprong met een schitterende krul, maar daarna deed Jong Ajax weinig om de 0-1 vast te houden. Silvester van der Water (10’) kon ongehinderd uithalen en na gepruts tussen keeper Tom de Graaff en zijn verdediging handelde Michael Breij slagvaardig. Remco Balk, die vorig seizoen maar één keer scoorde, kreeg  na 25 minuten de bal in de voeten gespeeld door de verdediging en haalde zonder nadenken prachtig uit.

Daarmee was de koek nog niet op in de Friese hoofdstad. De Marokkaanse middenvelder Rida Chahid toonde zich behendig voor de 3-1 (31’) en na rust schoot Milan Smit een strafschop raak voor sc Cambuur, nadat Tristan Gooijer te veel speler en te weinig bal raakte bij een sliding. Vooral de thuisploeg kreeg daarna kansen op meer goals, maar het vizier stond niet meer op scherp.

De cijfers
De cijfersFlashshare

De Graafschap – FC Emmen 0-1

Een duel tussen twee ploegen die allebei graag willen promoveren en dus een intrigerende wedstrijd. Beide ploegen kregen ook de nodige mogelijkheden, maar kwamen aanvankelijk niet tot scoren. De Graafschap kwam regelmatig gevaarlijk door op de flanken, maar het afmaken voor de goal lukte maar niet. Met name de talentvolle 19-jarige middenvelder Philip Brittijn speelde een hoofdrol in het aanvalsspel van de Superboeren, soms als aangever, soms als eindstation.

Emmen liet na rust bar weinig zien, maar scoorde wel. Uit het niets kreeg middenvelder Ben Scholte de bal toegespeeld aan de rechterkant van het strafschopgebied en hij haalde maar eens uit. Daarmee verraste hij blijkbaar doelman Mees Bakker, want die kon de uithaal niet stoppen. Verdiend was de voorsprong zeker niet, maar effectief was de ploeg van trainer Fred Grim daarmee natuurlijk wel. De treffer kwam hard aan bij de thuisploeg en er volgden nog negen minuten af en toe grimmige extra minuten. Een laatste hoekschop in de 99e minuut, waarbij keeper Bakker mee naar voren kwam, leidde niet tot wat een verdiende gelijkmaker zou zijn geweest.

FC Eindhoven – NAC Breda 2-0

Vorig seizoen verloor FC Eindhoven nog met 1-2 thuis van NAC Breda, maar was deze jaargang op papier de sterkere. Evan Rottier scoorde in de 23e minuut de enige en winnende goal voor de thuisploeg, na een snelle aanval via een slim tikje van Joey Sleegers. Op het veld waren de bezoekers echter beter, met meer balbezit, veel meer aanvalsdrang en ook vele kansen. Jort Borgmans, die in de eerste helft nog op een nare manier viel en verzorgd moest worden, blonk uit. Met name invaller Sigurd Haugen, een 26-jarige Noorse spits, kreeg de nodige kansen van dichtbij.

NAC moest noodgedwongen steeds meer ruimte weggeven, nam alle risico’s en liep ook nog eens tegen de 2-0 op. De Deen August Priske, huurspeler die eigendom is van FC Midtjylland, was het eindstation en vierde zijn doelpunt met de fanatieke fans van FC Eindhoven. NAC eindigde de wedstrijd met volgens de statistieken 47 gevaarlijke aanvallen tegenover 10 voor de thuisploeg. Het draait in voetbal uiteindelijk om de goals, en die vielen voor FC Eindhoven.

De cijfers

VVV-Venlo – FC Utrecht 4-1

Na het zoet van de verrassende zege op FC Groningen kwam vrijdagavond het zuur van een duidelijke nederlaag in Venlo. De thuisploeg liet iets zien wat Groningen eerder deze week niet lukte: fris, dynamiek en bij vlagen opportunistisch aanvalsspel. Een beproefd recept tegen een Jong-ploeg, want de Domstedelingen waren niet opgewassen tegen het spervuur op de goal van Kevin Gadellaa. De treffer van Curaçaoënaar Nazjir Held uit een corner was één van de zeldzame momenten van de bezoekers voor de goal van VVV.

