Argentinië naar kwartfinale dankzij zege op Oekraïne, ook Marokko is door

Almada scoorde de openingstreffer
Almada scoorde de openingstreffer AFP
Tweevoudig gouden medaillewinnaars Argentinië verzekerde zich dinsdag samen met Marokko en Egypte van een plaats in de kwartfinales van het Olympisch mannenvoetbal op de laatste dag van de groepsfase.

Alle vier de ploegen in Groep B stonden met drie punten gelijk bij het ingaan van de laatste wedstrijden, maar het Argentinië van Javier Mascherano kwalificeerde zich door Oekraïne met 2-0 te verslaan in Lyon, terwijl Marokko zich plaatste door een 3-0 overwinning op Irak in Nice. Marokko, winnaars van de Onder-23 Afrika Cup van vorig jaar, eindigt met hetzelfde aantal gescoorde en toegekende doelpunten als Argentinië, maar gaat door als groepswinnaar vanwege hun betere onderlinge prestaties.

Marokko versloeg Argentinië met 2-1 in hun openingswedstrijd, maar pas nadat een late gelijkmaker voor de Zuid-Amerikanen werd afgekeurd na een VAR-herziening en de laatste minuten van de wedstrijd werden afgewerkt in een leeg stadion na ongeregeldheden onder het publiek.

Frankrijk - Argentinië?

Marokko speelt vrijdag in Parijs een kwartfinale tegen de nummer twee van Groep A, terwijl de winnaar van die groep het in Bordeaux opneemt tegen Argentinië. Groep A wordt later op dinsdag afgerond, waarbij Frankrijk slechts een punt nodig heeft tegen Nieuw-Zeeland om de eerste plaats veilig te stellen.

De Verenigde Staten en Guinee zitten ook in Groep A, maar er is nu de mogelijkheid van een krachtmeting tussen de Franse ploeg van Thierry Henry en Argentinië - twee van de grootste kanshebbers - bij de laatste acht.

Een prachtige treffer van Thiago Almada zette Argentinië vlak na rust op voorsprong tegen Oekraïne en invaller Claudio Echeverri bezegelde de overwinning in de slotfase door te scoren nadat een schot van Kevin Zenon was afgeweerd. Marokko maakte korte metten met Irak met al hun doelpunten in de eerste helft.

Amir Richardson, zoon van voormalig NBA-ster Michael Ray Richardson, kopte Marokko op voorsprong en Soufiane Rahimi maakte er vlak voor het half uur 2-0 van voor zijn vierde doelpunt op het toernooi. Het derde doelpunt, in de 37e minuut, was een geweldige treffer van Abde Ezzalzouli, die vanaf links naar binnen kwam en een schot in de verre bovenhoek knalde.

Egypte

Eerder bereikte Egypte de kwartfinales met een verrassende 2-1 overwinning op het al geplaatste Spanje, met Ibrahim Adel als doelpuntenmaker. Adel zette Egypte op voorsprong in Bordeaux met een prachtige treffer laat in de eerste helft en voegde daar nog eentje aan toe na 62 minuten, toen hij scoorde nadat Jon Pacheco van Spanje de bal verspeelde.

Samu Omorodion maakte nog een aansluitingstreffer voor Spanje, maar Egypte hield stand voor de overwinning, waardoor ze hun tegenstanders voorbij gingen en de eerste plaats in Groep C pakten. Egypte, aangevoerd door voormalig Arsenal-middenvelder Mohamed Elneny, speelt vrijdag in Marseille de kwartfinale tegen de nummer twee van Groep D, waarin Japan, Paraguay, Mali en Israël zitten.

Egypte verloor drie jaar geleden in de kwartfinale van Brazilië, dat Spanje versloeg in de finale. Spanje's laatste achtste wedstrijd is in Lyon tegen de winnaar van Groep D.