Girona moet titelkansen voorlopig parkeren na tweede nederlaag op rij in LaLiga

Iñaki Williams scoorde de 3-1 voor Athletic
Iñaki Williams scoorde de 3-1 voor Athletic AFP
Athletic Bilbao heeft hun ambities om zich voor het eerst in tien jaar te kwalificeren voor de Champions League een boost gegeven door een 3-2 nederlaag toe te brengen aan titelkandidaat Girona. Álex Berenguer scoorde tweemaal en de 'Leeuwen' komen nu op twee punten van de top-vier, terwijl de bezoekers voor het eerst dit seizoen twee nederlagen op rij in de competitie leden. Daley Blind ontbrak met een voetblessure.

De gastheren kwamen al binnen 90 seconden op voorsprong, al waren de mannen van Míchel de architect van hun eigen ondergang toen Aleix García een belabberde pass gaf voor het eigen doelgebied langs. Berenguer sloop naar binnen om balbezit te veroveren, waarna hij met een laag schot de benedenhoek wist te vinden. Het was het op twee na snelste doelpunt dat de bezoekers ooit tegen kregen in La Liga, maar ze lieten zich niet afschrikken en kregen nog een paar kansen via met name Viktor Tsygankov.

De ploeg van Ernesto Valverde hield zich echter ook niet in, met Iñaki Williams die dichtbij een tweede treffer was toen hij op rechts doorkwam, naar binnen sneed en de paal raakte. De aanvaller kreeg nog twee mogelijkheden op slag van rust, maar hij kopte de bal op de keeper in plaats van erlangs.

Knullige momenten

Met het aanbreken van de rust had Athletic bijna acht uur geen goal meer tegen gekregen, maar vlak na rust ging het mis. Tsygankov tikte een hobbelende voorzet van Iván Martín binnen. Het duurde niet lang voordat de voorsprong werd hersteld, want Miguel Gutiérrez verspeelde op knullige wijze balbezit aan Gorka Guruzeta, die een lage bal het strafschopgebied in slingerde, waar de bal werd binnengetikt door Berenguer.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Even later kreeg Iñaki eindelijk zijn doelpunt, doordat twee Girona-verdedigers er niet uitkwamen wie een lange bal moest verdedigen, waardoor de aanvaller de bal kon controleren en via de binnenkant van de paal in de verre hoek kon binnenwerken. Een redding van Paulo Gazzaniga van dichtbij voorkwam dat Berenguer de wedstrijdbal mee naar huis kon nemen, terwijl het genant dreigde te worden voor de bezoekers.

Spannende slotfase

Het werd weer spannend nadat Eric García een vrije trap van Aleix García binnenknikte met nog een kwartier te spelen, hoewel het momentum tot stilstand kwam door een onderbreking van vijf minuten vanwege een medische noodsituatie in het publiek. In de blessuretijd kreeg Girona nog een handvol kansen: Artem Dovbyk schoot in het zijnet en nadat Unai Simon Sávio van scoren afhield, zorgde verdediger Dani Vivian er met een knappe redding op de doellijn voor dat de punten in Bilbao bleven.