Openingsavond hoofdtoernooi TOTO KNVB Beker levert meteen al drie stunts op

Bijgewerkt
Simon Colyn bepaalde in de eindstand de score op 2-0
Simon Colyn bepaalde in de eindstand de score op 2-0Profimedia
De eerste speelavond van de eerste hoofdronde van het bekertoernooi heeft meteen drie stunts opgeleverd. Telstar, NAC Breda en Helmond Sport struikelden over respectievelijk GVVV, Quick Boys en Spakenburg. Ook FC Emmen en VVV-Venlo werd uitgeschakeld, maar dat gebeurde in onderlinge duels tussen profclubs. Go Ahead Eagles ontsnapte in de slotminuut door een verlenging af te dwingen tegen Koninklijke HFC.

De Graafschap heeft zich als eerste team geplaatst voor de tweede ronde van de strijd om de KNVB-beker. De Doetinchemse ploeg versloeg FC Emmen met 2-0. Beide clubs komen uit in de Keuken Kampioen Divisie.

Het openingsdoelpunt kwam ongelukkigerwijs op naam van Robin Schouten, die in de 20e minuut in eigen doel schoot. In de blessuretijd bepaalde Simon Colyn de eindstand op 2-0.

De vijf Eredivisieclubs die zich plaatsten voor Europees voetbal - Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en FC Twente - waren vrijgesteld van de eerste ronde.

Eenvoudig door

Sc Heerenveen heeft met name dankzij Pelle van Amersfoort de tweede ronde bereikt in het toernooi om de KNVB-beker. De Friezen versloegen op eigen veld VVV-Venlo met 5-1. Voor rust produceerde Van Amersfoort een hattrick.

Van Amersfoort opende de score met een kopbal in de 21e minuut nadat de bal was teruggekomen van de lat. In de 40e minuut volgde de 2-0 opnieuw met een kopbal, ditmaal uit een voorzet van Sven van Beek. In de 44e minuut voltooide Van Amersfoort de hattrick met een schot met links in de korte hoek. Na rust zorgde invaller Espen van Ee voor de 4-0. VVV deed wat terug via Soulyman Allouch, maar kort voor tijd maakte Daniel Karlsbakk er 5-1 van.

Nipte zeges

Vitesse voorkwam kort voor tijd een blamage bij Groene Ster. In Heerlen zorgde Dominik Oroz met een kopbal 7 minuten voor tijd dat een verlenging niet nodig was (0-1).

FC Dordrecht en ADO Den Haag bereikten wel de tweede ronde ten koste van clubs uit de Tweede Divisie. Dordrecht won met 3-1 bij Lisse, ADO boekte een benauwde 1-0-zege bij Noordwijk. Almere City FC was met 8-1 duidelijk te sterk voor OJC Rosmalen. De Treffers versloeg UNA met 4-0.

Stunts amateurs

SV Spakenburg is een nieuw seizoen in de strijd om de KNVB-beker begonnen met een 3-1 overwinning op Helmond Sport. De beslissing viel in de extra tijd dankzij doelpunten van Ahmed el Azzouti en Sam van Huffel. Het bekeravontuur van de Spakenburgers eindigde vorig seizoen pas in de halve finales waarin PSV te sterk was.

Peter van Ooijen had het een niveau hoger uitkomende Helmond Sport al in de 7e minuut op voorsprong gezet. Floris van der Linden, vorig jaar topscorer in het bekertoernooi, maakt na ruim een half uur gelijk: 1-1. Die stand stond nog steeds op het bord na 90 minuten, maar daarna maakte de thuisploeg het verschil.

Het Veenendaalse GVVV versloeg Telstar met 1-0. Jonathan Vergara Berrio maakte de enige treffer voor de ploeg uit de tweede divisie.

Ook eerstedivisionist NAC Breda verloor van een club die een klasse lager uitkomt. Quick Boys won in Katwijk met 1-0 dankzij een vroeg doelpunt van Nick Broekhuizen.

Verlenging

Go Ahead viert een goal in Haarlem
Go Ahead viert een goal in HaarlemANP

Go Ahead Eagles heeft met de grootst mogelijke moeite uitschakeling in de KNVB-beker tegen tweededivisionist Koninklijke HFC voorkomen. De thuisploeg uit Haarlem leidde met 1-0 door een doelpunt van Yassine Bouchnafa toen Gerrit Nauber in de 90e minuut alsnog gelijk maakte.

In de verlenging kreeg HFC'er Xander van den Berg rood na een zware overtreding. Niet veel later maakte Victor Edvardsen de 2-1. In de tweede helft van de verlenging maakte Sylla Sow er 3-1 van. In de slotminuut was het nog een keer raak voor Go Ahead via Thibo Baeten: 1-4.

FC Utrecht won tot slot van de avond met 3-2 van RKC Waalwijk.