Geen Mexicaanse clubs in halve finales Leagues Cup na succes voor Noord-Amerikanen

Rafael Navarro wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten
Rafael Navarro wordt gefeliciteerd door zijn teamgenotenAFP
De Mexicaanse grootmacht Club America is verrassend uitgeschakeld in de Leagues Cup door toedoen van de Colorado Rapids uit de Major League Soccer, waardoor er geen teams uit Liga MX bij de laatste vier zitten.

In de halve finales van het gezamenlijke Liga MX-MLS-toernooi staat regerend MLS-kampioen Columbus Crew tegenover Philadelphia Union, terwijl de Rapids het opnemen tegen Los Angeles FC. America, het meest gedecoreerde team van Mexico, speelde een 'thuiswedstrijd' in Carson, Californië, de thuishaven van de Los Angeles Galaxy en trok duizenden Mexicaans-Amerikaanse supporters om hen te steunen.

Maar ze bleven teleurgesteld achter nadat hun doelpuntloze gelijkspel, met weinig kansen voor beide teams, uitmondde in een strafschoppensserie die de Rapids met 9-8 wonnen. De marathonserie, al was het niet te vergelijken met die van Ajax, eindigde aanvankelijk onbeslist, waarna de keepers van beide teams de strafschoppen namen en nadat Colorado's Zack Steffen raak schoot, ging de poging van Luis Malagon rakelings naast.

De andere Mexicaanse club bij de laatste acht, Mazatlan, verloor ook via na strafschoppen, van Philadelphia Union. Philadelphia kwam vlak voor rust met een man minder te staan toen spits Tai Baribo van het veld werd gestuurd na een tweede gele kaart. Maar twee minuten later zette de Deense spits Mikael Uhre Union op voorsprong toen hij op links doorbrak, naar binnen sneed en afrondde met een behendige chip over Mazatlan-doelman Ricardo Gutierrez.

Het Liga MX-team kwam in de 59e minuut op gelijke hoogte toen Alonso Escoboza op de goede plek stond om een voorzet van Ramiro Arciga binnen te koppen. Maar ondanks hun overwicht in aantal en balbezit lukte het Mazatlan niet om de overwinning naar zich toe te trekken. Philly-doelman Andre Blake zorgde ervoor dat het duel naar strafschoppen ging, nadat hij met een briljante reflex een kopbal van Facundo Almada uit het doel hield.

De Jamaicaan Blake was de held in de penaltyserie met twee geweldige reddingen. De ploeg van trainer Jim Curtin won uiteindelijk met 4-3 en haalde zo voor het eerst in zeven seizoenen de laatste vier.

Columbus drong ook door tot de laatste vier met een 4-3 zege in de strafschoppenserie tegen New York City. Na slechts 14 seconden namen de bezoekers uit New York de leiding toen Alonso Martinez de verdediger van de Crew, Rudy Camacho, omspeelde en raak schoot.

Aanvaller Cucho Hernandez kreeg een grote kans om gelijk te maken, maar zijn schot ging naast en de Colombiaan dwong daarna een prima redding af van Matt Freese. Vier minuten voor rust maakte Columbus, dat in de vorige ronde bekerhouder Inter Miami had uitgeschakeld, gelijk.

Max Arfsten gaf een voorzet vanaf rechts en Hernandez kopte de bal perfect in de benedenhoek. Kansen waren zeldzaam in de tweede helft en ondanks een slotoffensief van Columbus ging de wedstrijd naar strafschoppen. Columbus-doelman Patrick Schulte redde op de inzet van Maxi Moralez, maar Diego Rossi zag zijn poging vervolgens gered worden door Freese van City.

Nadat Santiago Rodriguez van New York zijn inzet te hoog en naast schoot, was het aan DeJuan Jones om de overwinning te beklinken met een koelbloedige penalty.

De enige ploeg die in de reguliere speeltijd wist te winnen was Los Angeles FC, dat doorging na een indrukwekkende 3-0 overwinning op Seattle Sounders. Ryan Hollingshead zette LAFC op voorsprong in de 14e minuut en veteraan Kei Kamara verdubbelde de voorsprong 11 minuten later.

Denis Bouanga rondde de zege in de 53e minuut af omdat hij eerder bij de bal was dan de Franse doelman Hugo Lloris.