KKD ronde 4: koploper Roda verliest, VVV, Eindhoven en ADO winnen opnieuw

Bijgewerkt
FC Groningen werd weer bijgestaan door een uitverkocht uitvak met 450 fans
FC Groningen werd weer bijgestaan door een uitverkocht uitvak met 450 fansProfimedia
De vrijdag in de Keuken Kampioen Divisie stond grotendeels weer garant voor spektakel en verrassingen. Zo maakte Kevin van Veen een start aan zijn belofte van 30 goals, wist Roda voor het eerst dit seizoen niet te winnen en zagen we Dordrecht in een bizar duel de eerste zege pakken. Ook zondag werd er gevoetbald, ADO Den Haag pakte de volle buit tegen de jonkies van AZ en de Brabantse derby tussen Willem II en NAC werd vroegtijdig gestopt.

MVVJong Ajax (2-1)

Een bliksemstart van MVV zette Jong Ajax al vroeg op achterstand: de Limburgers troffen in de zesde minuut al doel na een slordige opbouw van de jonge Amsterdammers en een kleine scrimmage in de zestien, waarna Koen Kostons de 1-0 op het scorebord zette. Niet lang daarna was het wederom MVV dat scoorde en wederom Koen Kostons die zijn naam mocht laten noteren in de twaalfde minuut van de wedstrijd. Na bijna 20 minuten kreeg Kostons zelf nog de kans op een zuivere hattrick, maar de paal zat een kopbal van de spits in de weg.

De tweede helft zag kleine kansen voor beide ploegen, maar weinig noemenswaardig tot de rode kaart van Nicky Souren in de 75ste minuut. Jong Ajax deed laat in de wedstrijd nog wat terug via Gabriel Misehouy, maar kon na diens goal geen grote rol van betekenis meer spelen en moest zich neerleggen bij een nieuwe nederlaag in Maastricht.

TOP OssFC Groningen (0-2)

Het duel tussen TOP Oss en het wisselvallig begonnen FC Groningen begon niet zoals menig liefhebber het had voorspeld: na nog geen kwartier spelen vielen er al twee gele kaarten voor één man, en het was TOP Oss-trainer Ruud Brood die al vroeg de tribune op mocht zoeken na een opmerking richting de officials en een daaropvolgend cynisch applaus.

Na een halfuur werd het duel echter kortstondig stilgelegd na stennis naast het veld, maar na een korte onderbreking en de verwijdering van enkele fans werd het duel weer hervat.

Diep in blessuretijd was het tóch FC Groningen dat wist te scoren: Kevin van Veen scoorde zijn eerste namens FC Groningen uit een vrije trap van Leandro Bacuna en bezorgde de Trots van het Noorden zo de voorsprong in Oss.

Kevin van Veen was de grote man bij FC Groningen met twee treffers
Kevin van Veen was de grote man bij FC Groningen met twee treffersProfimedia

Twintig minuten na rust was het wederom Kevin van Veen die zijn voormalig werkgever pijn deed: na een puike voorzet van Noam Emeran was het Van Veen die op het juiste moment op de juiste plek stond om de bal het doel in te werken en de 0-2 op het bord te zetten. Het zou op 0-2 blijven in Oss door de eerste twee goals van Kevin van Veen in Groningse dienst, welke FCG ook meteen de tweede driepunter van het seizoen bezorgden.

FC Den BoschJong PSV (1-2)

Het was FC Den Bosch dat het sterkst begon aan deze Brabantse derby en er geen tijd aan verspilde: na amper 10 minuten spelen wisten de Bosschenaren al de score te openen middels een strakke, lage vrije trap van Yuya Ikeshita. Maar het duurde niet lang eer Jong PSV dubbel en dwars wat terugdeed: twee razendsnelle treffers in de 24e en 26e minuut van het Turkse duo Emir Bars en Muhlis Dagasan zette de Eindhovenaren snel op voorsprong. Dit bleken ook direct de laatste wapenfeiten van de wedstrijd, waarin verder weinig grote kansen werden gecreëerd en Den Bosch niks meer kon veranderen aan de eindstand van 1-2 in het voordeel van de jonge provinciegenoten.

