Barca-trainer Flick neemt schuld nederlaag op zich: 'Ik vond het nodig te rouleren'

Flick tijdens Osasuna - Barcelona
Flick tijdens Osasuna - BarcelonaČTK / AP / Miguel Oses
Osasuna heeft zaterdag de perfecte seizoensstart van La Liga-koploper Barcelona een halt toegeroepen met een eclatante 4-2 overwinning. Coach Hansi Flick neemt alle schuld op zich.

De Catalanen wonnen hun eerste zeven wedstrijden, maar Flick's sterk gerouleerde ploeg ging onderuit in Pamplona door twee doelpunten van Ante Budimir, naast de treffer van Bryan Zaragoza. Pau Victor bezorgde Barca vlak na rust een reddingsboei met de aansluitingstreffer voordat Budimir zijn tweede treffer maakte vanaf de strafschopstip.

Abel Bretones voegde daar vanaf de rand van het strafschopgebied nog een sensationele vierde aan toe, voordat Lamine Yamal met een fraaie uithaal de eindstand noteerde. Een overwinning zou Barcelona's beste competitiestart ooit hebben geëvenaard met acht overwinningen op rij, maar ze waren niet in staat om hun voorsprong van vier punten op nummer twee Real Madrid uit te bouwen. De Spaanse kampioen gaat zondag in de derby op bezoek bij het op de derde plaats staande Atletico Madrid.

'Veel wedstrijden, veel minuten'

“In de eerste helft maakten we veel fouten, het is niet normaal dat we zo spelen - we hadden veel wijzigingen in het team en dit is misschien een van de redenen daarvoor,” vertelde Flick aan verslaggevers. “Ik denk dat het nodig was. We hebben zoveel wedstrijden gespeeld, veel spelers hebben zoveel minuten gemaakt, daar moet ik voor zorgen. Dat is mijn verantwoordelijkheid. Als je iemand de schuld wilt geven van deze nederlaag, neem mij dan.”

De cijfers van Osasuna
De cijfers van OsasunaFlashshare

In de aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Young Boys op dinsdag, vond Flick dat hij zijn basiself moest aanpassen, vooral nadat Barca in hun Europese openingswedstrijd bij Monaco verloor. De coach, die verschillende belangrijke spelers miste door blessures, liet de onervaren verdedigers Gerard Martin en Sergi Dominguez beginnen, evenals Pablo Torre op het middenveld en Victor in de aanval.

De coach gaf EK-ster Yamal en de Braziliaanse vleugelspeler Raphinha rust, naast andere vaste krachten. Daardoor kwam Barcelona er in de eerste helft niet aan te pas en nam Zaragoza als vleugelspeler van Osasuna het voortouw.

Vorig seizoen

Vorig seizoen sloeg Zaragoza twee keer toe toen hij voor Granada speelde in een 2-2 gelijkspel tegen Barca, een prestatie die hem een overstap naar Bayern München opleverde. Uitgeleend door de Duitse grootmacht zorgde Zaragoza met een mooie voorzet voor de openingstreffer van spits Budimir, die de Kroaat in de 18e minuut met gemak binnenknikte nadat hij aan de aandacht van Dominguez was ontsnapt.

De cijfers van Barcelona
De cijfers van BarcelonaFlashshare

Zaragoza maakte de tweede treffer 10 minuten later zelf af, nadat hij weggestoken werd. De vleugelspeler omspeelde doelman Inaki Pena met een fraaie beweging en schoot de bal vervolgens in het lege doel. Barcelona klaagde daarbij over een overtreding op Victor in de opbouw, maar de scheidsrechter wuifde hun klachten weg.

De koploper creëerde zelf weinig en de beste mogelijkheid kwam op naam van Ferran Torres. De Spaanse vleugelspeler controleerde de bal echter niet goed op de rand van het strafschopgebied en werd al snel overlopen door de verdediging van Osasuna.

Invallers

Victor bracht Barcelona terug in de wedstrijd nadat Osasuna-doelman Sergio Herrera de bal weggaf met een slechte uitgooi en vervolgens het schot niet kon keren. Met Yamal en Raphinha als invallers begon Barcelona steeds dreigender te worden, hoewel topscorer Robert Lewandowski met nog 20 minuten te spelen naar de kant werd gehaald na een mat optreden.

Tegen de verhoudingen in vergrootte Osasuna hun voorsprong. Dominguez, 19 jaar, haalde Budimir neer in het strafschopgebied toen hij wilde schieten en de aanvaller verzilverde de penalty. Ruben Pena verprutste een glorieuze kans op de vierde treffer, maar Bretones maakte geen fout met een venijnige inzet vanaf de rand van het strafschopgebied. Yamal antwoordde briljant van afstand en bracht Torres in stelling die de paal raakte, maar het was niet genoeg en te laat.

De uitslag
De uitslagFlashshare

'Het is geen excuus'

“Het is normaal dat er rotaties zijn, er zijn veel wedstrijden, het is geen excuus,” vertelde Barcelona-middenvelder Pedri aan Movistar. "In de tweede helft verdienden we iets meer, maar we hebben doelpunten tegen gekregen toen we op ons best waren."

Osasuna steeg naar de zesde plaats en Zaragoza zei dat zijn team vastbesloten was om de koploper te verslaan. "We wisten dat Barca een ongelooflijk team is, ze wonnen tot nu toe alles en we wisten dat we er vol tegenaan moesten gaan, en zo gingen we de strijd aan," verklaarde de vleugelspeler. “Het is een speciale wedstrijd en echt leuk om in te spelen.”

Eerder op de dag

Eerder op de dag versloeg Real Sociedad Valencia met 3-0 en won Getafe hun eerste wedstrijd van het seizoen door thuis met 2-0 te winnen van Alaves. Rayo Vallecano en Leganes speelden met 1-1 gelijk.