Frankrijk bereikt voor het eerst in 40 jaar halve finales olympisch mannenvoetbal

Doelpuntenmaker Jean-Philippe Mateta viert de winst met Alexandre Lacazette
Doelpuntenmaker Jean-Philippe Mateta viert de winst met Alexandre LacazetteAFP
Gastland Frankrijk heeft vrijdag voor het eerst in 40 jaar de halve finales van het olympisch mannenvoetbal bereikt dankzij een 1-0 overwinning op Argentinië door een doelpunt van Jean-Philippe Mateta in de eerste helft van de wedstrijd in Bordeaux. Frankrijk neemt het voor een plaats in de finale op tegen Egypte en Marokko ontmoet Spanje in de andere halve finale.

Het Frankrijk van Thierry Henry nam al vroeg een voorsprong en zinde op revanche in een herhaling van de laatste WK-finale waarin Argentinië Frankrijk versloeg. Eerder op vrijdag boekte Egypte een spectaculaire overwinning via strafschoppen op Paraguay na een 1-1 gelijkspel in de reguliere speeltijd in Marseille.

Marokko versloeg de Verenigde Staten in het Parc des Princes met een klinkende 4-0 overwinning, inclusief twee strafschoppen en een treffer van Achraf Hakimi van Paris St Germain, om hun eerste Olympische halve finale te bereiken. Spanje versloeg Japan met 3-0 dankzij twee doelpunten van Fermin Lopez en een late treffer van Abel Ruiz.

Barcelona-middenvelder Lopez maakte prachtige doelpunten in de 11e en 73e minuut, en Ruiz sloeg in de slotfase toe om de overwinning veilig te stellen voor La Roja, dat drie jaar geleden Japan versloeg in de halve finales van de Olympische Spelen in Tokio.

Mateta opende de score voor Frankrijk na vijf minuten met een torenhoge kopbal in het zestienmetergebied na een corner. Argentinië drong aan op de gelijkmaker, maar door een grote misser van Giuliano Simeone en slechte afwerking kwamen ze er niet aan te pas.

In het stadion van Marseille kwam Paraguay voor het eerst sinds hun bronzen medaille tijdens de Spelen van 2004 in Athene dicht bij een plaats in de halve finales.

Maar de treffer van Diego Gomez in de 71e minuut na een mooie steekbal van Julio Enciso werd twee minuten voor tijd tenietgedaan door een kopbal van dichtbij van Ibrahim Adel. De wedstrijd zat nog steeds op slot na de extra tijd en Paraguay's tweede poging in de strafschoppenserie door Marcelo Perez werd gered door Hamza Alaa en de Afrikanen maakten alle strafschoppen.

Dominant

Marokko domineerde tegen de VS en zegevierde in hun allereerste Olympische knock-outwedstrijd. Gesteund door hun gepassioneerde supporters die ervoor zorgden dat het PSG-stadion stampvol zat, nam Marokko in de 29e minuut de leiding toen Soufiane Rahimi een strafschop verdiende en deze omzette in zijn vijfde doelpunt van het toernooi.

Ilias Akhomach verdubbelde de voorsprong met een intikker na een briljante aanval van het team, voordat Hakimi na een mooie solo 20 minuten voor tijd de 3-0 maakte. "Ik had het gevoel dat ik thuis speelde in dit stadion, waar ik voor mijn club speel, maar ook omdat onze fans heel luid waren en hier in groten getale waren," vertelde de 25-jarige verdediger aan verslaggevers.

"De fans volgen ons al het hele toernooi, ik hoop dat ze ons helemaal kunnen volgen tot aan de finale. We willen ze trots maken."

'Altijd gestreefd naar goud'

Invaller Mehdi Maouhoub maakte het af met nog een rake penalty in de blessuretijd na een VAR-beoordeling voor een handsbal. De VS, die in hun eerste Olympische kwartfinale in 24 jaar speelden, waren na de pauze korte tijd beter, maar hadden slechts één doelpoging in de wedstrijd. "We hebben hier altijd gestreefd naar goud," zei spits Akhomach. "We gaan alles op alles zetten om dat te bereiken."

Marokko zal hopen Spanje opnieuw te verrassen met goede herinneringen aan hun laatste confrontatie op het WK in Qatar, waar ze met strafschoppen wonnen in de achtste finales.