Helmond SportCambuur (2-1)

Een gewijzigd Cambuur, zonder Breij en de vertrekkende Bangura, trok ten strijde bij een pover Helmond Sport, maar speelde in de eerste helft al net zo pover: beide teams kwamen tot welgeteld nul doelpogingen in een bijzonder saai eerste bedrijf.

Helmond Sport vond het welletjes geweest met de lakse houding en nam direct na rust al stand via Martijn Kaars, die op aangeven van Joseph Amuzu de openingstreffer binnenwerkte. Twintig minuten later was het Cambuur dat na vier wissels wat terugdeed via Milan Smit, maar zijn treffer en Cambuur’s pogingen werd laat in de wedstrijd teniet gedaan door wederom Martijn Kaars, die een diepe bal van Hakon Lorentzen de hoogste eer bewijst en omtovert tot de bevrijdende 2-1 voor Helmond in de 90ste minuut. Ook dit duel werd kortstondig stilgelegd door vliegende bekertjes, maar kon probleemloos worden uitgespeeld zonder enige verdere bijzonderheden.

TelstarFC Eindhoven (0-1)

Na een minuut stilte voor voormalig Telstar-jeugdtrainer Toon Gerrits begon Telstar stormachtig aan het duel tegen het ambitieuze FC Eindhoven. De Velsenaren kregen kans op kans en testten Jorn Brondeel uitvoerig binnen het kwartier, maar vooralsnog zonder resultaat. FC Eindhoven kon weinig terugdoen en zo bleef het tot de rust op een doelpuntloos gelijkspel.

Evan Rottier viert de bevrijdende eigen treffer van Oude Kotte
Evan Rottier viert de bevrijdende eigen treffer van Oude KotteProfimedia

Geheel tegen de verhoudingen van de eerste helft in was het echter FC Eindhoven dat op voorsprong kwam in IJmuiden: Eindhoven-spits Rottier gaf een lage voorzet en die werd in eigen doel gewerkt door Thomas Oude Kotte om het puntloze Telstar zo op achterstand te zetten. In de 75ste minuut kreeg FC Eindhoven de kans om het duel in het slot te gooien, maar werd een kans recht voor doel niet afgerond. Telstar blijft puntloos na vier competitieduels en lijkt in een diep dal te komen.

VVV-VenloDe Graafschap (2-0)

VVV begon onderdanig aan het duel met De Graafschap in een start waarin De Graafschap de overhand nam. Binnen het kwartier wisten de Superboeren al een penalty te forceren na een handsbal in de zestien, maar Alexander Büttner wist de enorme kans niet om te zetten in een voorsprong. De kansen gingen kort daarop meer over en weer en via VVV-buitenspeler Magnus Kaastrup erg dichtbij kwam. Niet lang na Kaastrup’s kans was het echter wel raak voor VVV: Michail Kosidis stond aan het eind van een van richting veranderde voorzet van Kaastrup en kreeg de bal panklaar op zijn hoofd en in het doel.

Matchwinner Michalis Kosidis viert een treffer tegen De Graafschap
Matchwinner Michalis Kosidis viert een treffer tegen De GraafschapProfimedia

Na de 1-0 ruststand tegen ze te hebben leek een goed resultaat nog verder weg voor De Graafschap na een rode kaart voor Simon Colyn na een duw in het gezicht van een tegenstander. De Graafschap gooide in de 80ste minuut zelf het wedstrijd in het slot toen Michael Kosidis een door Jeffrey Fortes veroorzaakte penalty benutte en VVV zo op 2-0 zette.

Jong FC UtrechtRoda JC (1-0)

Een duel dat in hondenweer werd afgelegd zag maar weinig actie in het eerste halfuur, maar kwam daarna rustig op gang met wat kleine kansen over en weer, desondanks zonder treffers. Roda kwam laat nog tot twee kansen, onder meer via een vrije trap van Lennerd Daneels, die de geblesseerde Walid Ould Chikh verving, maar werd uiteindelijk niet de lachende laatste: Roda-keeper Koen Bucker laat een voorzet uit zijn handen glippen, zo voor de voeten van Jesse van de Haar die de bal zonder pardon een leeg doel inwerkt en de wedstrijd zo in de 93ste minuut wint voor Jong FC Utrecht, ten koste van de tot vanavond foutloze koploper Roda.

