Spanje wint na verlenging olympisch goud na thriller tegen Frankrijk

Spanje viert de olympische gouden medaille
Spanje viert de olympische gouden medailleLuis ROBAYO / AFP
Spanje heeft na het EK ook het olympisch voetbaltoernooi gewonnen. De Spanjaarden wonnen in stadion Parc des Princes met 5-3 van Frankrijk, dat wordt gecoacht door Thierry Henry. Twee doelpunten van Sergio Camello in de verlenging, waaronder een stiftje, leidde Spanje naar het olympisch goud.

Frankrijk kwam in de elfde minuut op voorsprong na een blunder van de Spaanse doelman Arnau Tenas, die een schot van Enzo Millot via zijn hand in eigen doel werkte. De Spanjaard Fermin Lopez schoot zijn ploeg vervolgens met twee doelpunten in een tijdsbestek van tien minuten naar een 2-1-voorsprong. Alex Baena krulde in de 25e minuut een vrije trap in de korte hoek: 3-1.

Spektakel ontravelt zich

De Spanjaarden leken daarna op weg naar een zorgeloze overwinning, maar kwamen toch in de problemen. De Fransman Maghnes Akliouche liep een kwartier voor tijd uit een scherp aangesneden vrije trap de 3-2 binnen. Daarna scoorde Jean-Philippe Mateta in de blessuretijd uit een strafschop de gelijkmaker, waardoor er moest worden verlengd. In de verlenging was Camello de grote man. Met een stiftje over de Franse keeper Guillaume Restes heen zette hij Spanje op een 4-3-voorsprong. In de slotminuut bepaalde de aanvaller de eindstand op 5-3.

Eerder op de dag grepen de Spaanse vrouwen naast het brons. In Lyon won Duitsland de strijd om de derde plaats met 1-0.