Degradatiestrijd LaLiga: Almeria en Valencia veilig; Valladolid degradeert

Real Valladolid had de meeste pech van de zes ploegen die konden degraderen, want ze konden niet winnen om degradatie te voorkomenAFP
Een late penalty van Adrian Embarba leverde Almeria een spectaculair 3-3 gelijkspel op bij het al gedegradeerde Espanyol, waardoor Valladolid de derde en laatste ploeg werd die degradeerde naar LaLiga2 op een spannende slotdag van LaLiga waarin zes ploegen bedreigd werden door degradatie.

Real Betis 1 Valencia 1

Real Betis legende Joaquin nam afscheid van het professionele voetbal in een gelijkspel tegen Valencia op de laatste dag. Los Che pakten het ene punt dat nodig was om de angst voor degradatie af te wenden.

Snelle voorsprong

Het seizoen van Betis was voor de aftrap al voorbij omdat Los Verdiblancos gegarandeerd als zesde zouden eindigen, maar gezien de flitsende beginfase was dat verre van zichtbaar. Al in de eerste minuut zette Ayoze Perez zijn ploeg op voorsprong nadat hij alleen op Giorgi Mamardashvili af kon en beheerst afrondde.

Valencia had een punt nodig om hun LaLiga-status voor volgend seizoen veilig te stellen en sloeg meteen terug, maar Andre Almeida's mogelijke gelijkmaker werd al snel afgevlagd voor buitenspel. Ondanks zeven schoten in de eerste helft voor de bezoekers, bleven uitgespeelde kansen schaars, waardoor Valencia bij de rust nog steeds in een precaire positie verkeerde, één punt boven de degradatiestreep.

Gelijkmaker en rood

Na de rust ging de wedstrijd op ongeveer dezelfde manier verder en bleef Valencia boven de streep op basis van de scores elders. Er was een doelpunt nodig om de groeiende spanning weg te nemen en Los Che leken een buitenkansje te krijgen toen Javier Alberola Rojas naar de stip wees voor een handsbal, maar een langdurige VAR-check resulteerde in het ongedaan maken van die beslissing.

Even later scoorde Valencia eindelijk het kostbare doelpunt toen een terugspeelbal van Nico bij Diego Lopez belandde, die de bal kalm in het doel schoof om de stand in evenwicht te brengen. Een onbesuisde tackle van Yunus Musah zorgde ervoor dat de bezoekers in de slotfase met 10 man kwamen te staan, maar de ploeg van Voro kon net genoeg doen om een punt over te houden en zich veilig te stellen.

Opluchting zal waarschijnlijk de overheersende emotie zijn bij Valencia, na het nipt ontwijken van degradatie en het verliezen van 10 van hun laatste 13 uitwedstrijden op weg naar hun op één na laagste klassering ooit in de hoogste divisie. Voor Betis wacht een derde opeenvolgende UEFA Europa League-campagne na slechts vier overwinningen uit hun laatste 14 LaLiga-wedstrijden in het Benito Villamarín Stadion - een record dat volgend seizoen moet verbeteren als ze deel willen uitmaken van de Europese elite.

Elche 1 Cádiz 1

Hekkensluiter Elche zorgde ervoor dat ze hun seizoen met enige trots afsloten, want een 1-1 gelijkspel met Cádiz betekende dat ze hun reeds verloren seizoen afsloten met een ongeslagen reeks van vijf wedstrijden.

Mathematisch

Hoewel Cádiz als 13e aan de avond begon, maakten ze mathematisch nog steeds kans om te degraderen, terwijl gastheer Elche dus al onderaan stond met alleen maar de trots om voor hun supporters te spelen. Vreemd genoeg gingen de onfortuinlijke Franjiverdes deze finale in als een van de meer in vorm zijnde teams van de competitie, met een derde van hun puntenaantal van voor de wedstrijd alleen al behaald in de voorgaande vier rondes.

Helaas voor Elche keerde het bekende pijnlijke gevoel van die fatale eerdere maanden terug na 10 minuten, toen een schot van Fede Sam Emeterio van net buiten het strafschopgebied onderweg werd aangeraakt door Cádiz-middenvelder Gonzalo Escalante, waarbij het doelpunt uiteindelijk werd toegekend na een VAR-controle.

VAR

De fans van Elche hadden dit seizoen nog niet veel om voor te juichen en ze moeten zich hebben afgevraagd wanneer hun geluk vanavond zou keren. Ondanks de inspanningen van hun helden om daar verandering in te brengen, zou de VAR later in de eerste helft opnieuw hun vijand zijn. Twee doelpunten die 11 minuten na elkaar werden gescoord, werden beide afgekeurd wegens buitenspel door de meest verdeelde innovatie van het voetbal.

Eerst werd een geweldig schot van Tete Morente vanaf de rechterkant van het strafschopgebied afgekeurd, en daarna werd een goed gerichte kopbal van Randy Nteka in de linkerhoek ook afgekeurd, tot groot ongeloof van alles wat Elche was. Het leek erop dat een doelpunt uitbleef voor de Franjiverdes, aangezien Morente vlak na de hervatting een schot in plaats van net onder net over de lat knalde vanuit een kansrijke positie.

