Wedstrijd in Indonesië waar het vorig jaar zo misging zonder publiek gespeeld

Het Kanjuruhanstadion in Malang, Oost-Java
Het Kanjuruhanstadion in Malang, Oost-JavaProfimedia
De rematch van een Indonesische voetbalwedstrijd die vorig jaar eindigde in een van de ergste stadionrampen ooit, is dinsdagmiddag gespeeld zonder aanwezigheid van toeschouwers.

De rivalen Persebaya en Arema FC ontmoetten elkaar voor het laatst in oktober 2022, toen de wedstrijd eindigde in een veldslag waarbij 135 mensen omkwamen. Velen stierven toen ze naar de uitgangen vluchtten nadat de politie traangas in de menigte had afgevuurd - een maatregel om de menigte onder controle te houden die door de wereldvoetbalbond FIFA is verboden.

Honderden politieagenten

"De wedstrijd is zonder toeschouwers, volgens de vergunning van de politie," aldus Persebaya op het eigen Instagram-account. Een Reuters-fotograaf in het stadion zei dat slechts een paar vertegenwoordigers van de media en de club en beveiligers op de tribunes naar de wedstrijd zaten te kijken. Honderden politieagenten stonden buiten het stadion paraat.

Het stadion ligt vlakbij het hoofdkwartier van de Indonesische nationale politie en wordt omringd door de politieacademie. Het Indonesische voetbal heeft de afgelopen maanden met allerlei problemen te kampen gehad.

Israël

Vorige maand werd het land het recht ontnomen om het WK voetbal onder 20 jaar te organiseren nadat politici in het overwegend islamitische land verontwaardigd waren over de deelname van Israël. Als sanctie bevroor de FIFA vervolgens de ontwikkelingsfondsen voor de voetbalbond van het land.

De wedstrijd Persebaya - Arema FC van dinsdag zou begin maart plaatsvinden, maar werd door de politie uitgesteld wegens aanhoudende bezorgdheid over rivaliteit tussen de twee supportersgroeperingen.

De thuisploeg versloeg Arema FC met 1-0 door een doelpunt van Muhammad Iqbal in de 79e minuut. Diep in blessuretijd miste Rizky Febrianto namens de bezoekers een strafschop.