Frankrijk speelt dankzij overwinning op Nieuw-Zeeland kwartfinale tegen Argentinië

Blijdschap bij Jean-Philippe Mateta na de 1-0
Blijdschap bij Jean-Philippe Mateta na de 1-0AFP
Frankrijk heeft een duel met Argentinië in de kwartfinale van het Olympisch voetbaltoernooi voor mannen bewerkstelligd door Nieuw-Zeeland met 3-0 te verslaan in de laatste groepswedstrijd op dinsdag.

Argentinië had eerder op de dag hun plek bij de laatste acht veiliggesteld en Frankrijk voegde zich bij hen in de knock-outfase. Jean-Philippe Mateta, Desire Doue en Arnaud Kalimuendo scoorden voor de gastheren in Marseille tegen Nieuw-Zeeland. Frankrijk eindigt bovenaan Groep A met drie overwinningen uit drie wedstrijden en zonder tegendoelpunten, met de Verenigde Staten als nummer twee na een 3-0 overwinning op Guinee, waarbij Kevin Paredes twee keer scoorde.

Dat betekent dat de Franse ploeg van Thierry Henry het vrijdag in Bordeaux opneemt tegen Argentinië, nadat de Zuid-Amerikanen, tweevoudig gouden medaillewinnaars, als tweede eindigden in Groep B dankzij een 2-0 overwinning op Oekraïne in Lyon. Thiago Almada's prachtige treffer zette Argentinië vlak na rust op voorsprong en invaller Claudio Echeverri bezegelde de overwinning in de slotfase.

Vermeend racisme

Het is de eerste ontmoeting tussen de landen sinds er opnamen zijn gemaakt van Argentijnse spelers die racistische liedjes zongen over Franse spelers toen ze eerder deze maand de Copa America wonnen. De FIFA heeft een onderzoek aangekondigd naar het zingen van mogelijk racistische en homofobe beledigingen tegen onder andere Frankrijks sterspits Kylian Mbappe.

Spelers van Argentinië zijn tijdens het Olympisch toernooi al uitgejouwd door rivaliserende fans. De landen ontmoetten elkaar voor het laatst in de WK-finale van 2022 in Qatar, die Argentinië won met strafschoppen na een 3-3 gelijkspel.

Otamendi & Alvarez

Het Olympisch voetbaltoernooi voor mannen is echter een onder-23 competitie, met uitzondering van maximaal drie oudere spelers per team. Slechts twee spelers van de Argentijnse Olympische selectie, Nicolas Otamendi en Julian Alvarez, speelden mee in de wedstrijd van 2022, en niemand van Frankrijk.

Argentinië speelt tegen Frankrijk omdat het de eerste plaats in Groep B verspeelde aan Marokko.

Egypte verrast Spanje

Marokko versloeg Irak met 3-0 in Nice in hun laatste groepswedstrijd dankzij doelpunten van Amir Richardson - de zoon van voormalig NBA-ster Michael Ray Richardson - Soufiane Rahimi's vierde van het toernooi en een prachtig doelpunt van Abde Ezzalzouli, allemaal in de eerste helft.

Marokko en Argentinië eindigden gelijk op zes punten en op gescoorde en tegendoelpunten, maar Marokko won met 2-1 toen de twee elkaar ontmoetten in hun openingswedstrijd.

Dat was te danken aan het feit dat een beslissende gelijkmaker van de Zuid-Amerikanen werd afgekeurd na een VAR-herziening voordat de laatste minuten van de wedstrijd werden afgewerkt in een leeg stadion na problemen met het publiek.

Ibrahim Adel

Marokko, de winnaars van de Onder-23 Afrika Cup van vorig jaar, spelen vrijdag hun kwartfinale in Parijs tegen de Verenigde Staten. Eerder bereikte Egypte de kwartfinales met een verrassende 2-1 overwinning op het al geplaatste Spanje, met Ibrahim Adel als doelpuntenmaker.

Adel zette Egypte in Bordeaux op voorsprong met een prachtige treffer laat in de eerste helft en voegde daar na 62 minuten nog eentje aan toe door te scoren nadat Jon Pacheco van Spanje de bal verspeelde. Samu Omorodion maakte laat een aansluitingstreffer voor Spanje, maar Egypte hield stand voor de overwinning, waardoor ze hun tegenstanders voorbij gingen en de eerste plaats in Groep C pakten.

Kwartfinale

Egypte, aangevoerd door voormalig Arsenal-middenvelder Mohamed Elneny, speelt vrijdag in Marseille de kwartfinale tegen de nummer twee van Groep D, waarin Japan, Paraguay, Mali en Israël zitten. Egypte verloor drie jaar geleden in de kwartfinale van Brazilië, dat Spanje versloeg in de finale.

De laatste acht wedstrijden van Spanje zijn in Lyon tegen de winnaar van Groep D, die later op dinsdag wordt gespeeld.