Justin Kluivert met assist tegen Real Madrid belangrijk voor Valencia

Justin Kluivert scoorde zelf ook, maar zijn treffer werd wegens buitenspel afgekeurdANP
Valencia heeft een grote stap gezet op weg naar lijfsbehoud in de hoogste Spaanse voetbalcompetitie. Trainer Rubén Baraja zag zijn elftal met 1-0 winnen van Real Madrid, dat de titel dit seizoen aan FC Barcelona moest laten en eerder deze week door Manchester City werd uitgeschakeld in de halve finales van de Champions League. De wedstrijd lag meerdere keren stil vanwege ruzies en opstootjes. Vinícius Júnior van Real Madrid kreeg in de slotfase rood.

Justin Kluivert was belangrijk voor Valencia. De oud-Ajacied legde de bal in de 33e minuut bij de tweede paal neer, waar Diego López vrij stond en binnen kon tikken: 1-0. Kluivert leek zelf in de 84e minuut de tweede treffer te maken, maar dat doelpunt ging wegens buitenspel niet hoor.

Voorwerpen op het veld

Even voor dat moment lag de wedstrijd voor enige tijd stil. De Braziliaan Vinícius Júnior, die dit seizoen al vaker slachtoffer was van racisme, reageerde woedend toen een supporter van Valencia iets naar hem riep. De aanvaller liep naar het vak achter het doel van Valencia toe en wees de scheidsrechter de dader aan. Er waren even daarvoor ook al wat voorwerpen op het veld gegooid.

Trainer Carlo Ancelotti wist Vinícius Júnior voor even weer rustig te krijgen. In het restant, met ruim een kwartier aan blessuretijd, wist Real de gelijkmaker niet meer te forceren. De Madrilenen moeten daardoor de tweede plaats afstaan aan stadgenoot Atlético, dat eerder op zondag van Osasuna wel won (3-0).

Een tik

In die blessuretijd werd het opnieuw onvriendelijk op het veld, met een flink opstootje tussen spelers van beide teams. Doelman Giorgi Mamardashvili daagde Vinícius Júnior uit. De Zuid-Amerikaan, die bij het opstootje werd vastgepakt bij zijn nek, deelde een tik uit aan een van de spelers van Valencia en moest met rood vertrekken.

Valencia steeg van de zestiende naar de dertiende plek en heeft een voorsprong van 5 punten op nummer 18 Real Valladolid. In Spanje staan nog drie speelronden op het programma.