Opportunisme

De ploeg van Sebastian Beccacece had in de vorige vier competitiewedstrijden wel gescoord en maakte uiteindelijk optimaal gebruik van het opportunistische aanvalsspel toen Lucas Boye met nog een kleine twintig minuten te gaan met een kopbal uit een voorzet van Gerard Gumbau zijn ploeg op gelijke hoogte bracht.

De gelijkmaker beloofde een intrigerende ontknoping van de seizoensafsluiter, maar het bleef 1-1 en beide ploegen namen genoegen met wat ze hadden. Elche hoopt dat het volgend seizoen weer terug kan komen, terwijl Cádiz kan uitkijken naar weer een jaar LaLiga.

Espanyol 3 Almeria 3

Adri Embarba's strafschop in de 88e minuut zorgde voor een cruciaal punt tegen het al gedegradeerde Espanyol, waardoor Almeria in LaLiga overeind bleef op de laatste dag van het seizoen, ondanks de voortzetting van een reeks van slechts één competitieoverwinning in hun laatste 26 uitwedstrijden na een 3-3 thriller.

Hectisch

Hoewel een gelijkspel tegen het al gedegradeerde Espanyol genoeg had kunnen zijn om Almería in veiligheid te brengen, begonnen de zenuwachtige bezoekers meteen fel en kwamen al in de 10e minuut op voorsprong dankzij El Bilal Toure, die het hoogste sprong en een perfecte kopbal in de rechterbenedenhoek knikte.  De vreugde was echter van korte duur, want via Javi Puado gaf de thuisploeg drie minuten later meteen een antwoord. Hij werkte de bal schitterend voorbij een machteloze Fernando Martínez en gaf zo nog meer elan aan de hectische start in Cornella-El Prat.

Na de pauze werd het alleen maar erger voor Almeria, want de wedstrijd en mogelijk het lot van de bezoekers werd op zijn kop gezet toen Ronael Pierre-Gabriel optimaal profiteerde van een afvallende bal in het strafschopgebied en in de 49e minuut de rechterbenedenhoek wist te vinden om Espanyol op voorsprong te zetten.

Gekkigheid

Het doelpunt zorgde ervoor dat Rojiblancos weer in de degradatiezone stond en gezien hun record van één overwinning in hun laatste 25 LaLiga-wedstrijden buitenshuis, was het Almeria vergeven dat ze in paniek raakten. Toch kwam overleving in LaLiga weer in zicht in de 58e minuut, toen Embarba de rol van (potentiële) held speelde en van dichtbij de gelijkmaker maakte: 2-2 voor Almeria.

De gastheren lieten zich niet onbetuigd en leken vastbesloten om Almeria mee de afgrond in te sleuren en namen in de 73e minuut opnieuw de leiding. Dit keer was het invaller Luca Koleosho met de dolk in het hart van Rojiblancos. De vleugelspeler scoorde 'het doelpunt van de wedstrijd' met een schitterende uithaal in de linkerbenedenhoek van buiten het strafschopgebied.

Wat al een dramatische degradatiewedstrijd voor de eeuwigheid was, kreeg nog een laatste wending toen een Almeria dat down, out en op weg naar degradatie leek, de ultieme redding kreeg vanaf de strafschopstip na een VAR-controle. Embarba schreef zichzelf in de geschiedenisboeken van de club door in de 88e minuut de laatste gelijkmaker te scoren op een avond vol gekkigheid en zo de LaLiga-status van zijn ploeg te waarborgen.

Valladolid 0 Getafe 0

En dus degradeerde Valladolid uit LaLiga na een doelpuntloos gelijkspel tegen Getafe, dat zijn eigen status op het hoogste niveau verdedigde dankzij een ongeslagen reeks van vier wedstrijden aan het einde van de competitie.

Alleen winst

Omdat Valladolid de laatste speeldag begon op de derde en laatste degradatieplaats in LaLiga, was winst essentieel voor het team en het begon dan ook voortvarend met een schot van afstand van Kike Perez. Ook verwikkeld in een strijd tussen zes teams om degradatie te voorkomen had Getafe nog maar één punt nodig.

De kansen waren in de eerste helft schaars omdat Getafe Valladolid bij hun doel weg wisten te houden, maar de bezoekers bleven loeren op de counter en dat leverde ze vlak voor het fluitsignaal voor de rust bijna de openingstreffer op, maar de kopbal van Jaime Mata van dichtbij werd gestopt door Jordi Masip.

Te weinig goals

Valladolid drong na de hervatting aan en kwam dicht bij de openingstreffer toen de vlammende vrije trap van Alvaro Aguado rakelings langs de paal ging, voordat een gevaarlijke kopbal van Cyle Larin bijna in de bovenhoek belandde. Met het verstrijken van de tijd werd Valladolid wanhopiger en een volgende knal van Aguado van buiten het strafschopgebied vloog hoog over de lat, terwijl Getafe stand hield.

Valladolid had te veel moeite om door te dringen tot de sterke verdediging van Getafe en hun gebrek aan scherpte voor de goal bleek doorslaggevend, want de Pucelanos eindigden als de op één na minst scorende ploeg van La Liga - een belangrijke reden voor hun degradatie. Getafe daarentegen blijft na de remise in LaLiga omdat ze onder leiding van Jose Bordalas het seizoen hebben afsloten met vier ongeslagen wedstrijden.