Brest de Champions League in na overwinning bij Toulouse; Lille laat het afweten

Feest bij Brest na de 0-1
Feest bij Brest na de 0-1AFP
Brest heeft zich geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Het team van doelman Marco Bizot won met 0-3 bij Toulouse. Bij winst had Lille op doelsaldo ook derde kunnen worden, maar zij kwamen in eigen huis niet verder dan 2-2 tegen Nice.

Brest deed zelf wat ze moesten doen: ruim winnen. Na een wat tamme eerste helft wisten Mahdi Camara en Jordan Amavi de bezoekers binnen tien minuten na rust op een veilige 0-2 voorsprong te zetten. Dat dit eventueel niet genoeg zou zijn was te merken aan de aanvalsdrang van Brest die nog één doelpunt wisten toe te voegen. Kenny Lala scoorde in de 90e minuut.

Bij Toulouse startte Thijs Dallinga in de basis. Collega-aanvaller Ibrahim Cissoko bleef op de bank en Stijn Spierings moest geblesseerd toekijken. Toulouse is op de 11e plek geëindigd met 43 punten, tien punten minder dan plek zes (Lyon), de laatste plek voor Europees voetbal.

Lille

Lille is op plek vier geëindigd: voorronde Champions League. Bij winst was het zeer spannend geworden voor plek drie, aangezien er qua doelsaldo uiteindelijk maar één goal tussen Brest en Lille zat. Het team van de Portugese trainer Paulo Fonseca boog een vroege 0-1 achterstand om via doelpunten van het IJslandse talent Hakon Arnar Haraldsson en Benjamin Andre. Pas in de blessuretijd van de tweede helft viel de 2-2: Jordan Lotomba scoorde op aangeven van Tom Louchet. Daarna werd de 2-3 van de tiener Daouda Traore nog afgekeurd.

PSG

Paris Saint-Germain is al een tijdje kampioen van Frankrijk en wist ook de laatste wedstrijd winnend af te sluiten. Uit bij FC Metz werd het 0-2, wat voor de club uit het noordoosten van het land betekent dat ze veroordeeld zijn tot het spelen van play-offs. De tegenstander uit Ligue 2 is nog niet bekend. Metz verloor de laatste vier wedstrijden. Nummer 17 Lorient maakte al geen kans meer op handhaving, maar won tijdens de laatste speelronde nog even met 5-0 van hekkensluiter Clermont, dat ook een stap terug moet doen.

AS Monaco

Monaco gaat als nummer twee van Ligue 1 volgend seizoen ook Champions League spelen. Het team sloot een prima seizoen in stijl af met een 4-0 overwinning in Stade Louis II op Nantes, dat als 14e eindigt, slechts vier punten boven de degradatiestreep. Na 24 minuten stond het al 3-0 door doelpunten van Wissam Ben Yedder, Thilo Kehrer en Mohamed Camara (strafschop). Laatstgenoemde was de aangever bij de 4-0 van Eliesse Ben Seghir in de tweede helft.

Lyon

Lyon heeft dankzij een geweldige eindspurt alsnog een Europees ticket verdiend. Het team is rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. De laatste vier wedstrijden werden gewonnen met 53 punten als eindresultaat, waardoor Lens (51) en Marseille (50) op afstand werden gehouden. Lyon won met 2-1 van Strasbourg, dankzij een rake strafschop van Alexandre Lacazette diep in blessuretijd (90+5’). Ook zonder die treffer was Lyon zesde geworden aangezien Lens niet verder dan 2-2 kwam tegen Montpellier. Het team van trainer Franck Haise verspeelde na rust een 2-0 voorsprong, maar mag proberen de groepsfase van de Europa Conference League te halen via kwalificatiewedstrijden.