Falcao, de spits die Koeman 'ontsloeg' en de deur opende voor Xavi

Radamel Falcao tegen Girona
Radamel Falcao tegen GironaProfimedia
De Colombiaanse spits Radamel Falcao heeft vier doelpunten gemaakt in zes wedstrijden tegen Barcelona. De laatste veroorzaakte een grote verandering bij Barça: zijn doelpunt in 2022 was voor Joan Laporta aanleiding om Ronald Koeman te ontslaan en vervolgens in te zetten op Xavi, de huidige trainer van de Blaugrana.

Radamel Falcao (37) is een speler waar Spaanse voetbalfans nooit genoeg van krijgen. Tien jaar geleden, in 2012, meldde de Colombiaan zich met doelpunten in het team van Diego Simeone. Atlético de Madrid genoot toen van een 'Tigre' in topvorm: met hem wonnen ze die bekerfinale in het Santiago Bernabéu (die een einde maakte aan het tijdperk van José Mourinho op de bank bij Real Madrid); de Europa League (twee keer) en de Europese Super Cup tegen Chelsea.

Falcao's prestaties in de afgelopen seizoenen
Falcao's prestaties in de afgelopen seizoenenFlashscore

Nu, bij Rayo, presteert de spits wisselvallig. Falcao is geblesseerd en heeft in de competitie en de beker slechts 141 minuten gespeeld. Ondanks het gebrek aan minuten is de voormalige speler van Manchester United en Chelsea de derde topscorer van zijn club met drie treffers.

Barça, een terugkerend slachtoffer

Falcao is ook een spits die FC Barcelona goed kent. Hij maakte zijn eerste doelpunt tegen FC Barcelona in 2012 in de 2-1 nederlaag van Atlético de Madrid tegen Pep Guardiola's Barça. In totaal heeft hij vier keer gescoord tegen de Catalanen, met als een van zijn meest memorabele doelpunten die ene die Ronald Koeman 'ontsloeg'.

In 2022-2023 won Barça slechts vijf keer in dertien wedstrijden. De Nederlandse coach zat in het slop en Falcao, die profiteerde van een gebrek aan concentratie van de Blaugrana-defensie, was verantwoordelijk voor het einde van Koemans ambtstermijn door Rayo de overwinning te bezorgen.