Van superstart naar fiasco? Messi-effect verdampt in de hitte van Miami Beach

Messi in een wedstrijd met Inter Miami.
Messi in een wedstrijd met Inter Miami.Getty Images via AFP
Wat aanvankelijk een vliegende start was voor Leo Messi in de Verenigde Staten, is veranderd in het bijna verdwijnen van Leo Messi uit de opstelling van Inter Miami.

Leo Messi keerde na vier wedstrijden blessureleed terug bij Inter Miami. Hij speelde 36 minuten thuis tegen FC Cincinnati voordat hij vertrok naar het trainingskamp van Argentinië voor de interland van oktober. Hij scoorde niet, gaf geen assist en zijn team verloor met 0-1, waardoor het virtueel uit de MLS play-offs stapt.

De huidige vorm van Messi doet weinig aan hem denken. Sinds 4 september heeft hij slechts 72 minuten gespeeld voor zijn club, toen hij in Florida aankwam van Paris Saint-Germain.

Messi's MLS-statistieken
Messi's MLS-statistiekenFlashscore

Fysieke problemen, zijn constante beschikbaarheid voor Argentinië maar niet voor Inter en de recente slechte resultaten van het team hebben een smet geworpen op wat een onverslaanbare start van zijn carrière was. De sensaties lijken steeds meer op de sensaties die hij achterliet in zijn laatste dagen in de Franse hoofdstad, vlak na het winnen van de wereldbeker in Qatar.

Het doelpunt dat hij maakte in zijn eerste optreden op 22 juli is ver weg. Hij kwam van de bank en scoorde de winnende in een 2-1 comeback overwinning op Cruz Azul in de Leagues Cup, die ze later zouden winnen.

De 10 doelpunten die hij achtereenvolgens maakte in zijn eerste zeven wedstrijden in het roze shirt leken bijna iets uit een andere tijd. Het was allemaal geluk, niets was een voorbode van de huidige inzinking waar de voormalige FC Barcelona-man momenteel mee te maken heeft in Miami.

Geciteerd door Scaloni

Het kwam goed uit dat toen Lionel Scaloni werd opgeroepen voor de interland van oktober, Messi terugkeerde om een paar minuten te spelen in de laatste wedstrijd van Inter in Miami. Daarmee won hij argumenten om ongehinderd mee te kunnen reizen met de regerend wereldkampioenen.

In feite werd Leo's triomftocht in Florida onderbroken toen hij vorige maand terugkeerde van internationale dienst. Hij scoorde het winnende doelpunt tegen Ecuador (1-0) en bij zijn terugkeer in de Verenigde Staten begonnen de blessures die hem ervan weerhielden om op het hoogste niveau te presteren onder 'Tata' Martino.

Messi lacht voor Argentinië
Messi lacht voor ArgentiniëAFP

De '10' trainde gisteren met het Zuid-Amerikaanse nationale team en de artsen van de AFA hebben hem gezond verklaard voor de WK-kwalificatiewedstrijden van 2026 tegen Paraguay (13 oktober) en Peru (18 oktober).

Na deze twee wedstrijden heeft Inter nog een paar MLS-wedstrijden te spelen - beide tegen Charlotte - en zal de ster beschikbaar zijn voor de laatste competitiediensten met de Noord-Amerikaanse ploeg?