Ippon in Leeuwarden: Japanners bezorgen NEC eerste bekerfinale sinds 2000

Kodai Sano viert de zege
Kodai Sano viert de zegeProfimedia
NEC Nijmegen is de eerste bekerfinalist van 2024. De Nijmegenaren waren na verlenging te sterk voor Cambuur, dat in eigen huis met 1-2 werd verslagen. NEC dankt de overwinning grotendeels aan Japan, dat in Koki Ogawa en Kodai Sano alle twee de goalgetters leverde.

De halve finale begon met meer vuurwerk buiten dan binnen de lijnen, maar zag vooral NEC het spelbeeld bepalen in de openingsfase. De Nijmegenaren kregen de kansen, waarvan de grootste voor Koki Ogawa was, maar niet de voorsprong.

Roberts Uldrikis stond aan het uiteinde van een hoge bal van Fedde de Jong die Jasper Cillessen niet goed inschatte. De Letse spits deed dit wel, won het luchtduel en zette de thuisploeg tegen de verhoudingen in op voorsprong in de 24e minuut.

NEC bleef na de tegengoal aanzetten en meldde zich veelvuldig diep op de helft van Cambuur, maar de pogingen waren voor rust nog tevergeefs.

Twintigmaal is scheepsrecht

Na rust werd het meer van hetzelfde en bleef NEC druk zetten op het Friese doel. Een klein kwartier na de rust was het bijna een wonder te noemen dat er een nul achter NEC’s naam stond – onder meer Philippe Sandler was dichtbij een treffer – maar het wachten zou niet veel langer duren voor de meegereisde NEC-aanhang.

De statistieken
De statistiekenFlashshare

In de 60e minuut was het dan toch eindelijk raak voor NEC, dat via Koki Ogawa kon juichen. De Japanner liep tegen de corner van Tjaronn Chery aan en schiet de bal vaardig binnen voor de 1-1. Het was de 20ste doelpoging van NEC, dat de wedstrijd een korte periode stilgelegd zag worden door een gegooid bekertje.

Een makke periode voetbal volgde, tot Cambuur in de laatste 10 minuten tot leven kwam. Een poging van Milan Smit kwam nog érg dichtbij, maar Jasper Cillessen tikte de bal uit de hoek en dwong zodoende verlenging af.

Ippon in Leeuwarden

Een wederom afwachtende periode breekt aan, maar de stilte wordt wederom op z’n Japans gebroken. Yvandro Borges Sanches vindt de vogelvrije Kodai Sano in de 16, die vervolgens de eerste Nijmeegse voorsprong van de avond op het bord zet. Het bleek het allesbeslissende moment in het Cambuur Stadion, waar NEC de eerste KNVB-Bekerfinale sinds 2000 veiligstelde.