FC EmmenFC Dordrecht (2-4)

Het was voor Maikel Kieftenbeld een avond om te vergeten. Geen 12 minuten na de aftrap mocht Kieftenbeld douchen na een stevige tackle met de noppen vooruit op Marouan Azarkan. Niet veel later ging het van kwaad tot erger voor Emmen na een openingsdoelpunt van FC Dordrecht: een van richting veranderd schot van Joey de Bie vliegt over Jan Hoekstra heen en zo het doel in. Sydney FC-huurling Adrian Segecic deed er niet veel later een schepje bovenop met een afstandsschot dat in de rechterhoek belandde en Dordrecht zo op 0-2 zette.

Fred Grim was niet onder de indruk van zijn ploeg en nam zware maatregelen met een dubbele wissel binnen het halfuur: Ahmed El Messaoudi en Piotr Parzyszek moesten na 29 minuten al het veld ruimen in Emmen. De dubbele wissel bleek heel even een goede ingreep toen uitgerekend Joey Konings, de vervanger van El Messaoudi, scoorde in de 39e minuut, maar deze ijdele hoop bleek ook echt ijdele hoop nadat Mathis Suray geen minuut na Emmen’s goal de 1-3 op het bord zette.

Maikel Kieftenbeld kreeg al snel een rode kaart tegen Dordrecht
Maikel Kieftenbeld kreeg al snel een rode kaart tegen DordrechtProfimedia

Maar waar FC Dordrecht voor rust nog op rozen zat, keerde dat tij al snel in de tweede helft na twee vlugge gele kaarten voor Rocco Robert Stein en een halfuur met een man minder voor de Schapenkoppen. Kort voor de 70ste minuut kreeg Joey Konings dé kans om zijn tweede treffer voor open doel in te koppen, maar de spits schatte de corner niet goed in en hielp zo een enorme kans op de aansluitingstreffer om zeep voor Emmen. Niet veel later lukte het een Emmenaar wél om het doel te vinden, enkel niet de goede: een hoge bal werd door Mike te Wierik over Jan Hoekstra en zo het eigen doel in gekopt om Dordrecht zo op 1-4 te zetten.

Het doelpunt werd gevierd voor het uitvak van FC Dordrecht, dat het op zijn beurt weer vierde met vliegende bekertjes. Geheel in de lijn van de voorgaande weken werd het duel dan ook stilgelegd door arbiter Vereijken. Niet veel later kon het duel worden hervat en wist Joey Konings in de 98ste minuut alsnog zijn tweede van de avond te maken via een knap schot vanaf de rand van de 16, maar bleek er niet genoeg tijd meer over te zijn voor verdere Drentse wapenfeiten.

Zondag 3 september:

Willem II - NAC Breda (0-3, gestaakt)

Willem II – NAC Breda werd na ongeveer 50 minuten voetbal definitief gestaakt nadat meermaals voorwerpen op het veld werden gegooid. Dat gebeurde bij een 0-3 stand. Voor NAC scoorden Patriot Sejdiu (4’) en tweemaal Sigurd Haugen (29’ & ’49).

ADO Den Haag - Jong AZ (4-1)

ADO Den Haag heeft een volgende stap gezet in het sportieve herstel. In het Bingoal Stadion werd met 4-1 gewonnen van Jong AZ. De bezoekers vergooiden daarmee een mooie kans medekoploper te worden in de KKD. Bij drie punten had de formatie van trainer Jan Sierksma zich naast Jong PSV en Roda JC kunnen nestelen. Het begon nog mooi met de zesde goal van de 18-jarige aanvaller Jayden Addai (4'), die topscorer van de KKD is. ADO zette echter orde op zaken door liefst vier keer uit een corner te scoren. De vorige week aangetrokken Jort van der Sande scoorde tweemaal (24’ & 49’) en ook de Belgische verdediger Matteo Waem, de voorbije jaren actief voor MVV, wist tweemaal een hoekschop tot doelpunt te promoveren. Den Haag wipte door de overwinning over Jong AZ heen en staat nu met zeven punten op de achtste plaats.