LAFC en Columbus Crew winnen semi's en ontmoeten elkaar in Leagues Cup-finale

Diego Rossi in actie voor Colombus Crew tegen Philadelphia Union
Diego Rossi in actie voor Colombus Crew tegen Philadelphia UnionAFP
Los Angeles FC en Columbus Crew ontmoeten elkaar in de finale van Leagues Cup nadat ze in de nacht van woensdag op donderdag overtuigende overwinningen behaalden in hun respectievelijke halve finales.

LAFC verpletterde de Colorado Rapids met 4-0 in Californië voor een rematch van de MLS Cup-finale van vorig seizoen, die werd gewonnen door de Crew. De Uruguayaan Diego Rossi scoorde twee keer toen MLS-kampioen Columbus met 3-1 won van  Philadelphia Union in Ohio. De Leagues Cup brengt de topclubs uit de MLS en Mexico's Liga MX samen, maar geen enkele Mexicaanse ploeg haalde de laatste vier van het toernooi, dat volledig in de Verenigde Staten wordt gehouden.

De Poolse spits Mateusz Bogusz zette LAFC op voorsprong in de 42e minuut - hij ontving een pass van Jesus Murillo, trok naar binnen en krulde een schot in de verre benedenhoek. Twee minuten later verdubbelde de meegereisde spits Kei Kamara de voorsprong. De 39-jarige aanvaller maakte subtiel af nadat hij in stelling was gebracht door linksback Ryan Hollingshead.

Statistieken Los Angeles FC - Colorado Rapids
Statistieken Los Angeles FC - Colorado RapidsFlashshare

Voormalig Arsenal- en Frankrijk-spits Olivier Giroud werd in de rust ingebracht voor zijn derde optreden als invaller, maar het was Denis Bouanga die de 3-0 voor zijn rekening nam. De productieve Gabonees rondde een snelle counter af met een puike finish in de 59e minuut voor zijn zesde doelpunt van het toernooi. Giroud kreeg een goede kans op zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club, maar zijn schot werd gered door het uitgestrekte been van Rapids' doelman Zack Steffen. De Engelse middenvelder Lewis O'Brien maakte het af met een schot met links vanaf de rand van het strafschopgebied in de 75e minuut.

Rossi on fire

In de andere halve finale zat de Crew er vanaf het begin bovenop en kwam in de 12e minuut op voorsprong toen de Colombiaanse spits Cucho Hernandez vanaf links naar binnen sneed. Zijn lage schot werd gepareerd door Union-doelman Andre Blake, maar kwam recht op Rossi af, die met een duikende kopbal de rebound voor zijn rekening nam. Maar de neiging van Columbus om voetballend uit te verdedigen kostte ze in de 32e minuut de kop toen Yevhen Cheberko aan de rand van het strafschopgebied de bal werd ontnomen door Nathan Harriel en Daniel Gazdag Union op gelijke hoogte bracht. Twee minuten voor rust herstelde Columbus de voorsprong toen Rossi een slimme één-twee speelde met Christian Ramirez en de bal langs Blake schoot: 2-1.

Statistieken Columbus Crew - Philadelphia Union
Statistieken Columbus Crew - Philadelphia UnionFlashshare

Het was het zesde doelpunt in de Leagues Cup voor Rossi, waardoor hij samen met Bouanga topscorer van het toernooi werd, ondanks het feit dat Columbus een bye had gekregen voor de groepsfase. Hernandez verzekerde zich van de overwinning met de derde treffer van de Crew in de 53e minuut. Steven Moreira gaf een voorzet vanaf rechts die Hernandez met een ferme kopbal richting doel stuurde en hoewel Blake de inzet tegenhield, schoot de Colombiaan uit de rebound de derde treffer binnen. Rossi kwam dicht bij een hattrick met een kopbal van dichtbij die Blake over tikte en hoewel Samuel Adeniran een late poging gered zag worden door Patrick Schulte, twijfelde de Crew nooit aan de overwinning.

De twee finalisten kwalificeren zich allebei voor de CONCACAF Champions Cup van volgend seizoen en krijgen in dat toernooi gezelschap van de winnaar van het duel om de derde plaats tussen Philadelphia en Colorado dat zondag op het programma staat.