Amateurs van Hercules schakelen Ajax uit met doelpunt in vierde minuut blessuretijd

Pieters heeft zojuist de 2-0 gescoord
Pieters heeft zojuist de 2-0 gescoordProfimedia
De amateurs van De Utrechtse Sportvereniging Hercules hebben voor een enorme stunt gezorgd door Ajax uit te schakelen in de tweede ronde van de KNVB Beker. De nummer vijf uit de Eredivisie sluit het slechte jaar 2023 daarmee op rampzalige wijze af. In de Galgenwaard, normaal gesproken de thuishaven van FC Utrecht, werd het in een knotsgekke wedstrijd 3-2. De amateurclub uit de Derde Divisie scoorde de winnende goal in de vierde minuut van de blessuretijd.

Op een door de zware regenval zwaar veld was het verschil in niveau tussen de twee teams in de eerste tachtig minuten minimaal. De Amsterdammers hadden het met name verdedigend ontzettend lastig, wat tot uiting kwam in de 16e minuut. Na een fout van linksback Gastón Ávila kon Jordi Paulina vanaf rechts het strafschopgebied inkomen en hij leverde de bal perfect af bij Tim Pieters, die in het seizoen 2020/21 nog voor Jong FC Utrecht speelde.

Ajax werd na een klein half uur spelen voor het eerst gevaarlijk. Carlos Forbs profiteerde van een fout achterin, maar in plaats van zelf te schieten gaf de Portugees de bal af op de in buitenspel staande Akpom. Amourricho van Axel Dongen en Georges Mikautadze hadden in de slotfase van de eerste helft ook geen succes.

Opnieuw Pieters

Trainer Michael Valkanis, die de in Australië verblijvende John van 't Schip opnieuw verving, bracht na rust Brobbey, Ar'jany Martha en Benjamin Tahirovic in het elftal. Hercules bleef vrij eenvoudig overeind en sloeg halverwege de tweede helft zelfs opnieuw toe. Pieters schoot vanuit de draai, in de verre hoek, fraai raak: 2-0.

In de slotfase was de tank leeg bij de thuisploeg. Met vereende krachten knokten ze voor iedere grasspriet, maar moesten ze twee goals incasseren. Brian Brobbey en Chuba Akpom vonden het net en de 2-3 hing daarna tijdens de blessuretijd ook in de lucht. Bij een spaarzame uitval maakte Martha een onnodige overtreding. Uit de vrije trap, in de 94e minuut, kreeg invaller Mats Grotenbreg de bal voor zijn voeten en hij faalde niet: 3-2.

Ontlading na de 3-2
Ontlading na de 3-2Profimedia