De thuisploeg was wel regelmatig gevaarlijk aanwezig in de zestien van Utrecht, zonder heel groots te spelen. Wel was het meer dan voldoende. Rick Ketting, Levi Smans, Soulyman Allouch en de Griekse spits Michail Kosidis namen allemaal een goal voor hun rekening.

FC Den Bosch – ADO Den Haag 1-2

ADO Den Haag heeft de zo gewenste drie punten binnen. Het was de thuisploeg met de betere mogelijkheden en gevaarlijke momenten, maar de bezoekers met twee goals. Malik Sellouki profiteerde van gerommel achterin en schoot de Hagenezen tien minuten na rust op voorsprong. Ilias Boumassaoudi deed nog wel wat terug voor Den Bosch (74’), maar gaf het ook weer weg. Uitgerekend de deze week aangetrokken Daryl van Mieghem poeierde de 1-2 tegen de touwen.

De cijfers

FC Dordrecht – MVV Maastricht 2-2

FC Dordrecht en MVV hebben in een aantrekkelijk duel met 2-2 gelijkgespeeld. Er gebeurde van alles in een mede door een goed gevuld uitvak sfeervol Riwal Hoogwerkers Stadion. De eerste helft was voor MVV en dan met name Bryan Smeets. De 30-jarige middenvelder begon in 2010 zijn carrière bij de club uit Maastricht en liet zich gelden met een prima doelpunt na een dieptepass van Tim Zeegers. Na rust drong Dord steeds meer aan en boog middenvelder Mathis Suray de stand om met een rake strafschop en intikker op aangeven van Abdallah Aberkane. Daarmee leek de zege binnen, maar gepruts op het middenveld leidde de gelijkmaker van Koen Kostons in.

De wedstrijd lag daarna geruime tijd stil, omdat er ‘vreugdebier’ vanuit het uitvak kwam. Na de hervatting was het vooral de thuisploeg met de nodige pressie, maar dat leidde vooral tot halve kansen en wanhoopspogingen van afstand.

De cijfers

FC Groningen - Willem II 0-0

Na het blamerende verlies tegen Jong FC Utrecht vorige week, is het FC Groningen weer niet gelukt een wedstrijd te winnen. Willem II kwam op bezoek en wist een punt uit het vuur te slepen door de deur de hele wedstrijd dicht te houden, zonder zelf ooit echt gevaarlijk te worden. Het werd 0-0. Het hoogtepunt van de wedstrijd was het debuut van de van Manchester United overgekomen Noam Emeran. Het publiek ontving hem met veel enthousiasme, maar los van enkele goede acties kon ook hij de ban niet breken voor Groningen.

Statistieken FC Groningen - Willem II
Statistieken FC Groningen - Willem IIFlashshare

Jong AZ - Telstar 3-1

ANP - Telstar staat na drie wedstrijden nog altijd op de hatelijke nul na een nederlaag bij Jong AZ. Het elftal van trainer Mike Snoei ging in Wijdewormer onderuit tegen Jong AZ: 3-1. Jayden Addai maakte alle doelpunten voor de Alkmaarders en is met vijf treffers voorlopig topscorer in de Keuken Kampioen Divisie.

Telstar heeft op de ranglijst alleen Jong Ajax onder zich staan. Het doelsaldo van de Amsterdammers is slechter.

Jong PSV - Helmond Sport 2-1

ANP - Jong PSV won in Eindhoven met 2-1 van Helmond Sport. De wedstrijd op sportcomplex De Herdgang lag in de beginfase even stil na ongeregeldheden tussen fans. De Israëliër Tay Abed en Tim van den Heuvel zetten PSV op een voorsprong van 2-0. In de slotfase deed de Belg Jospeh Amuzu iets terug.