Athletic Bilbao handhaaft zich in subtop LaLiga na zege bij zwalkend Sevilla

Vreugde bij Bilbao na de 0-2 van Aitor Paredes
Vreugde bij Bilbao na de 0-2 van Aitor ParedesAFP
Athletic Bilbao heeft zich in de subtop van LaLiga gehandhaafd met een 0-2 overwinning bij Sevilla, dat een dramatisch seizoen doormaakt. De club uit Andalusië werd in de Champions League uitgeschakeld door PSV en staat na vier nederlagen in de laatste vijf competitiewedstrijden slechts één punt boven de degradatiestreep.

Sevilla won dit seizoen maar driemaal en donderdagavond werd wederom duidelijk waarom: een gebrek aan efficiëntie. De paar kansen die de thuisploeg kreeg gingen er niet in en bij de bezoekers wel. Sevilla moest het ook nog eens doen zonder Youssef En-Nesyri, in verband met de Afrika Cup. Het was een gemis, maar het is de vraag of de Marokkaan een verschil had kunnen maken. Bilbao startte sterk en kwam verdiend op voorsprong via een kopbal van Mikel Vesga (30’).

Sevilla-trainer Quique Sanchez Flores moest met lede ogen aanzien hoe zijn elftal voor rust geen enkel schot op doel produceerde. In de tweede helft leken de gastheren even op te bloeien aan de hand van invaller Ivan Rakitic, maar na liefst vier nieuwe verse krachten bij Bilbao kantelde de wedstrijd weer en scoorde Aitor Paredes de 0-2 (76’).  Er volgden nog wel mogelijkheden voor de thuisploeg, maar onder meer Kike Salas had het vizier niet op scherp staan en Unai Simon redde prachtig op een schot van Lucas Ocampos.

Stand

Bilbao heeft nu 38 punten verzameld, en dat zijn er net zoveel als Atlético Madrid en FC Barcelona. Laatstgenoemde heeft wel een wedstrijd minder gespeeld en komt later op de donderdagavond nog in actie bij Las Palmas (21.30 uur). Real Madrid en Girona zijn de koplopers met allebei 10 punten meer. Sevilla moet zich nu echt zorgen gaan maken met nummer 18 Cadiz op slechts een puntje minder. Op 12 januari wacht de belangrijke thuiswedstrijd tegen Alaves, dat op de 15e plek staat met 17 punten.